Спецпроєкти

Фільми жахів можуть зняти напругу й дати емоційну розрядку: як саме?


Фахівці Чиказького університету дослідили вплив фільмів жахів на самопочуття людини. Виявилося, що жахи можуть зняти напругу й дати емоційну розрядку.

Про це пише CNET.

Як саме впливають фільми на людину?

Вчений Колтай Скрівнер пояснює, що страх – це еволюційний механізм, що дозволяє живим істотам рятуватися під час зіткнення з різними загрозами. Наприклад, людина намагається втекти або відбитися від того, що лякає. Коли небезпека позаду, виникає відчуття розслаблення, організм повертається в норму.

Фільми жахів побудовані за подібним сценарієм: спершу небезпека, потім розслаблення.

У поціновувачів жахів є хвороблива цікавість: вивчити небезпеку, навіть якщо цей процес пов’язаний із неприємними емоціями. Такий інтерес і тривога мають подібні психологічні коріння.

У людей із тривожним розладом система: небезпека й розслаблення, працює зі збоями. Повсякденні події їхня психіка сприймає як небезпеку, через що людина не може заспокоїтися.

Фільми жахів можуть допомогти розслабитися після явної небезпеки на екрані. Вони відволікають мозок від реального життя, переключивши його на сюжет фільму. Після напруження в сюжеті виникає розслаблення, і людина з тривожним розладом його відчуває. Все це відбувається в безпечному та контрольованому середовищі.

Клінічна психологиня Лана Холмс додає, що фільми жахів дозволяють тренувати свою психіку. Вони допомагають людині зрозуміти, що причини її повсякденної тривоги такі ж нереальні, як і небезпека у фільмі.

Ми розповідали, що відеоігри допомагають лікувати психологічні розлади. Наприклад, шутери, головоломки та рольові ігри покращують соціалізацію, зменшують відчуття самотності й допомагають розвивати мотивацію. А ігри-стратегії та платформери зменшують тривожність.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь