Спецпроєкти

Неприхована чуттєвість: 5 фільмів про одностатеве кохання


Багатьом людям легко знайомитися, заводити стосунки, почуватися вільно та мати такий вигляд, який їм заманеться. Але представники ЛГБТ-спільноти досі наражаються на осуд із боку суспільства та змушені боротися за право бути собою.

Пропонуємо добірку квір-фільмів, у яких герої не приховують свої справжні почуття.

«Назви мене своїм ім’ям»

Літо в Італії 1983 року. Сімнадцятирічний Еліо (Тімоті Шаламе) живе з родиною на віллі, куди його батько, професор археології, запрошує свого аспіранта допомогти з документами та відпочити. Спочатку Еліо невдоволений тим, що змушений віддати Оліверу власну кімнату. Та спільні прогулянки й археологічна експедиція їх зближують, і між хлопцями виникає дещо більше, ніж просто дружба. Втім, Еліо продовжує зустрічатися з дівчиною Марцією, ніби дражнячи Олівера та випробовуючи його почуття. Вже дуже скоро вони відкриються один одному й не захочуть, щоб це літо минало.

Романтична драма режисера Луки Гуаданьїно заснована на сюжеті однойменного роману Андре Асімана. Вперше стрічку представили глядачам на кінофестивалі «Санденс» взимку 2017 року, а в широкий прокат вийшла в 2018-му. І глядачі, і критики поставилися до неї з прихильністю. Фільм зібрав численні нагороди та здобув премію «Оскар» у номінації «Найкращий адаптований сценарій».

«Керол»

Стильна ретро-драма, що розгортається на тлі Нью-Йорка 50-х років. Між двома жінками, ролі яких виконують Кейт Бланшетт и Руні Мара, зав’язується ніжна дружба та взаємне тяжіння. Керол – зріла й заміжня домогосподарка, яка нудиться в шлюбі без кохання. А Терез ще зовсім юна дівчина, яка працює в супермаркеті та цікавиться фотографією. День, коли Керол прийде купувати різдвяний подарунок для своєї доньки, переверне життя Терез. Уже незабаром після зустрічі вона зрозуміє, що закохалася. Але як довіритися любові в епоху, коли світ ще не готовий прийняти кохання в усіх його проявах?

Цю тонку психологічну драму зняв номінант на «Оскар» Том Хеддс. Заснований на романі «Ціна солі» Патриції Хайсміт фільм вражає відвертою та емоційною красою кохання, яке рішуче протистоїть вороже налаштованому світу. Втім, це одна з небагатьох кінокартин, де катастрофи розлуки вдається уникнути, як і стигматизації гомосексуальних стосунків.

«Стерта особистість»

Старшокласник Джаред, який зростає в родині авторитарного баптистського пастора в маленькому американському містечку, відкриває в собі гомосексуальність і змушений зізнатися в цьому своїм батькам. Хоча хлопець добре вчиться, любить спорт та має успіх серед однолітків, його сексуальна орієнтація нівелює всі його хороші якості в очах консервативного суспільства. Занепокоєний батько змушує Джареда пройти лікування за корекційною програмою в експериментальному закритому таборі. Заклад очолює поборник гомосексуальності Віктор Сайкс, який будь-що хоче «виправити» своїх пацієнтів.

Екранізація автобіографічної книжки Гаррарда Конлі «Стерта особистість» – друга режисерська робота Джоела Еджертона, який також виконав роль антагоніста – Віктора Сайкса. Фільм вперше поєднав у дуеті лавреатів премії «Оскар» Ніколь Кідман та Рассела Кроу, а їхнього сина-підлітка зіграв Лукас Хеджес.

«За канделябрами»

Історія про реальну постать – уславленого піаніста та шоумена Лібераче, який був найоплачуванішим артистом у 1950-70-х роках. 17-річний дресирувальник Скотт Торсон (Метт Деймон) знайомиться з відомим виконавцем Лібераче, роль якого виконує Майкл Дуглас. Торсону вдається вилікувати від сліпоти улюбленого собаку піаніста, і той запрошує його стати особистим асистентом та оселитися в маєтку. Поступово між ними спалахують стосунки й розвиваються з шаленою швидкістю. Лібераче робить спробу зробити з Торсона власну копію та навіть звертається до пластичного хірурга, щоб змінити зовнішність коханого.

Художній телефільм-байопік Стівена Содерберга створений за мотивами книжки «За канделябрами: Моє життя з Лібераче», виданої у 1988 році. Стрічка виграла 11 номінацій на премію «Еммі». А гру Дугласа критики назвали одночасно найскандальнішою й однією з найкращих у його акторській кар’єрі.

«Таке собі життя»

Після розриву з коханою Кіра вирішує знайти щастя в материнстві. Ідеальним кандидатом на роль донора, як їй здається, може стати бізнесмен Єгор, який повернувся в Україну зі США. Кіра давно стежить за ним у соцмережах, але не знайома особисто. Після вечірки їхніх спільних друзів вони опиняються в одному авто, прямуючи до Одеси. Дівчина збирає всі сили, щоб відкрити свої наміри. Вона ще не знає, що колишнє життя Єгора зруйноване вщент: після краху в бізнесі він хапається за останній шанс повернутися в Америку та врятувати шлюб. Кіра відкриває для себе справжнього Єгора й тільки тоді розуміє, що вони обоє женуться не за власними, а за чужими мріями.       

Новий український драмеді-фільм по-новому, неупереджено й із гумором розкриє серйозні та навіть табуйовані теми, серед яких – одностатеві стосунки. Це дебютна повнометражна стрічка режисера Олексія Соболева. Фільм створює кінокомпанія UKRKINO. Головні ролі виконають: Ганна Кузіна, Ігор Аронов та Дар’я Кривошей. Наразі фільм на стадії девелопменту за підтримки Українського культурного фонду. Очікуйте прем’єру 2023 році.

Ця добірка розкриває сексуальність із нового боку. Кожна історія універсальна, а герої, їхні переживання та сумніви здаються нам напрочуд близькими й знайомими. Вибирайте, що подивитися осінніми вечорами, та дочекайтеся виходу українського драмеді «Таке собі життя» на кіноекрани.

Нагадаємо, раніше ми писали про сім стрічок, які допоможуть зрозуміти сучасне мистецтво.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь