Спецпроєкти

Нові документи Facebook: компанія не впоралася з інтернет-конспірологами. Це призвело до штурму Капітолія


6 січня у США штурмували Капітолій. Учасники штурму координували свої дії через Facebook. Компанія Марка Цукерберга вже була в центрі політичного скандалу на президентських виборах 2016 року й обіцяла на нових виборах зробити все для «захисту демократії».

Щось пішло не так. 

The New York Times оприлюднила нові внутрішні документи Facebook, які показують, як платформа протистояла конспірологічним групам напередодні американських президентських виборів. І як не змогла запобігти штурму Капітолія. 

До дня виборів

Facebook посилено готувалася до нових президентських виборів. 

Платформа видаляла фейкові новини й агресивні політичні пости. Компанія Facebook також найняла додатково десятки тисяч співробітників для забезпечення роботи сайту під час виборів, проконсультувалася з юристами та експертами з питань політики.

День виборів на платформі минув без особливих проблем. Але після початку підрахунку голосів рано-вранці 4 листопада Дональд Трамп написав у Facebook та Twitter: «Вони намагаються вкрасти вибори».

Чим розпочав хвилю «Stop The Steal» (Зупинити крадіжку).

5 листопада один співробітник Facebook оприлюднив повідомлення у внутрішній онлайн-групі з назвою «Зворотний зв’язок по новинах». 

У своїй записці він сказав колегам, що дезінформація про голосування була помітною в розділі коментарів до публікацій. Ще гірше, тексти з найбільш концентрованою дезінформацією з’являлися в топі коментарів.

9 листопада спеціаліст із даних Facebook повідомив колегам, що кількість контенту в соціальній мережі, що ставить під сумнів результати виборів, різко зросла. 

Дослідник написав, що майже 10% усіх переглядів політичного матеріалу були присвячені фейкам про фальсифікацію голосування. 

Також збільшилася кількість закликів до насильства. 

Паралельно з рухом Stop The Steal Facebook почала послаблювати свої передвиборчі заходи. Одним із таких заходів було зменшення охоплення крайніх правих сторінок.

Штурм Капітолія

Уранці 6 січня протестувальники зібралися біля будівлі Капітолія. 

Того ранку зросли скарги користувачів на публікації, які підбурюють до насильства. Facebook активно видаляла подібні пости. 

Проте деякі інші заходи безпеки не були зроблені. Як-от заборона групам змінювати свої назви на Stop the Steal або схожі. 

Внутрішні листування компанії показують, що деякі співробітники були засмучені тим фактом, що компанія не доклала всіх можливих зусиль для запобігання штурму. 

Працівники писали, що на платформі існували десятки груп руху Stop the Steal, які не приховували своїх намірів. Але ці групи не були заблоковані. 

У внутрішньому звіті від 7 січня стали зрозумілі масштаби того, що сталося. 

Постів, які порушують правила платформи, було в сім разів більше, ніж попередніми тижнями. Найпоширеніші повідомлення закликали до повалення уряду або заклики до насильства. 

Березневі дослідження

У березні дослідники Facebook опублікували два внутрішні звіти з оцінкою ролі компанії в соціальних рухах, які сприяли брехні про вибори.

В одному з них група співробітників сказала, що компанія Facebook спочатку вживала «обмежені дії або ніяких дій» проти конспірологічних рухів.

Частина проблеми, написали співробітники, полягала в тому, що правила Facebook щодо дезінформації про вибори залишили занадто багато сірих зон. 

Публікації, які можна було трактувати як обґрунтовані сумніви щодо виборів не видаляли, оскільки вони не порушували правила.

Згодом ці дописи створили середовище, яке сприяло соціальній нестабільності.

Дослідження 2019 року замість висновків

У липні 2019 року дослідник компанії завів у Facebook фейковий акаунт «консервативної мами» з Північної Кароліни.

Акаунт назвали ім’ям. Упродовж кількох днів Facebook почала рекомендувати їй сторінки та групи, пов’язані з конспірологічним рухом QAnon. Це конспірологічний рух прихильників Трампа. Вони вірять у те, що коронавірусу не існує, і що Трамп протистоїть всесвітній змові демократів-педофілів-сатаністів. 

Також послідовники цього руху штурмували Капітолій. 

Наприкінці трьох тижнів стрічка облікового запису Керол Сміт стала постійним потоком фейкового конспірологічного контенту.

Перед виборами 2020 року частину цих сторінок видалили. Проте алгоритм, який дуже швидко призводить до теорій змов, залишився незмінним. 

Читайте також:

Розірвати інформаційну бульбашку: 7 порад про те, як зробити соцмережі кращим місцем

Соцмережі приховували, що негативно впливають на підлітків: Конгрес США розпочне розслідування

Facebook, ти старий, іди лягай: чому найбільша платформа занепадає й не може цьому зарадити

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь