Спецпроєкти

Український прапор вперше з’явиться на Місяці


Український прапор вперше з’явиться на Місяці у 2022 році. Україна візьме участь у космічній місії на супутник Землі.

Про це повідомляють в Укроборонпромі.

Що передбачає космічна місія? 

У 2022 році британська компанія Spacebit й американські партнери здійснять першу українську місію на Місяць. На поверхню доставлять спеціальну техніку для проведення наукових досліджень, зокрема камери та радіаційні сенсори, які виготовили українські інженери. 

До початку місії у випробувальній лабораторії українського підприємства ВАТ «Меридіан» ім. С. П. Корольова перевірять обладнання, яке полетить на Місяць, на кліматичні та механічні стреси. 

Завдяки місії на Місяць Україна приєднається до клубу привілейованих країн, які вже доставили вантаж на супутник – США та Китаю. Місія коштуватиме українській стороні близько 1,5 мільйона доларів.

Що робитиме українська місія? 

На Місяці проводитимуть наукові дослідження: 

  • дослідження ґрунту;
  • випробування технології відбору зразків;
  • збирання інформації про теплові властивості та магнітне поле.

«Також ми приступаємо до виготовлення надлегких і надміцних механічних конструкцій для обладнання місяцеходу, який вже за рік почне обстеження поверхні супутника Землі. Ми отримаємо можливість доторкнутись до майбутнього та спостерігати, як продукція нашого підприємства допомагає підкорювати космос», – зазначає директорка з розвитку «Меридіана» Ольга Руденко.

Спеціальна камера транслюватиме відеострим із поверхні супутника, завдяки якому українські науковці матимуть змогу використовувати дані у своїх дослідженнях космосу.

Український прапор на поверхні Місяця

Відтак у межах місії на супутник Землі доставлять надрукований на 3D-принтері з титану український прапор.

Засновник і виконавчий директор Spacebit Павло Танасюк зазначає: «Для нас велика честь бути тією командою, завдяки якій прапор України вперше в історії опиниться на поверхні Місяця та яка здійснить першу українську місію на супутник Землі. Водночас у цій сфері важлива синергія з державним сектором. Ми високо цінуємо нашу співпрацю з Укроборонпромом, зокрема з ВАТ "Меридіан", а також із КБ "Південне", і відкриті до нового партнерства, щоб разом відновити імідж України як провідної держави на світовій космічній арені».

Окрім цього, під час виготовлення українського прапора було використано спеціальну технологію безвідходного виробництва. Місія є частиною комерційної програми обслуговування вантажів на місяці – NASA CLPS.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь