Спецпроєкти

Матча. Чому ми почали пити цей чай?


Матча використовують як альтернативу каві, оскільки цей чай бадьорить не гірше, але водночас не викликає прискореного серцебиття й пітливості – всіх тих ефектів, які трапляються з людиною після випитої чашки кави. Крім цього, процес заварювання матча – це естетичний ритуал. У цьому матеріалі bit.ua з’ясовує, чи є переваги в чаю матча та навіщо його пити.

Японський чай матча – це дуже дрібно перемолоті листочки спеціального зеленого чаю. 

Справжній такий чай вирощують та виготовляють тільки на кількох островах у Японії. Біологи називають його Сamellia Sinensis, але, аби бути справжнім, матча має бути вирощений та зібраний правильно. Для виробників, які шанують тисячолітню історію споживання чаю, важливо не використовувати ніяких синтетичних добрив, аби отримувати органічний продукт. 

Чайне листя обробляють парою, сушать, із сухих листків відділяють стебла та прожилки, і тільки після цього перемелюють у дрібний порошок кам’яними жорнами. 

Чай матча: користь і шкода

Зелений чай матча містить більше антиоксидантів, ніж звичайний зелений чай, і навіть більше, ніж апельсиновий сік. Передусім це дуже високий вміст двох поліфенолів: L-теаніну й катехіну EGCG. Це абсолютний рекорд серед усіх продуктів на Землі. Завдяки цьому матча оздоровлює організм, покращує роботу імунної системи, спалює калорії та сприяє активному схудненню. 

Нагадаємо, антиоксиданти – це група біологічно активних речовин, які сприяють обміну та оздоровленню клітин, дозволяють нейтралізувати негативний вплив вільних радикалів. 

Ми трохи дослідили публікації в медичних виданнях і знайшли щонайменше 5 причин почати пити чай матча.

Допомагає в навчанні та покращує пам’ять

Дослідження, опубліковані в American Journal of Clinical Nutrition, демонструють, у який спосіб зелений чай покращує увагу й допомагає сконцентруватися на виконуваному завданні. Особи, які впродовж півтори години випили дві або три чашки зеленого чаю, досягли кращих результатів навчання, ніж ті, які пили напій-плацебо. Завдяки своїй збуджувальній дії на нервову систему зелений чай також покращує креативне мислення.

Інше дослідження, яке проводив Стефан Боргвардт у Базельському університеті, показало, що L-теанін особливо позитивно впливає на покращення роботи пам’яті. Учасники дослідження, випивши зелений чай, виконували відповідні завдання, щоб перевірити цю гіпотезу. Потім професор, який, до речі, працює в психіатричній клініці, за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ) дослідив мозкову активність цих добровольців. Він зауважив збільшення кількості з’єднань між тім’яною та лобовою частками мозку. Поліпшення зв’язків між нервовими клітинами мозку призвело до покращення когнітивних функцій.

Сприяє схудненню

Чай матча допомагає спалити надлишок калорій, навіть якщо людина не змінює свій режим харчування. Це відбувається завдяки тому, що катехіни EGCG збільшують енергетичні затрати організму та прискорюють спалювання жиру. 

Про це свідчать результати аналізу, опублікованого на сторінках American Journal of Clinical Nutrition. Вони показують, що регулярне вживання зеленого чаю дозволяє спалити додатково 100 калорій на добу.

Інше дослідження Королівського хімічного товариства довело, що ефекти, отримані під час використання звичайного зеленого чаю, у кілька крат збільшуються, якщо використовувати чай матча, оскільки під час вживання чаю у вигляді порошку ми споживаємо всю поживну цінність чайного листка – як розчинні, так і нерозчинні у воді складники. Ті ж дослідження підтвердили, що матча дозволяє ефективно спалити надлишок жиру й знизити рівень так званого «шкідливого» холестерину LDL.

Захищає від серцево-судинних захворювань

Як показують японські довготривалі дослідження, що охопили людей середнього й літнього віку – понад 40 і 90 тисяч учасників відповідно, катехіни EGCG, що містить матча, позитивно впливають на роботу серця й систему кровообігу. Опубліковані в журналах «JAMA» і «Annals of Epidemiology» результати стверджують, що для осіб, які регулярно випивають кілька чашок зеленого чаю на день, ризик смерті від серцево-судинних захворювань знижується. 

Катехіни, особливо найсильніший – EGCG, діють як антиоксиданти, мають протизапальні й антитромботичні властивості. Для тих, хто випивав від однієї до чотирьох чашок зеленого чаю на день, ризик інсульту був на 20% нижчим, ніж у людей, які його не пили. Чим більшим було вживання чаю, тим ризик смерті був меншим, що особливо помітно серед жінок. 

Допомагає зберегти кістки в хорошому стані

Ті ж самі катехіни EGCG, які містяться в зеленому чаї матча, допомагають запобігти розвитку остеопорозу й зберегти кістки в хорошому стані як у середньому, так і в літньому віці. В одному з досліджень, у якому брало участь 150 жінок після настання менопаузи, показано, що щоденне вживання 1-2 чашок японського зеленого чаю матча покращувало стан і щільність кісткової тканини, а також зменшувало схильність до запалення та покращувало силу м’язів.

Гальмує розвиток пухлин

Дослідження вказують на те, що катехіни відіграють важливу роль в процесі гальмування розвитку пухлин. Одне з таких ще у 2006 році показало, що додавання до щоденного раціону 600 мг катехінів, тобто 2 чашок зеленого чаю матча, гальмувало розвиток раку простати. Через рік рандомізованого експерименту рак простати розвинувся у 9% чоловіків, дієта яких включала зелений чай, і у 30% з групи плацебо.

Застереження

Але не можна пити матча натщесерце. Оскільки така велика кількість активних речовин, які містяться в матча, може згубно вплинути на кислотний баланс. Цей чай активно подразнює слизову шлунка. Тому традиційно на чайній церемонії його подають із закусками.

А також не варто його пити перед сном, оскільки чай бадьорить, то вживати його увечері – перебивати собі сон.

Чай матча: як заварювати

Звісно, ви можете додавати стільки води й стільки пудри, скільки вам хочеться. Проте все ж існують традиційні способи приготування чаю матча. І якщо вас цікавить, як заварювати матча правильно, то ми розпишемо два варіанти докладно. Для обох вам потрібен набір із чаші чаван, ситечка та бамбукового віничка часен і власне чай.

1. Усуча (усутя) – це найпоширеніший спосіб приготування чаю матча. Його використовують як для чайних церемоній, так і без формальностей. 

Як приготувати чай матча. Усуча:

  • беремо 2 г (неповну чайну ложечку) пудри;
  • просіюємо чай через ситечко в чашу (це робиться не так для виявлення грудочок, як для розпушування пудри);
  • додаємо 80 мл гарячої води 70−80°C;
  • віничком збиваємо рідину до утворення пінки;
  • насолоджуємося як процесом приготування, ароматом чаю, так і смаком.

2. Койча (койтя) – це той спосіб, який використовують на чайних церемоніях, це про особливий випадок. Його, мабуть, можна порівняти з еспресо, якщо це порівняння буде доречним, адже цей напій концентрований та міцніший за усуча.

Як приготувати чай матча. Койча:

  • беремо 4 г (чайна ложка з гіркою) пудри;
  • просіюємо чай через ситечко в чашу чаван;
  • додаємо 40 мл гарячої води 70−80°C;
  • віничком збиваємо рідину до однорідної густої пінки, не допускаючи утворення пухирців на поверхні − без інтенсивних рухів;
  • насолоджуємося насиченим ароматом та густим смаком.

Матча лате

Цей напій став популярним замінником звичного лате з кавою в прихильників здорового способу життя. Якщо вам подобається кава, то немає нічого поганого в тому, щоб продовжувати її пити. Проте якщо відчуваєте, що кава таки якось надто сильно на вас впливає як енергетик, то зелений чай із молоком (як альтернатива каві лате) має м’якший ефект бадьоріння, проте триваліший у часі. Як і звичайний лате, матча лате можна готувати на коров’ячому молоці або на рослинному: мигдалевому, кокосовому, соєвому, вівсяному тощо.

Як приготувати матча лате? Рецепт простий, проте, крім стандартного набору для приготування матча, вам знадобиться ще й капучинатор для молока – це такий спінювач; девайс, який перетворює молоко на пінку.

Знадобляться такі інгредієнти:

  • 3 г матча (одна чайна ложка);
  • 80 г води;
  • 150 г молока.

Отже, для початку приготування матча-лате варто закип’ятити воду й дочекатися поки вона охолоне до 80°C. У цей час, поки вода холоне, можна підігріти молоко до такої ж температури 70–80°C – можна в мікрохвильовці або на вогні – аби лиш не доводити до кипіння. Просіяти чай через сито в чашу, залити водою й віничком збивати впродовж 2-3 хв. Повернутися до теплого молока, збити його капучинатором до пінки й тонкою цівкою влити до чаю. Як ми й попереджали, матча-лате рецепт не складний.

лате і матча лате

Блакитний матча

Блакитна матча, або, як ще кажуть, синя матча – це не чай матча, це пудра Кліторії Трійчатої. Така тайська квітка блакитного кольору. Її називають блакитний матча тільки тому, що пудра дуже нагадує традиційний японський чай, проте ні смак, ні колір, ні властивості не варто порівнювати. 

Кліторія Трійчата – це квіткова рослина родини бобових. Для приготування пудри в ідеалі мали б використовувати тільки квіти цієї рослини. І тоді такий чай був би варіацією тайського «блакитного» чаю анчан. Він допомагає розслабитись і зняти втому, тому його радять пити ввечері перед сном.

матча лате, рожева матча, блакитна матча

Рожевий матча

Рожева матча – це пудра із сублімованих фруктів та овочів. Якщо вас цікавить, з чого зроблена рожева матча, то, найімовірніше, добросовісний виробник написав про це на пакунку. Проте поціновувачі чаю матча не дуже люблять, коли назву традиційного чаю використовують для інших продуктів, які чаєм не є.

Як вибрати чай матча?

Спочатку радимо зупинятися на японських виробниках. Китайські чаї хоч і можуть бути хорошої якості, проте все ж класикою вважається японський чай, який виріс на правильній плантації за правильних умов і вчасно був зібраний. 

Один дуже показовий момент. Якщо ви читаєте склад матчі, то там не може бути цукру. Щойно ви побачили цукор у компонентах, поставте його назад на полицю. Це не чай матча. 

Варто перевірити термін придатності. Вважається, що чай не може зберігатися довше, ніж 12 місяців із дати пакування. Відповідно чим менше часу лишилося до кінця терміну придатності, тим скоріше вам треба буде встигнути його спожити. 

Пакування. Зверніть увагу, що хороший чай матча має бути герметично упакований у світлонепроникну тару – без доступу повітря, без доступу сонячних променів. У жодному разі не купуйте матчу у скляних банках чи на вагу в чайних магазинчиках.

Колір. Відтінок свого чаю ви зможете порівняти, звісно, купивши тільки двічі чи більше разів цей чай. Проте хороший порошок матча має бути яскравого зеленого кольору. Не жовтуватого й не болотного, а трав’яного.

Смак напою матча – це про присмаки. Він не має бути гірким чи солодким. Він може бути трав’яний із нотками терпкуватості та солодкуватості. Усе в напівтонах і напіввідтінках.

Пінка має бути густою та щільно покривати всю поверхню чаю. Густота пінки, звісно, залежить і від температури води, якою заварюється чай, і від інтенсивності збивання, і від самого віничка. Але на поганому чаї вона й виходитиме погано. А на хорошому буде красиво поблискувати на світлі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь