Спецпроєкти

Комбуча. Що це таке, чому на ній всі зациклились і як її готувати


Що таке комбуча? Чому на ній всі зациклились? І чим вона відрізняється від напою з бабусиної трилітрової банки? Редактор Маша Сердюк відповідає на всі питання за порядком.

Що таке комбуча

Якщо коротко, то це напій з чайного гриба.

Останні 10–15 років комбуча дуже популярна в країнах з високим рівнем життя – таких, наприклад, як США, Великобританія та Австралія. Там цей напій – одна зі складових здорового способу життя.

Звідки взагалі взявся чайний гриб

Насправді поява чайного гриба дотепер оточена безліччю міфів: йому приписують мало не інопланетне походження. Достеменно відомо лише, що напій і екстракт з нього був популярний в Японії, країнах Південно-Східної Азії і в Тибеті ще багато століть тому. До речі, японською мовою напій називається «комбутя», що в дослівному перекладі означає «чай з морської капусти».

У наших широтах грибний квас також з’явився давно, він прийшов з Китаю разом з першим чаєм і цукром. По суті, гриб – це симбіоз дріжджів і оцтовокислих бактерій. А комбуча – це такий собі квас, тільки не з хліба, а з чаю.

Сам гриб нагадує медузу жовто-коричневого кольору: з щільною верхньою частиною і пухкою основою, з якої звисають тонкі довгі нитки.

Чому комбуча стала модною

Модним напій став, коли Америка почала змінювати у величезних коворкінгах холодильники з колою та енергетиками на холодильники з чистою водою і комбучою. Керівники компаній вирішили, що краще буде, якщо їх співробітники будуть пити натуральні напої.

Останні 10 років в Америці в будь-якому супермаркеті на полицях стоїть комбуча – в будь-якій тарі, а також на будь-який смак і колір. Власне, таку тенденцію можна помітити й у нас: напій стає все більш популярним.

Користь комбучі

Комбуча відома тим, що містить пробіотики, які корисні для травлення. Деякі атлети використовують комбучу як відновлювальний напій після фізичних навантажень, оскільки однієї води недостатньо після жорсткого фізичного навантаження.

Річ у тім, що електроліти, які ми втрачаємо під час тренування разом з потом, треба якось відновити. Тому, власне, такі популярні спортивні солодкі напої.

Комбуча постачає до організму електроліти, до яких можна віднести такі необхідні для будь-якого людського організму натрій, калій, кальцій, магній і хлор. Тільки от на відміну від популярних солодких газованих напоїв, комбуча повертає корисні речовини в організм природно, в процесі ферментації.

Де купити

В Україні комбуча вже набула популярності. Кілька років тому її виробляла тільки компанія Kombucha Live – тоді вони були єдиними в цій ніші. У свої напої вони додавали гібіскус, жасмин, куркуму, спіруліну, ягоди асаї й тайську синю орхідею.

Компанію з виробництва комбучі створили влітку 2015 року Олена Обабкова і Андрій Вергазов. До цього кілька років вони займалися питаннями детоксу і здорового харчування, і на різних етапах вивчення теми хотіли виробляти щось корисне.

Елена Обабкова
сооснователь Kombucha Live
В Україні досі не було здорової альтернативи кока-колі та іншим солодким напоям. Смузі і фреші? Так, але їх потрібно пити відразу, інакше вони розшаровуються і втрачають значну частину своєї користі.

За словами Олени Обабковой, закриту пляшку комбучі в холодильнику можна витримувати кілька тижнів, що зробить напій лише набагато більш ігристим. Купити, за її словами, комбучу можна на різних подіях і фестивалях, а також в ресторанах і кафе зі здоровою їжею. Крім того, нещодавно компанія запустила доставку комбучі додому.

Зараз комбучу можна легко купити практично в будь-якій мережі супермаркетів – «Новус», «Сільпо» та інших. Також комбучу можна знайти в різних екокрамницях. Ціна її коливається від приблизно 30 грн за півлітра і до 100+ грн за 0,75 л.

Якщо не знаєте, яку краще вибрати, ми вже потестили багато видів комбучі, які знайшли в столичних магазинах – і ось наш незаангажований огляд .

Комбуча – як приготувати вдома самому

Дуже просто. Знадобиться:

  • чайний гриб
  • вода – 1 л.
  • заварка – 2 ч. л.
  • цукор – 5 ст. л.

Воду кип’ятимо, засипаємо в неї заварку і цукор і залишаємо настоюватися на 15 хвилин. Проціджуємо заварку, переливаємо в банку та охолоджуємо до кімнатної температури. Складаємо гриб в банку, накриваємо марлею і ставимо в тепле темне місце. Через 7–10 днів напій буде готовим.

Гриб можна помити та опустити його в нову банку з новим підготовленим чаєм. Якщо ви хочете отримати пікантний шипучий чай з газом, перелийте готовий настій в скляну тару, щільно закрийте і тримаєте в прохолодному місці 5 днів.

Де взяти чайний гриб

Купити або зробити самому. Купити можна у бабусь на стихійних ринках або в переходах метро. А якщо робити самому, то доведеться трохи почекати.

Півлітра міцно завареного чаю наливаємо в трилітрову банку. Велика банка потрібна для того, щоб грибу було куди рости.

Додаємо в банку цукор (з розрахунку близько 100 г на літр), накриваємо марлею і ставимо банку туди, де ніхто не чіпатиме і треба не рухати її з місця на місце. Температура там, де має стояти банка, повинна бути градусів двадцять п’ять, в темне місце банку ховати не треба, однак сонця гриб теж не любить.

Поступово на поверхні заварки з’явиться плівка, яка повільно ростиме. Наберіться терпіння. Іноді гриб потрібно чекати пару місяців (все залежить від умов вирощування). Процес можна прискорити, якщо ви замість чаю візьмете вже готову комбучу і трохи розбавите її водою.

Ще один із спосіб виростити чайний гриб швидше – додати до завареного чаю трохи яблучного оцту (приблизно десяту частину від обсягу). Коли плівка буде вже добре помітна і товщина її буде близько одного міліметра або й трохи більше, це буде означати, що гриб готовий.

Це наше відео може зацікавити:

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь