Спецпроєкти

У Львові відкрили банк продуктів для малозабезпечених осіб: розповідаємо, як працює цей проєкт


9 серпня у Львові відкрили банк продуктів для малозабезпечених осіб. Це перший продовольчий банк в Україні, де люди можуть безплатно отримати продуктовий пакет.

Про це повідомили у Львівській міській раді.

У чому специфіка ініціативи?

Банк продуктів «Тарілка» збиратиме в магазинах та ресторанах продукти, термін придатності яких завершується. У такий спосіб його місія є як соціальною, так й екологічною.

Керівник ГО «Тарілка» Іван Павліш розповів, що він і його команда майже два роки працювали над тим, щоб відкрити банк продуктів для малозабезпечених осіб.

В організації додають, що 1/3 всіх продуктів у світі викидають на смітник. Половина сміттєзвалищ в Україні складається саме з органічних відходів. За їхніми даними, щороку українці викидають 7 тонн придатних до вживання продуктів, вартість яких дорівнює приблизно 5,5 мільярдів гривень.

«Коли зародилась ця ідея, ми не просто пішли назустріч — ми віддали все це приміщення. Тому що це на часі, це потрібно», — заявив міський голова Львова Андрій Садовий.

Як працює банк?

Наразі організатори працюють із тими людьми, хто може підтвердити свій статус малозабезпеченого. Безпритульним без посвідчення пільгової категорії пакунок із продуктами не видають.

Організатори пояснюють, що безпритульних у Львові багато, їх опікують відповідні громадські організації, з якими своєю чергою банк співпрацює. Наприклад, якщо банк «Тарілка» має великий обсяг продуктів, вони діляться з тими організаціями.

На продовольчий пакет зареєструвалося вже 200 людей, проте обслуговувати волонтери можуть лише 10 осіб на день.

«Проєкт — волонтерський, а час учасників є дуже обмежений. Люди долучаються по мірі можливостей, коли в них є вільний час. Але якби проєкт отримав державне чи місцеве фінансування, нам організовувати роботу було б простіше», — пояснює Іван Павліш.

Зазвичай до продуктового набору кладуть крупи, печиво, хліб, соки, молокопродукти, інколи додають м’ясні вироби. Якість товарів і їхній термін придатності перевіряють двічі. Спершу, коли забирають із магазину чи ресторану, потім — уже в банку під час сортування.

Зараз із банком працюють 25 партнерів, серед них є великі супермаркети, ресторани та ІТ-підприємства. Хтось надає продукти, інші ж допомагають грошима.

Для того, щоб зареєструватися, потрібно:

  • зателефонувати за номером телефону +380 67 00 64 720. Для цього потрібен паспорт, посвідчення пільгової категорії населення та номер телефону особи;
  • волонтер назначить день, коли можна прийти за своїм пакунком;
  • пакунок складають із тих продуктів, які доступні в банку.

Важливо:

  • заборонено відвідування продовольчого банку без захисної маски;
  • заборонений вхід у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння;
  • на вході в приміщення необхідно пройти безконтактне вимірювання температури, а також помити та продезінфікувати руки;
  • показати волонтеру посвідчення пільгової категорії населення.

Банк розташований у Львові на вул. Кульпарківській, 158.
Контактний номер: +380 67 00 64 720.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь