Спецпроєкти

Індустрія, кутюр’є і глянець: топ-5 фільмів про моду


Всім відомо, що мода і кінематограф тісно пов’язані між собою. А чи варто згадувати про те, яке значення для модної індустрії і кінематографа мало плаття легендарного Юбера де Живанши на Одрі Хепберн у фільмі «Сніданок у Тіффані» або про знаменитий монолог Міранди Прістлі з «Диявол носить Prada» про те, що блакитний светр Енді був обраний «людьми в цій самій кімнаті з гори ганчірок». Про це дійсно можна говорити годинами, і кількість усіх фільмів просто не злічити, але ми вирішили відповісти на питання: «Які фільми про моду подивитися?» – і виділили топ-5 фільмів про моду.

Топ фільмів про моду

Вересневий номер

Режисер: Р.Дж. Катлер

Рік виходу: 2009

Документальний фільм про Анну Вінтур, в якому розкрито секрети закулісного світу моди, акцент зроблений на процесі підготовки вересневого номера Vogue в 2007 році. Саме він став найтовстішим глянцевим журналом з раніше виданих номерів – складався з 840 сторінок і важив близько 2 кг.

Фільм покликаний показати глядачеві таїнство створення фешн-біблії. Стрічка The September Issue зроблена за простим принципом «змішуємо модні покази зі зйомками», в якості родзинки – цинічні репліки і багатозначні погляди Анни Вінтур: естети, схиблені на модній індустрії, оцінять.


Диявол носить Prada

Режисер: Девид Френкел

Рік виходу: 2006

Другий фільм в нашій добірці також про журнал – «Подіум», в головних ролях зоряний тандем Меріл Стріп і Енн Хетевей. Насправді ж йдеться про американський Vogue, адже фільм знятий за книгою колишньої асистентки Анни Вінтур. Привабливий і жорстокий світ моди, любов і ненависть, падіння і злети – кожен робить свій вибір сам.

Щоб не бути голослівними, пропонуємо звернутися до знаменитого монологу Міранди Прістлі: «Ви підходите до шафи і вибираєте, не знаю … вайлуватий блакитний светр, оскільки хочете всім показати, що ви – людина серйозна і вас зовсім не хвилює, у що ви одягнені. Ви навіть не знаєте, що цей светр не просто блакитний, не лазурний, чи не бірюзовий, а небесно-блакитний. Вам абсолютно невтямки, що в 2002 році Оскар де ла Рента створив колекцію небесно-блакитних вечірніх суконь, а потім Yves Saint Laurent представив лінію жакетів того ж кольору. І незабаром вісім інших дизайнерів ввели небесно-блакитний колір в свою палітру».


Висока мода

Режисер: Роберт Олтмен

Рік виходу: 1994

Не кожен фільм може похвалитися такою кількістю запрошених зірок моди і кіно, як «Висока мода». Тут і Софі Лорен (якої на момент зйомок було 60 років), і Жан-П’єр Кассель, і Кім Бесінджер, а також Наомі Кемпбелл, Марчелло Мастроянні, Джулія Робертс, Жан-Поль Готьє і ще багато інших зірок (всього їх у фільмі більше 20).

Якщо шукаєте топ фільмів про моду, добірка не обійдеться без цього. Стрічка розповідає про Тиждень моди в Парижі (тут знайшлося місце і від-кутюр, і любові і ненависті, і навіть криміналу), в якій максимально сконцентровані не тільки моделі, фотографи, дизайнери, а й всілякі скандали, інтриги і розслідування.


Забавне личко

Режисер: Стенлі Донен

Рік виходу: 1957

Романтичний комедійний мюзикл про те, як зворушлива і чарівна продавщиця з книжкового магазинчика Джоанна погоджується на пропозицію редактора Меггі Прескотт і фотографа Діка Ейвері стати обличчям жіночого журналу мод Quality. Цікаво, що погоджується дівчина тільки тому, що нова робота передбачає переїзд в Париж, а там читає лекції її улюблений професор Флостер, що проповідує сумнівні цінності, але тим не менше зібрав шанувальників з багатьох країн.


Сніданок у Тіффані

Режисер: Блэйк Эдвардс

Рік виходу: 1961

І ще один фільм про моду з прекрасною Одрі Хепберн. Всім відома зачаровує історія ексцентричної дівчини, яка шукає багатого кавалера. Хтось назве її дівчиною за викликом, а хтось – авантюристкою.

Героїня стала, за визнанням самої Хепберн, найяскравішою роллю в її кар’єрі і однією з найскладніших. Холі тягне світ багатих людей, блискучий діамантами Tiffany & Co. Керуючись у своїх вчинках лише голосом серця, вона поєднує дитячу наївність з чарівним чарівністю справжньої жінки і цим ніби втілює в собі саму сутність Нью-Йорка.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь