Спецпроєкти

Лікнеп: що таке антиоксиданти


Що таке антиоксиданти, в чому їхня користь, чому всі про них говорять і де (в сенсі в яких продуктах) знайти ці речовини? Даємо детальний лікнеп.

Антиоксиданти — це група біологічно активних речовин, які дозволяють нейтралізувати негативний вплив вільних радикалів, а також сприяють обміну та оздоровленню клітин, тканин та органів людського організму.

 

Чим корисні антиоксиданти?

Найбільша кількість антиоксидантів міститься у свіжих овочах і фруктах, на них багаті горіхи, гриби, спеції, деякі напої і продукти тваринного походження.

До найбільш багатих на антиоксиданти продуктів відносять:

  • Фрукти: гранат, чорниця, ожина, суниця, журавлина, малина, слива, цитрусові, червоний виноград, вишня, горобина, чорнослив, родзинки.
  • Овочі: капуста, шпинат, часник, редиска, ріпа, зелені листові овочі, бобові, броколі, буряк, червонй перець, цибуля, зерно, баклажан.
  • Гриби: шиїтаке, веселка, білий гриб.
  • Напої: матча, зелений чай, червоне вино, чорний чай.
  • Горіхи: горіх-пекан, грецький горіх, фундук, фісташки, мигдаль.
  • Спеції: гвоздика, кориця, листя душиці, куркума, сушена петрушка.
  • Продукти тваринного походження: субпродукти, вершкове масло, жирна риба.

Деякі з мінералів також захищають організм від шкідливого впливу вільних радикалів:

  1. Селен. Він підтримує здоров’я серця, печінки, легень, клітин крові. Мінерал стимулює реакцію антитіл на хробливі подразники (інфекцію), забезпечує захист мембран від ушкоджень. Брак нутрієнтів може призвести до того, що антиоксиданти почнуть підтримувати перебіг вільнорадикальних процесів в організмі.
  2. Цинк. Сприяє абсорбції вітаміну А, репарації ДНК і РНК, підтримує нормальну концентрацію токоферолу в організмі, захищає геном людини від вільних радикалів, зберігаючи його в цілісності.
  3. Мідь. Нормалізує клітинний обмін, протистоїть агресивним окислювачам. Брак міді в організмі призводить до зниження спротиву застудним і ГРВІ-інфекціям.
  4. Хром. Бере участь у вуглеводному і жировому обміні. Збільшує резервні можливості організму, прискорює перетворення глюкози на глікоген, підвищує витривалість.
  5. Марганець. Антиоксидант бере участь у продукуванні супероксиддісмутази, яка оберігає поліненасичені жирні кислоти клітинних мембран від атаки вільних радикалів. Марганець покращує засвоєння токоферолу, вітамінів С і групи В.

Раніше ми писали про 13 мікроелементів, які мають бути в раціоні людини і про користь вітаміну Д.

Попри надлишок продуктів, які містять ці антиоксиданти, в меню людини, люди все одно зазнають шкідливого впливу вільних радикалів.

 

Вільні радикали – це молекули, у яких відсутні один чи декілька електронів. Щоденно кожна клітина внутрішніх органів зазнає атаки 10 000 дефектних сполук. Пересуваючись організмом, вільні радикали віднімають у повноцінних молекул питомий електрон, що сильно шкодить здоров’ю. Ушкоджені клітини перестають повноцінно функціонувати і настає «окислювальний стрес».

Антиоксиданти – це гарний помічник в боротьбі з вільними радикалами. За допомогою антиоксидантів наш організм довше зберігає молодість і гарне самопочуття.

Причини появи вільних радикалів в організмі людини:

  • вживання лікарських препаратів;
  • радіація;
  • погана екологія;
  • куріння;
  • ультрафіолетове випромінення.

Якими є справи зі вживанням антиоксидантів середньостатистичним дорослим? Згідно з даними науково-дослідного інституту гігієни харчування, сьогодні 50% людей мають дефіцит вітаміну А в організмі, а 85% – аскорбінової кислоти, мінералів. Причиною є емоційне, фізичне перенапруження, в результаті якого відбувається посилене спалення нутрієнтів. Негативний вплив мають і такі чинники, як різке збідніння ґрунтів, погіршення екології, стреси, незбалансоване харчування.

Антиоксиданти в формі біологічно активних додатків сповна покривають потребу організма в корисних сполуках, захищають від оксидантів, вільних радикалів, блокують формування нітрозамінів, нейтралізують шкідливий вплив свинцю на еритроцити, нервову систему, підвищують імунітет, руйнують ракові клітини, збільшують тривалість життя.

Скільки потрібно антиоксидантів і вітамінів на день?

Для нормального функціонування нервової системи та підтримки здоров’я внутрішніх органів рекомендується щоденно вживати антиоксиданти й вітаміни в такому дозуванні:

  • цинк – 8 міліграмів для жінок, 11 міліграмів для чоловіків (за дотримання суворої вегетаріанської дієти або сироїдства добову норму потрібно збільшити на 50% від вказаної дозы, поскольку из растительных продуктов питания организм меньше поглощает соединения, чем из животных);
  • селен – 55 мікрограмів;
  • вітамін Е – 15 міліграмів;
  • аскорбінова кислота – 75 міліграмів для жінок, 90 міліграмів для чоловіків (курцям рекомендується збільшити дозування на 45%, до 110, 125 міліграмів відповідно)
  • вітамін А – від 1 до 1,5 міліграма;
  • мідь – 2,5 міліграма;
  • хром – від 100 до 150 мікрограмів;
  • марганець – від 3,0 до 4,0 міліграмів;
  • бета-каротин – від 3,0 до 6,0 міліграмів.

Пам’ятайте, що добова потреба людини в антиоксидантах залежить від стану здоров’я, наявності супутніх захворювань, статі та віку людини.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь