Спецпроєкти

Гарбуз всьому голова: рецепти найсмачніших осінніх страв із гарбуза


Восени, коли ̶к̶о̶м̶о̶р̶и̶ ̶г̶о̶с̶п̶о̶д̶и̶н̶ь̶ холодильники забиті овочами, постає нагальне питання: які страви можна зробити з гарбуза. Вирощувати цей плід просто, а зберігається він довго, не втрачає смак та поживну цінність. У цій добірці розповімо, які смачні страви можна приготувати з гарбуза, щоб сподобалося всій сім’ї.

Як приготувати страви з гарбуза з максимально поживною користю

Страви з м’якоті гарбуза знайшли визнання не тільки на території України: у країнах Європи з гарбуза варять суп, печуть запіканки та готують салати. У Вірменії цей плід запікають, присмачують їм плов, подають із рисом, горіхами та кизилом, готують із бобами й прянощами. В Австрії можна поласувати гарбузовим шнапсом і покуштувати гарбузової кави. А страви високої кухні з гарбуза, які подають у фешенебельних ресторанах Франції, вражають. 

осінні рецепти

У 21 столітті в моду ввійшло здорове харчування. Люди стали піклуватися про своє тіло й вибирати «правильну» їжу. Тому сьогодні господині найчастіше готують корисні страви з гарбуза з мінімальною кількістю жирів, часто без молока та цукру, низькокалорійні й пісні страви або вегетаріанські варіації.

Ось найвдаліші, на наш погляд, дієтичні страви з гарбуза в духовці без цукру.

Гарбуз, запечений із лимоном і сухофруктами

Вам знадобляться:

  • 500 грамів нарізаного кубиками гарбуза;
  • цілий лимон;
  • чашка сухофруктів;
  • чайна ложка кориці.

За бажанням можна додати жменю улюблених горіхів. Вони підвищать калорійність страви, але й додадуть їй користі.

Нарізаний кубиками гарбуз з’єднайте з тонкими скибочками лимона, сухофруктами та горіхами. Посипте корицею. Якщо є бажання, до інгредієнтів можна додати столову ложку меду. Запікати за температури 200° упродовж 55-60 хвилин.

Гарбуз із кускусом і родзинками

Вам знадобляться:

  • чашка гарбуза, нарізаного на дрібні кубики або натертого на великій тертці;
  • чашка кускусу;
  • 350 мл молока або води;
  • мед на смак;
  • жменя родзинок;
  • шматочок вершкового масла (за бажанням).

У керамічну або скляну форму викладіть кускус, гарбуз, мед, родзинки та, якщо маєте бажання, вершкове масло. Залийте окропом або гарячим молоком. Поставте форму в розігріту до 200° духовку на 45-50 хвилин. Попередньо накрийте форму фольгою, щоб каша не підсохла.

Пряний гарбуз 

Якщо ви шукайте дієтичні страви з гарбуза для схуднення, то спробуйте приготувати гарбуз, запечений зі спеціями. 

Вам знадобляться:

  • 1 кілограм гарбуза;
  • чайна ложка кмину;
  • чайна ложка паприки;
  • 0,5 чайної ложки коріандру;
  • 0,5 чайної ложки куркуми;
  • 3-4 ложки оливкової олії;
  • сіль на смак.

Гарбуз порізати півкільцями, товщиною приблизно 1,5 сантиметра. Змішати спеції та натерти ними гарбуз. Скропити оливковою олією. Залишити на годину, щоб гарбуз промаринувався, а потім поставити форму в розігріту до 200° духову шафу на 30-35 хвилин. Під час подачі можна заправити грецьким йогуртом.

Як швидко приготувати гарбуз: смачні страви з гарбуза за 10 хвилин

Сучасні господині, графік яких розписаний по хвилинах, погодяться: гарна страва – це швидка та проста страва. У шаленому ритмі життя не завжди є час годинами пропадати на кухні, тому швидкі страви з гарбуза стають найбільш актуальними. Ось добірка найпростіших рецептів: 

Гарбуз із яблуками та горіхами

Вам знадобляться:

  • пів чашки нарізаного дрібними кубиками гарбуза;
  • пів чашки тертих яблук;
  • жменю горіхів;
  • мед;
  • кориця.

Змішати всі інгредієнти й відправити їх у мікрохвильовку на 7 хвилин, готувати на максимальній потужності. Додайте сюди кульку морозива, і смачний десерт готовий. 

страви з гарбуза

Салат «Вітамінка»

Що може бути простіше та швидше, ніж страви зі свіжого гарбуза? Як варіант, спробуйте приготувати соковитий салат «Вітамінка».

Вам знадобляться:

  • 300 грамів гарбуза;
  • 2 груші;
  • 1 морква;
  • половинка грейпфрута;
  • 100 мл сметани;
  • цедра одного лимона;
  • сік одного лимона;
  • 80 г волоських горіхів;
  • ложка меду.

Щоб приготувати цю страву з гарбуза, наріжте тонкою соломкою грушу, моркву та гарбуз. Змішайте інгредієнти з нарізаним кубиками грейпфрутом. Сметану потрібно розтерти з медом до його розчинення, додати цедру й сік лимона. З’єднати соус із горіхами та заправити овочі й фрукти. Це й усе – салат готовий.

страви з гарбуза

Солодкий гарбуз: рецепти страв із гарбуза на десерт

Поєднання гарбуза та сиру – ідеальне. Якщо виключити з рецептів масло й цукор, то отримаєте низькокалорійний продукт. Страви із сиру та гарбуза чудово підходять для дієтичного харчування. Ось декілька рецептів для тих, хто слідкує за здоров’ям: 

Сирна запіканка з печеним гарбузом

Вам знадобляться:

  • 500 грамів гарбуза;
  • 400 грамів сиру;
  • 2 яйця;
  • 3 столові ложки цукру;
  • чайна ложка ванілі;
  • столова ложка вершкового масла;
  • дрібка солі;
  • плитка чорного шоколаду (за бажанням).

Наріжте гарбуз і викладіть його у форму для запікання. Поставте в розігріту до 190°C духовку й випікайте 30 хвилин. Поки готується гарбуз, змішайте блендером сир із яйцями, маслом, цукром, ваніллю та сіллю до однорідної маси. Коли гарбуз буде готовий – додайте його до інгредієнтів і пробийте блендером ще раз. Змастіть форму вершковим маслом і викладіть у неї масу. Випікати в розігрітій до 180°C духовці 30 хвилин. Після цього діставайте форму, покришіть на страву шоколад і відправляйте в піч ще на п’ять хвилин.

тыква пирог

Гарбузовий манник

Смачні страви з гарбуза виходять у поєднанні з манкою. Ароматний манник можна смакувати на сніданок, обід і вечерю. Це ситний та солодкий десерт, тому його складно зарахувати до дієтичних через високу калорійність манної крупи. 

Вам знадобляться:

  • 500 грамів гарбуза;
  • 300 мл молока;
  • 3 яйця;
  • 150 грамів цукру;
  • 70 грамів манної крупи;
  • дрібка солі;
  • рослинна олія.

Щоб приготувати цю страву з гарбуза, наріжте плід невеликими кубиками та поставте його варитися в молоці, поки він не стане м’яким. Відокремте білки від жовтків. Збийте жовтки із цукром, а до білків додайте сіль. Їх також збийте до міцної піни. Коли гарбуз звариться, збийте його блендером. Додайте в гарбузове пюре збиті жовтки та манку. Коли суміш злегка охолоне, внесіть у неї білки. Викладіть масу у форму для запікання й рівномірно розподіліть її. Поставте форму в розігріту до 190° духовку та випікайте манник 30 хвилин. Подають страву зазвичай охолодженою. Якщо захочете, можна посипати цукровою пудрою. 

Гарбуз на вечерю: рецепти м’ясних страв із гарбуза

Страви з гарбуза в духовці з м’ясом підкорюють серця найвибагливіших гурманів – українських чоловіків. Ось декілька таких рецептів, аби урізноманітнити сімейну вечерю. 

Пряний гарбуз із фаршем

Вам знадобляться:

  • 500 грамів гарбуза;
  • 400 грамів м’яса;
  • 200 грамів сметани;
  • чайна ложка паприки;
  • чайна ложка куркуми;
  • 0,5 чайної ложки коріандру;
  • 0,5 чайної ложки кмину;
  • сіль на смак;
  • 150 грамів твердого сиру;
  • рослинна олія.

Гарбуз нарізати маленькими кубиками та викласти в змащену олією форму. Перемішати гарбуз із половиною всіх спецій та із сіллю. Зверху викласти фарш. М’ясо також попередньо змішати з прянощами та сіллю. Зверху рівномірно викласти сметану. Форму прикрити фольгою й відправити в розігріту до 200°C духовку на пів години. Витягнути форму й посипати страву натертим сиром. Поставити її в духовку ще на п’ять хвилин.

страви з гарбуза

Курячі оладки з гарбузом

Вам знадобляться: 

  • 400 грамів курячого фаршу;
  • 150 грамів гарбуза;
  • 1 цибулина;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 3 столові ложки сметани;
  • 2 курячих яйця;
  • 2 столові ложки борошна;
  • сіль до свого смаку;
  • перець на смак;
  • рослинна олія.

Гарбуз натерти на великій тертці та додати до фаршу. Дрібно нарізати цибулю, подрібнити часник і з’єднати їх із м’ясо-гарбузовою масою. Додати борошно, сметану, яйця, сіль, перець та добре вимішати. На розпечену сковорідку налити трохи рослинної олії та сформувати на ній оладки. Смажити на середньому вогні 3-5 хвилин. Перевернути та смажити ще 3 хвилини під кришкою на повільному вогні. Подавати зі сметаною або улюбленим соусом.

страви з гарбуза

Додавайте у своє меню незвичайні та смачні страви з гарбуза – це допоможе урізноманітнити раціон та заощадити сімейний бюджет. Якщо не обмежуватися найпростішою гарбузовою кашею, а вивчати нові й цікаві рецепти страв із гарбуза, готувати солодкі десерти та м’ясні ситні страви – гарбуз стане одним із ваших найулюбленіших овочів.

Вам можуть сподобатися також наші матеріали про фалафель та 8 сніданків із різних країн світу. І радимо пройти тест, які страви з фільмів варто приготувати.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь