Спецпроєкти

В Україні оновили правила карантину. Розповідаємо, що змінилося


Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до «карантинної» постанови, яка передбачає певні протиепідемічні заходи в різних зонах.

Про це повідомляє МОЗ.

Постанова набирає чинності через сім днів після публікації. Згідно зі змінами, ковід-сертифікати матимуть дві опції: «зелений» та «жовтий». У сертифікаті буде інформація про щеплення, негативний тест Covid-19 або ж про одужання від ковіду.

Відтак, «жовтий» ковід-паспорт будуть видавати людині після першого щеплення. «Зелений» – після повного курсу вакцинації.

Робота навчальних закладів

В умовах «жовтої» карантинної зони навчальні заклади зможуть працювати лише за наявності не менш ніж 80% «зелених» або «жовтих» ковід-сертифікатів у співробітників. У «червоній» зможуть працювати лише ті, хто пройшов повний курс імунізації та отримав «зелений» ковід-паспорт.

Правила карантину для вакцинованих

Якщо 80% персоналу та відвідувачів кінотеатрів, спортзалів, театрів або музеїв, масових заходів матимуть «зелені» або «жовті» ковід-сертифікати, карантинні обмеження на них не поширюються.

Проте Кабмін запропонував бізнесу самостійно вирішувати те, чи надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватися всіх карантинних обмежень.

Що стосується «червоної» зони карантину, то там привілеями зможуть користуватися за умови, якщо всі працівники та відвідувачі мають «зелений» ковід-паспорт. Вони поширюються на ТРЦ, кінотеатри, театри, заклади громадського харчування, спортзали, масові заходи тощо.

Також, якщо в особи, яка перетинає кордон України, є «жовтий» чи «зелений» сертифікат про вакцинацію або одужання від COVID-19, вона може уникнути самоізоляції.

COVID-сертифікати матимуть кольорові відмітки лише в цифровому форматі в застосунку «Дія».

Нагадаємо, раніше ми писали, що ковід-сертифікати в «Дії» успішно запрацювали за кордоном, а також публікували інструкцію, як згенерувати Дія.Підпис для оформлення COVID-сертифікату.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь