Гарбуз всьому голова: рецепти найсмачніших осінніх страв із гарбуза
Восени, коли ̶к̶о̶м̶о̶р̶и̶ ̶г̶о̶с̶п̶о̶д̶и̶н̶ь̶ холодильники забиті овочами, постає нагальне питання: які страви можна зробити з гарбуза. Вирощувати цей плід просто, а зберігається він довго, не втрачає смак та поживну цінність. У цій добірці розповімо, які смачні страви можна приготувати з гарбуза, щоб сподобалося всій сім’ї.
Як приготувати страви з гарбуза з максимально поживною користю
Страви з м’якоті гарбуза знайшли визнання не тільки на території України: у країнах Європи з гарбуза варять суп, печуть запіканки та готують салати. У Вірменії цей плід запікають, присмачують їм плов, подають із рисом, горіхами та кизилом, готують із бобами й прянощами. В Австрії можна поласувати гарбузовим шнапсом і покуштувати гарбузової кави. А страви високої кухні з гарбуза, які подають у фешенебельних ресторанах Франції, вражають.
У 21 столітті в моду ввійшло здорове харчування. Люди стали піклуватися про своє тіло й вибирати «правильну» їжу. Тому сьогодні господині найчастіше готують корисні страви з гарбуза з мінімальною кількістю жирів, часто без молока та цукру, низькокалорійні й пісні страви або вегетаріанські варіації.
Ось найвдаліші, на наш погляд, дієтичні страви з гарбуза в духовці без цукру.
Гарбуз, запечений із лимоном і сухофруктами
Вам знадобляться:
- 500 грамів нарізаного кубиками гарбуза;
- цілий лимон;
- чашка сухофруктів;
- чайна ложка кориці.
За бажанням можна додати жменю улюблених горіхів. Вони підвищать калорійність страви, але й додадуть їй користі.
Нарізаний кубиками гарбуз з’єднайте з тонкими скибочками лимона, сухофруктами та горіхами. Посипте корицею. Якщо є бажання, до інгредієнтів можна додати столову ложку меду. Запікати за температури 200° упродовж 55-60 хвилин.
Гарбуз із кускусом і родзинками
Вам знадобляться:
- чашка гарбуза, нарізаного на дрібні кубики або натертого на великій тертці;
- чашка кускусу;
- 350 мл молока або води;
- мед на смак;
- жменя родзинок;
- шматочок вершкового масла (за бажанням).
У керамічну або скляну форму викладіть кускус, гарбуз, мед, родзинки та, якщо маєте бажання, вершкове масло. Залийте окропом або гарячим молоком. Поставте форму в розігріту до 200° духовку на 45-50 хвилин. Попередньо накрийте форму фольгою, щоб каша не підсохла.
Пряний гарбуз
Якщо ви шукайте дієтичні страви з гарбуза для схуднення, то спробуйте приготувати гарбуз, запечений зі спеціями.
Вам знадобляться:
- 1 кілограм гарбуза;
- чайна ложка кмину;
- чайна ложка паприки;
- 0,5 чайної ложки коріандру;
- 0,5 чайної ложки куркуми;
- 3-4 ложки оливкової олії;
- сіль на смак.
Гарбуз порізати півкільцями, товщиною приблизно 1,5 сантиметра. Змішати спеції та натерти ними гарбуз. Скропити оливковою олією. Залишити на годину, щоб гарбуз промаринувався, а потім поставити форму в розігріту до 200° духову шафу на 30-35 хвилин. Під час подачі можна заправити грецьким йогуртом.
Як швидко приготувати гарбуз: смачні страви з гарбуза за 10 хвилин
Сучасні господині, графік яких розписаний по хвилинах, погодяться: гарна страва – це швидка та проста страва. У шаленому ритмі життя не завжди є час годинами пропадати на кухні, тому швидкі страви з гарбуза стають найбільш актуальними. Ось добірка найпростіших рецептів:
Гарбуз із яблуками та горіхами
Вам знадобляться:
- пів чашки нарізаного дрібними кубиками гарбуза;
- пів чашки тертих яблук;
- жменю горіхів;
- мед;
- кориця.
Змішати всі інгредієнти й відправити їх у мікрохвильовку на 7 хвилин, готувати на максимальній потужності. Додайте сюди кульку морозива, і смачний десерт готовий.
Салат «Вітамінка»
Що може бути простіше та швидше, ніж страви зі свіжого гарбуза? Як варіант, спробуйте приготувати соковитий салат «Вітамінка».
Вам знадобляться:
- 300 грамів гарбуза;
- 2 груші;
- 1 морква;
- половинка грейпфрута;
- 100 мл сметани;
- цедра одного лимона;
- сік одного лимона;
- 80 г волоських горіхів;
- ложка меду.
Щоб приготувати цю страву з гарбуза, наріжте тонкою соломкою грушу, моркву та гарбуз. Змішайте інгредієнти з нарізаним кубиками грейпфрутом. Сметану потрібно розтерти з медом до його розчинення, додати цедру й сік лимона. З’єднати соус із горіхами та заправити овочі й фрукти. Це й усе – салат готовий.
Солодкий гарбуз: рецепти страв із гарбуза на десерт
Поєднання гарбуза та сиру – ідеальне. Якщо виключити з рецептів масло й цукор, то отримаєте низькокалорійний продукт. Страви із сиру та гарбуза чудово підходять для дієтичного харчування. Ось декілька рецептів для тих, хто слідкує за здоров’ям:
Сирна запіканка з печеним гарбузом
Вам знадобляться:
- 500 грамів гарбуза;
- 400 грамів сиру;
- 2 яйця;
- 3 столові ложки цукру;
- чайна ложка ванілі;
- столова ложка вершкового масла;
- дрібка солі;
- плитка чорного шоколаду (за бажанням).
Наріжте гарбуз і викладіть його у форму для запікання. Поставте в розігріту до 190°C духовку й випікайте 30 хвилин. Поки готується гарбуз, змішайте блендером сир із яйцями, маслом, цукром, ваніллю та сіллю до однорідної маси. Коли гарбуз буде готовий – додайте його до інгредієнтів і пробийте блендером ще раз. Змастіть форму вершковим маслом і викладіть у неї масу. Випікати в розігрітій до 180°C духовці 30 хвилин. Після цього діставайте форму, покришіть на страву шоколад і відправляйте в піч ще на п’ять хвилин.
Гарбузовий манник
Смачні страви з гарбуза виходять у поєднанні з манкою. Ароматний манник можна смакувати на сніданок, обід і вечерю. Це ситний та солодкий десерт, тому його складно зарахувати до дієтичних через високу калорійність манної крупи.
Вам знадобляться:
- 500 грамів гарбуза;
- 300 мл молока;
- 3 яйця;
- 150 грамів цукру;
- 70 грамів манної крупи;
- дрібка солі;
- рослинна олія.
Щоб приготувати цю страву з гарбуза, наріжте плід невеликими кубиками та поставте його варитися в молоці, поки він не стане м’яким. Відокремте білки від жовтків. Збийте жовтки із цукром, а до білків додайте сіль. Їх також збийте до міцної піни. Коли гарбуз звариться, збийте його блендером. Додайте в гарбузове пюре збиті жовтки та манку. Коли суміш злегка охолоне, внесіть у неї білки. Викладіть масу у форму для запікання й рівномірно розподіліть її. Поставте форму в розігріту до 190° духовку та випікайте манник 30 хвилин. Подають страву зазвичай охолодженою. Якщо захочете, можна посипати цукровою пудрою.
Гарбуз на вечерю: рецепти м’ясних страв із гарбуза
Страви з гарбуза в духовці з м’ясом підкорюють серця найвибагливіших гурманів – українських чоловіків. Ось декілька таких рецептів, аби урізноманітнити сімейну вечерю.
Пряний гарбуз із фаршем
Вам знадобляться:
- 500 грамів гарбуза;
- 400 грамів м’яса;
- 200 грамів сметани;
- чайна ложка паприки;
- чайна ложка куркуми;
- 0,5 чайної ложки коріандру;
- 0,5 чайної ложки кмину;
- сіль на смак;
- 150 грамів твердого сиру;
- рослинна олія.
Гарбуз нарізати маленькими кубиками та викласти в змащену олією форму. Перемішати гарбуз із половиною всіх спецій та із сіллю. Зверху викласти фарш. М’ясо також попередньо змішати з прянощами та сіллю. Зверху рівномірно викласти сметану. Форму прикрити фольгою й відправити в розігріту до 200°C духовку на пів години. Витягнути форму й посипати страву натертим сиром. Поставити її в духовку ще на п’ять хвилин.
Курячі оладки з гарбузом
Вам знадобляться:
- 400 грамів курячого фаршу;
- 150 грамів гарбуза;
- 1 цибулина;
- 2-3 зубчики часнику;
- 3 столові ложки сметани;
- 2 курячих яйця;
- 2 столові ложки борошна;
- сіль до свого смаку;
- перець на смак;
- рослинна олія.
Гарбуз натерти на великій тертці та додати до фаршу. Дрібно нарізати цибулю, подрібнити часник і з’єднати їх із м’ясо-гарбузовою масою. Додати борошно, сметану, яйця, сіль, перець та добре вимішати. На розпечену сковорідку налити трохи рослинної олії та сформувати на ній оладки. Смажити на середньому вогні 3-5 хвилин. Перевернути та смажити ще 3 хвилини під кришкою на повільному вогні. Подавати зі сметаною або улюбленим соусом.
Додавайте у своє меню незвичайні та смачні страви з гарбуза – це допоможе урізноманітнити раціон та заощадити сімейний бюджет. Якщо не обмежуватися найпростішою гарбузовою кашею, а вивчати нові й цікаві рецепти страв із гарбуза, готувати солодкі десерти та м’ясні ситні страви – гарбуз стане одним із ваших найулюбленіших овочів.
Вам можуть сподобатися також наші матеріали про фалафель та 8 сніданків із різних країн світу. І радимо пройти тест, які страви з фільмів варто приготувати.