Спецпроєкти

Фалафель: як приготувати та де скуштувати


Шукаєш рецепти веганських страв чи просто хочеш скуштувати щось нове? Мерщій готувати фалафель удома. А якщо лінь перемогла твоє бажання куховарити, то лови добірку закладів, де можна замовити найкращий фалафель у Києві.

Що таке фалафель і з чим його їдять?

Фалафель – це смажені у фритюрі кульки з нуту та спецій. Ця страва дуже популярна в арабських країнах. Її готують як заміну м’ясу під час постів.

Найпопулярнішим фалафель є в Ізраїлі, там його можна купити на кожному кроці. А на вулицях Тель-Авіва завжди пахне смаженими кульками з нуту.

Основний інгредієнт фалафеля – нут. Він є джерелом білка, а будь-які страви з нуту дуже легко засвоюються. Тому вони такі популярні в спекотних країнах.

На відміну від ізраїльського, ліванський фалафель готують із суміші різних бобових. Також до неї додають подрібнене листя м’яти.

Як страва фалафель може бути самостійним. Також кульки подають у піті разом із помідорами, огірками, іншими начинками та соусом. Це може бути тахінний соус, хумус, дзадзикі або просто грецький йогурт.

У деяких арабських країнах усередину нутових кульок кладуть фарш або подрібнені варені яйця із цибулею. Фалафель подають не лише з хлібними виробами, він також може стати основою для салатів.

Фалафель: класичний рецепт

Як готувати фалафель, знають не лише східні кухарі. Ця страва досить популярна й в Україні, особливо серед вегетаріанців та веганів.

Основним інгредієнтом, звісно, є нут. Іноді до суміші додають булгур. Це крупа з обробленої окропом, висушеної та подрібненої пшениці. Вона надає страві горіховий аромат.

Фалафель із нуту. Рецепт

Інгредієнти:

  • Нут – 250 г
  • Вода – 1 л
  • Булгур – 3 ст. л.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Часник – 5 зубчиків
  • Петрушка – пучок
  • Кмин – 1 ст. л.
  • Кінза – пучок
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • Чорний перець – ¼ ч. л.
  • Карі – 1 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 4 ст. л.
  • Коріандр – 1 ст. л.
  • Соняшникова олія – 0,5 л

Як приготувати фалафель:

Напередодні залийте нут водою та залиште на ніч.

Злийте воду та подрібніть нут у блендері до консистенції пюре.

Наріжте цибулю та зелень. Часник пропустіть через часникодавку.

Змішайте нутове пюре з булгуром, додайте всі спеції, зелень, соду та сіль. Влийте три столові ложки води, перемішайте й залиште на 30 хвилин. Так суміш набереться аромату приправ.

Потім додайте борошно й ретельно перемішайте. Сформуйте невеликі кульки.

Добре розігрійте олію на сковорідці. Фалафель на сковороді обсмажуйте порціями на середньому вогні по 3-4 хвилини. Готовий викладіть на паперовий рушник.

Кілька секретів, як правильно приготувати фалафель.

У приготуванні суміші булгур можна замінити на хлібну крихту, а соду – на розпушувач тіста.

Щоб зробити фалафель ніжнішим, додайте до суміші кілька столових ложок хумусу.

Класичний розмір однієї кульки – 2,34 см. Саме такого розміру фалафель готують в Ізраїлі.

Соус до фалафеля готують із пасти тахіні. До неї додають дрібно нарізаний часник, лимонний сік та сіль.

Також можна приготувати фалафель зі звичайного гороху. Просто замініть ним нут у класичному рецепті.

Де в Києві скуштувати фалафель?

Vegano Hooligano

Спершу це був заклад вуличної їжі, а тепер – повноцінний ресторан, де можна з комфортом поїсти одні з найсмачніших нутових кульок у Києві.

Де розташований: ресторани є на Подолі та Воздвиженці.

Ціна: 54 грн

One Planet

Окрім класичного фалафеля, тут можна замовити рол із нутовими кульками та вежу з фалафеля. Для останньої страви викладають фалафель, томати, хумус, солоні огірки, листя салату, шпинат, моркву та руколу. Серед екзотичних страв є рол із гарбузовим фалафелем.

Де розташований: вулиця Кожем’яцька, 16А

Ціна: 72 грн

Х.Л.А.М

Це веганське кафе, де можна замовити порцію фалафеля, який подадуть із міксом мікрогріну.

Де розташоване: вулиця Межигірська, 23/22.

Ціна: 78 грн

Альтруїст

У закладі готують страви близькосхідної кухні, серед них є й фалафель. Страву подають із соусом тахіні або в піті як вуличний варіант.

Де розташований: вулиця Антоновича, 1.

Ціна: 208-219 грн

Фалафель у Хасана

Це звичайна вулична точка, але по нутові кульки від Хасана люди їдуть аж на Лісову.

Порції досить щедрі, можна повноцінно пообідати чи повечеряти. А ціни демократичні. Родзинка Хасана – королівський фалафель, який він подає в окрайці батона.

Де розташований: конкретної адреси в точки немає, шукайте через дорогу від парку Кіото. А краще – запитайте про Хасана в перехожих, це місце знають усі.

ШОШО VEGAN

Вулична точка з демократичними цінами. Тут можна замовити не лише фалафель, але й купу іншої веганської їжі: бургери, вок, хумус, шаурму.

Де розташований:

  • Оболонський проспект, 1 Б
  • вул. Бульварно-Кудрявская, 24
  • вул. Верхній Вал, 16/4
  • вул. Васильківська, 1
  • вул. Антоновича, 47/12
  • вул. Васильківська, 100 А

Ціна: 50-70 грн

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь