Спецпроєкти

Не у своєму тілі: 10 боді-хорорів, які зроблять вам боляче


30 вересня в українському прокаті з’явився боді-хорор «Титан» – другий повнометражний фільм Джулії Дюкорно, який цьогоріч отримав головну відзнаку на Каннському кінофестивалі.

bit.ua зібрало інші фільми жанру, які розповідають про хворобливі тілесні трансформації та змусять почуватися не у своїй тарілці.

Боді-хорори, які варто подивитися

Гумкоголовий / Eraserhead

Режисер: Девід Лінч
Рік: 1977

Дебютна повнометражка Лінча, над якою він працював п’ять років, досі вважається однією з найвдаліших у його кар’єрі.

За сюжетом тихий Генрі Спенсер (Джек Ненс) змушений одружитися зі своєю колишньою коханою Мері – і не за своєю волею. Дівчина народила від Спенсера дитину – втім, дитиною істоту, яка нагадує слизьку гумку, назвати складно.

Сімейне життя втрьох виявляється недовгим: Мері повертається до батьків, і Генрі залишається з істотою наодинці. Змучений хворобливими мареннями, чоловік намагається вибратися з квартири й позбутися дитини, яка здається йому монстром.

Зв’язані до смерті / Dead Ringers

Режисер: Девід Кроненберг
Рік: 1988

Головні герої – близнюки Беверлі та Елліотт, які працюють гінекологами. Крім спільної роботи, вони мають ще й одну дівчину на двох – Клер, – яка не знає, що крутить роман із братами. Врешті-решт Беверлі починає пиячити та вживати наркотики, паралельно втрачаючи розум. Його брат намагається допомогти, проте сам поступово божеволіє.

Тецуо: Залізна людина / Tetsuo: The Iron Man

Режисер: Сінья Цукамото
Рік: 1989

Режисер знявся в ролі металевого фетишиста, який встромляє у своє тіло чужорідні предмети й гине під колесами автівки. За кермом виявляється офісний працівник Томорово Тагуті, який не хоче сідати до в’язниці за вбивство й ховає труп у лісі. Втім, помста не змусить на себе чекати: наступного дня Тагуті прокидається з металевим шипом у щоці. Тіло чоловіка зазнає незворотних трансформацій, з якими він нічого не може зробити.

Цукамото спробував показати інший бік розвитку технологій, взаємодію людей та машин, яка виходить за межі нормального. Крім цього, у стрічці порушено питання визнання гомосексуальності, проблеми сімейного життя, засилля насильства й хіті в суспільстві.

Народжений / Begotten

Режисер: Едмунд Мерідж
Рік: 1989

Експериментальний фільм жахів, знятий на чорно-білу спеціально затерту наждачкою плівку, сповнений архетипів, біблійних посилань й образів зі слов’янської міфології.

Дивитися його важко: специфічне знімання, нечіткі кадри, відсутність музичного супроводу змушують відчувати незрозуміле занепокоєння. Дуже довга сцена, у якій божевільний бог патрає себе лезом; Мати Земля, яка запліднює себе сім’ям мерця; прокажений син; теми страждання, сили, насильства, смерті та переродження – це не той фільм, який варто трактувати буквально й оцінювати класичними «сподобалось» і «не сподобалось».

Спочатку Мерідж планував зняти трилогію, але в підсумку, крім «Народженого», світ побачив тільки пролог до другої частини, який має назву «Шум небесних птахів».

Зуби / Teeth

Режисер: Мітчелл Ліхтенштейн
Рік: 2007

Цнотлива школярка, вперше займаючись сексом, виявляє, що її піхва має зуби. Та розуміє дівчина це надто пізно – і випадково каструє та вбиває свого бойфренда. Згодом героїні доведеться змиритися зі своєю особливістю й перетворити її на зброю проти чоловічого шовінізму.

Заноза / Splinter

Режисер: Тоні Вілкінс
Рік: 2008

Усе за класикою – невідомий вірус (або мікроорганізм), який перетворює людей на зомбі. Обережно – після стрічки може виникнути дикий страх будь-яких шипів, навіть якщо це безневинні троянди.

Людська багатоніжка / The Human Centipede

Режисер: Том Сікс
Рік: 2009

Дві туристки в пошуках допомоги забрідають до будинку доктора Гайтера – такого собі Йозефа Менгеле, який експериментує з людськими тілами. Колись Гайтер працював хірургом і розділяв сіамських близнюків, а потім зацікавився з’єднанням – чи то пак, зшиванням. У будинку божевільного лікаря в полоні ще один чоловік – тож всі «деталі» людської багатоніжки підготовані, залишається тільки провести операцію.

Бивень / Tusk

Режисер: Кевін Сміт
Рік: 2014

Ідея комедійного хорору спала на думку Кевіну Сміту під час знімань однієї із серій SModcast. Сміт запропонував своїм фанатам постити у Twitter #WalrusYes, якщо вони хотіли б побачити стрічку, або #WalrusNo, якщо їм не цікаво. Завдяки підписникам режисера ми й маємо фільм про божевільного старця, який захопив у полон хлопця й збирається зробити з нього моржа.

Якщо описувати «Бивень» трьома словами – страшно, смішно та геніально.

Зіркові очі / Starry Eyes

Режисери: Кевін Кельш, Денніс Відмаєр
Рік: 2014

Низькобюджетний боді-хорор, кошти на який Кельш і Відмаєр частково збирали на Kickstarter. Збір вдалося завершити всього за 18 днів.

Головною героїнею стрічки є офіціантка Сара, яка потерпає через трихотіломанію – нав’язливе бажання виривати волосся зі свого тіла. Плани на життя в Сари грандіозні – як мінімум стати видатною кіноакторкою. Та дівчині не надто щастить: вона постійно стикається з відмовами на прослуховуваннях. Одного разу Сарі випадає шанс – і її запрошують повторно. Втім, навряд чи вона б погодилася, якби знала, чим насправді закінчиться прослуховування.

Сире / Grave

Режисерка: Джулія Дюкорно
Рік: 2016

Ми вже згадували про Дюкорно на початку матеріалу. Її перша повнометражна стрічка – боді-хорор «Сире» – не просто історія про дівчину-вегетаріанку, яка раптово відчуває неконтрольований потяг до сирого м’яса. За сюжетом варто розгледіти метафору дорослішання дівчини, усвідомлення власної сексуальності та спроб її приборкати.

«Сире» – відверта смілива стрічка, яку можна назвати одним із найцікавіших хорорів останніх років.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь