Фалафель: як приготувати та де скуштувати
Шукаєш рецепти веганських страв чи просто хочеш скуштувати щось нове? Мерщій готувати фалафель удома. А якщо лінь перемогла твоє бажання куховарити, то лови добірку закладів, де можна замовити найкращий фалафель у Києві.
Що таке фалафель і з чим його їдять?
Фалафель – це смажені у фритюрі кульки з нуту та спецій. Ця страва дуже популярна в арабських країнах. Її готують як заміну м’ясу під час постів.
Найпопулярнішим фалафель є в Ізраїлі, там його можна купити на кожному кроці. А на вулицях Тель-Авіва завжди пахне смаженими кульками з нуту.
Основний інгредієнт фалафеля – нут. Він є джерелом білка, а будь-які страви з нуту дуже легко засвоюються. Тому вони такі популярні в спекотних країнах.
На відміну від ізраїльського, ліванський фалафель готують із суміші різних бобових. Також до неї додають подрібнене листя м’яти.
Як страва фалафель може бути самостійним. Також кульки подають у піті разом із помідорами, огірками, іншими начинками та соусом. Це може бути тахінний соус, хумус, дзадзикі або просто грецький йогурт.
У деяких арабських країнах усередину нутових кульок кладуть фарш або подрібнені варені яйця із цибулею. Фалафель подають не лише з хлібними виробами, він також може стати основою для салатів.
Фалафель: класичний рецепт
Як готувати фалафель, знають не лише східні кухарі. Ця страва досить популярна й в Україні, особливо серед вегетаріанців та веганів.
Основним інгредієнтом, звісно, є нут. Іноді до суміші додають булгур. Це крупа з обробленої окропом, висушеної та подрібненої пшениці. Вона надає страві горіховий аромат.
Фалафель із нуту. Рецепт
Інгредієнти:
- Нут – 250 г
- Вода – 1 л
- Булгур – 3 ст. л.
- Цибулина – 1 шт.
- Часник – 5 зубчиків
- Петрушка – пучок
- Кмин – 1 ст. л.
- Кінза – пучок
- Сіль – 1 ч. л.
- Сода харчова – 1 ч. л.
- Чорний перець – ¼ ч. л.
- Карі – 1 ч. л.
- Борошно пшеничне – 4 ст. л.
- Коріандр – 1 ст. л.
- Соняшникова олія – 0,5 л
Як приготувати фалафель:
Напередодні залийте нут водою та залиште на ніч.
Злийте воду та подрібніть нут у блендері до консистенції пюре.
Наріжте цибулю та зелень. Часник пропустіть через часникодавку.
Змішайте нутове пюре з булгуром, додайте всі спеції, зелень, соду та сіль. Влийте три столові ложки води, перемішайте й залиште на 30 хвилин. Так суміш набереться аромату приправ.
Потім додайте борошно й ретельно перемішайте. Сформуйте невеликі кульки.
Добре розігрійте олію на сковорідці. Фалафель на сковороді обсмажуйте порціями на середньому вогні по 3-4 хвилини. Готовий викладіть на паперовий рушник.
Кілька секретів, як правильно приготувати фалафель.
У приготуванні суміші булгур можна замінити на хлібну крихту, а соду – на розпушувач тіста.
Щоб зробити фалафель ніжнішим, додайте до суміші кілька столових ложок хумусу.
Класичний розмір однієї кульки – 2,34 см. Саме такого розміру фалафель готують в Ізраїлі.
Соус до фалафеля готують із пасти тахіні. До неї додають дрібно нарізаний часник, лимонний сік та сіль.
Також можна приготувати фалафель зі звичайного гороху. Просто замініть ним нут у класичному рецепті.
Де в Києві скуштувати фалафель?
Vegano Hooligano
Спершу це був заклад вуличної їжі, а тепер – повноцінний ресторан, де можна з комфортом поїсти одні з найсмачніших нутових кульок у Києві.
Де розташований: ресторани є на Подолі та Воздвиженці.
Ціна: 54 грн
One Planet
Окрім класичного фалафеля, тут можна замовити рол із нутовими кульками та вежу з фалафеля. Для останньої страви викладають фалафель, томати, хумус, солоні огірки, листя салату, шпинат, моркву та руколу. Серед екзотичних страв є рол із гарбузовим фалафелем.
Де розташований: вулиця Кожем’яцька, 16А
Ціна: 72 грн
Х.Л.А.М
Це веганське кафе, де можна замовити порцію фалафеля, який подадуть із міксом мікрогріну.
Де розташоване: вулиця Межигірська, 23/22.
Ціна: 78 грн
Альтруїст
У закладі готують страви близькосхідної кухні, серед них є й фалафель. Страву подають із соусом тахіні або в піті як вуличний варіант.
Де розташований: вулиця Антоновича, 1.
Ціна: 208-219 грн
Фалафель у Хасана
Це звичайна вулична точка, але по нутові кульки від Хасана люди їдуть аж на Лісову.
Порції досить щедрі, можна повноцінно пообідати чи повечеряти. А ціни демократичні. Родзинка Хасана – королівський фалафель, який він подає в окрайці батона.
Де розташований: конкретної адреси в точки немає, шукайте через дорогу від парку Кіото. А краще – запитайте про Хасана в перехожих, це місце знають усі.
ШОШО VEGAN
Вулична точка з демократичними цінами. Тут можна замовити не лише фалафель, але й купу іншої веганської їжі: бургери, вок, хумус, шаурму.
Де розташований:
- Оболонський проспект, 1 Б
- вул. Бульварно-Кудрявская, 24
- вул. Верхній Вал, 16/4
- вул. Васильківська, 1
- вул. Антоновича, 47/12
- вул. Васильківська, 100 А
Ціна: 50-70 грн