Спецпроєкти

Лосось із пробірки та тунець із сочевиці й нуту: хто та навіщо розробляє штучні замінники риби


За останні десятиліття попит на рибу зріс у кілька разів. Водночас рибні ресурси не є безмежними й колись вичерпаються. До того ж якість морепродуктів значно погіршується через забруднення водойм.

Тож, окрім штучного м’яса, у світі виробляють ще й штучну рибу. Крім її веганської імітації – рослинних продуктів із рибним смаком, – є й риба, вирощена в пробірці. 

Чому люди стали частіше їсти рибу, як роблять штучну та коли ми зможемо знайти подібні види риби в будь-якому супермаркеті – пояснюємо в матеріалі.

Чому риби стає все менше та чим це загрожує людству?

Населення планети збільшувалося, тому зростав і попит на рибу. За оцінкою ФАО ООН, у 2016-му споживання риби на душу населення перевищило 20 кг у рік – порівнюючи з 10 кг риби у 60-70-ті.

Попри розвиток сектору аквакультури, рибних ресурсів стає все менше. З озер, річок та океанів добувають втричі більше риби, ніж у 70-х. Окрім вичерпання ресурсів, такий надмірний вилов порушує біологічний баланс підводного світу.

Зараз риби виловлюється більше, ніж насправді потрібно людству – і, за словами генсека Всесвітнього саміту зі сталого розвитку, перелов не може тривати, адже брак рибних запасів є загрозою для мільйонів людей.

Штучна риба – хто виробляє?

Виробляє штучну рибу стартап Finless Foods. Вони роблять замінники тунця з рослинних продуктів, які на смак подібні до справжньої риби. Також стартап вирощує штучне м’ясо тунця з клітин справжнього й на його основі збирається робити стейки та інші рибні продукти.

Також можна виділити стартап Good Catch, який виробляє штучні морепродукти. Його засновник Кріс Керр спочатку хотів інвестувати до компанії, яка виробляє веганські продукти, та згодом заснував свій стартап.

Good Catch принципово не вирощує штучну рибу в пробірках, адже вважає це неетичним методом. Натомість компанія пропонує широкий вибір веганських морепродуктів, зроблених із сочевиці, нуту, квасолі та інших видів бобових. Серед продукції стартапу – рибні палички, котлети, філе; крабові палички та крокети.

Згадаємо й стартап Wild Type, який планує розробити технологію штучного вирощування різних видів м’яса та риби. Першим у компанії хочуть випустити на ринок аналог сирого лосося для суші. Потім у Wild Type зосередяться на виробництві філе та копченого лосося. Крім цього, один із засновників стартапу Джастін Колбек не виключає розробки змішаних морепродуктів – гібриду лосося й тунця.

Що зі штучною рибою та її замінниками в Україні?

Поки на нашому ринку можна знайти тільки замінники риби у веганських кафе – наприклад, веганську рибу, приготовану з тофу (рослинний сир) та водоростей норі. Запечений чи обсмажений тофу в норі дійсно нагадує смак річкової риби. Норі використовують і для приготування веганського оселедця під шубою.

У супермаркетах вже можна знайти замінники м’яса – веганські продукти від Beyond Meat та Wanted Vegan. Фарш на рослинній основі, веганські нагетси та котлети для бургерів шукайте в мережах Novus і Сільпо. Також у магазинах є й інші продукти рослинного походження: сири, ковбаси, сосиски, паштети тощо – їх продають, наприклад, у мережі Vegetus.

А от рибних замінників в Україні бракує – їх можна тільки замовляти. Втім, рослинне м’ясо в нас теж з’явилося відносно нещодавно, тож сподіватимемося, що згодом у супермаркетах можна буде придбати й рибні замінники, які смаком не поступатимуться справжній рибі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь