Спецпроєкти

У США тестують препарат, який може вилікувати ВІЛ. Він редагує гени людини


МОЗ США схвалило випробування препарату на людях, який може вилікувати від ВІЛ-інфекції. У його основі – технологія редагування генів CRISPR / Cas.

Про це пише Intrado.

Як лікують ВІЛ зараз?

ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) передається через кров та інші біологічні рідини (сперма, виділення піхви, грудне молоко). Від цього вірусу немає ефективного лікування, проте зараз інфіковані люди можуть жити повноцінно, будувати стосунки, народжувати дітей, займатися сексом без загрози як для свого здоров’я, так і для здоров’я інших людей.

У цьому їм допомагає антиретровірусна терапія, яка зменшує кількість вірусних часток в організмі до мінімуму, які навіть не розпізнає тест. Проте ці препарати потрібно приймати щодня в однаковий час до кінця життя.

Як працює новий препарат?

Новий генний препарат EBT-101, про який ітиметься далі, скерований саме на лікування ВІЛ-інфекції. МОЗ США схвалило його випробування на добровольцях. В основі препарату – технологія редагування генів CRISPR / Cas.

Учені, які розробили цей препарат, очікують, що такий метод лікування допоможе відмовитися ВІЛ-інфікованим від довічного приймання медикаментів.

Препарат вводитимуть внутрішньовенно. EBT-101 шукатиме вірус, захоплюватиме його й вирізатиме з геному.

«EBT-101 – результат багаторічних зусиль із розробки функціональних ліків для людей, які живуть із ВІЛ. Хоча противірусні препарати можуть допомогти впоратися з інфекцією, вони вимагають довічного приймання, викликають побічні ефекти й не забезпечують функціонального лікування», – заявив виконавчий директор компанії-розробника препарату Деніел Дорнбуш.

Клінічні випробування на людях розпочнуться наприкінці цього року. Випробування EBT-101 на тваринах показали непогані результати. Далі вчені оцінюватимуть безпечність препарату для людей і його потенціал.

Ми розповідали, що американські вчені створили штучну нирку, яка працює краще, ніж діаліз, і може повністю змінити життя людей із нирковою недостатністю.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь