Пуер – чи може цей чай замінити вам каву і як його правильно обрати
Ви точно чули про пуер і, можливо, навіть пробували його у кафе. У матеріалі розповідаємо, як обрати пуер, як заварювати його вдома і який від нього ефект. А також – чи можна замінювати пуером каву, якщо вирішили від неї на якийсь час відмовитися.
Пуер
Пуер – чай родом з Юньнань, китайської провінції. У Юньнані є безліч видів чаю, і пуер вважається одним з найпопулярніших.
Його часто виробляють в розсипному вигляді. Та його також можна знайти у спресованій формі. Спресований чай часто дорожчий, і йому віддають перевагу чайні поціновувачі. Та якщо ви не великий поціновувач і просто хочете смачний пуер, який просто заварювати, обирайте розсипний.
Цей чай рідко витримують більше 15 років, тож не ведіться на розповіді продавців в дусі 20-літній якісний пуер. До того ж за неправильного пакування і зберігання чай може псуватися. Тож на вік пуеру варто зважати, але не цінуйте його за старістю – це не гарантія того, що пуер смачний.
Як обрати пуер
Видів пуеру в чайних магазинах може бути безліч, тож, скоріше за все, спочатку ви розгубитеся.
Наша порада – пробуйте більше різних сортів, аби зрозуміти, який саме вам більше до вподоби – як і зі звичайним чаєм.
На що одразу потрібно звернути увагу? На смак пуеру. Справжній чай не горчить, від нього не виникає сухості у роті. Гірчинка, звісно, залежить ще й від заварювання: якщо переборщити з кількістю заварки і занадто довго настоювати, вам не буде надто приємного його пити.
Також, як і будь-який якісний чай, він не має пахнути хімозно і залишати неприємний післясмак на язиці.
Дивіться і на колір пуеру: в ідеалі він повинен бути насиченим і непрозорим, трохи подібним до кави.
Шу пуер
Це буквально «готовий пуер». Сорт чаю має невелику терпкість, тож його можуть спокійно заварювати навіть новачки, не переживаючи через помилки в заварюванні.
Шу вже за кілька місяців зберігання отримує насичений смак, тож це явно не той вид чаю, який потрібно зберігати роками для насиченості.
Смак у шу м’який та приємний, а колір – майже шоколадний, густий. Спробуйте шу – і, можливо, ви ще довго не захочете пити інші чаї.
Шен пуер
Шен якраз витримують роками (та не надто довго), аби він набув саме того смаку, який від нього очікують. Цінують шен за природну витримку. Та не будь-який шен пуер з витримкою стає кращим: якщо сировина не надто якісна, класного смаку ви не отримаєте.
Шен подібний до зелений чаїв. Він відносно світлий, коли настоюється; а от витриманий набуває темного кольору листя і приємний м’який смак.
Якщо заварювати шен міцним, він може стати небажано гірким, тож будьте обережнішими.
Більше все ж цінують шу, та радимо спробувати обидва сорти – аби обрати той, що вам до вподоби.
Як заварювати пуер?
Можете не надто заморочуватися вибором чайника: підійде з будь-якого матеріалу. А от з чашкою потрібно бути уважнішим/-ою. Вона має бути з фарфору чи глазурованої кераміки і з товстими стінками.
Не обирайте надто велику чашку: потрібна обсягом до 150 мл. Скоріш за все, багато пуеру ви не вип’єте, та й не треба.
Як правильно заварювати:
Вскип’ятіть воду у чайнику. Трошки підігрійте посуд, в якому заварюватиме пуер.
Візьміть порцію пуеру (розсипного чи порційну пігулку) та перекладіть у посуд для заварювання. Залийте окропом та одразу злийте воду. Після цього знову залийте, дочекайтеся, поки пуер набуде насиченого відтінку. Тоді вже можна розливати в чашки і пити – одному/-ій чи з компанією.
Якщо ви вперше заварюєте цей чай, можете зробити його надто слабким чи надто міцним. Тож практикуйтеся – і ви зможете зрозуміти, яка міцність є для вас оптимальною.
Пуер ефект
Пуер вважається одним з видів чаю, що максимально бадьорить. Втім, його можна пити і на ніч, налаштовуючи себе на міцний сон – звісно, не за пів години до сну, інакше замість швидкого засинання бігатимете до туалету. Просто заваріть помірно, і він дасть ефект заспокоєння не гірше від ромашкового чаю.
Якщо заварити пуер нормально, він не зробить вас бадьорим. А от якщо настояти пуер міцнішим, його буде так само приємно пити без зайвої гіркоти, водночас отримаєте необхідну енергію.
Можна пити чай перед робочим днем замість кави: зможете зберігати продуктивність і не засинати над ноутом навіть попри безсонну ніч. Втім, теж не зловживайте – не забувайте про здоровий сон і не заварюйте надто міцний, коли просто хочеться випити чаю без мети збадьоритися.
Пуер може давати ефект сп’яніння, яке більше схоже на наркотичне, ніж на алкогольне. Та це не те ж саме, що вживати заборонені препарати: ви зберігаєте ясність розуму, концентрацію та координацію. Не намагатися перепити пуеру чи зробити з нього чифір, аби зловити кайф, дуже не радимо: такого ефекту не буде, просто отримаєте несмачний чай і прискорення серцебиття.