Спецпроєкти

У нього немає професійного вигорання: чи зможуть роботи після пандемії замінити людей?


Роботи – швидко, зручно, якісно та стабільно. Пандемія коронавірусу показала підприємствам, як можна роботизувати свій бізнес та замінити частину колективу одним девайсом. У яких сферах їх вже застосовують та чи зможуть роботи замінити живих працівників?

Що таке роботизація?

Роботизація бізнес-процесів (Robotic Process Automation) – це технологія, що дозволяє організаціям значно підвищити операційну продуктивність шляхом програмування роботів на виконання повторюваних, механічних завдань.

Основні переваги автоматизації:

  • можуть виконувати завдання 24/7/365;
  • виконують завдання незалежно від обсягу;
  • економічна ефективність – зменшують кількість витрат;
  • знижують можливість помилок;
  • мають велику швидкість виконання роботи;
  • оптимізована ефективність – можна встановити кількість і стандарти якості, які будуть виконувати роботи.

Ще нещодавно роботи могли працювати лише зі стабільними процесами, продуктами, у сталих умовах і з прогнозованими результатами. Їхній функціонал обмежувався лише кількома завданнями. Та вже зараз більшості роботів можна дати складніші завдання, наприклад зі зміною предметів, кольорів, місця розташування тощо, робот все одно з ним впорається. Зараз компанії, що виготовляють розумні машини, показують чималий прогрес в автоматизації різних видів фізичних робіт: транспортування матеріалів, сортування, палетизація, прибирання тощо.

Bank of America (BofA) оприлюднив дослідження «COVID-19 – через десять років», висновок якого – автоматизація стане головним світовим трендом після пандемії коронавірусу.Фахівці вважають, що пандемія – це лише насправді привід для прискорення впровадження багатьох рішень і перегляду досвіду минулого, коли масштабні епідемії не були рідкістю.

Прискоривши процеси автоматизації, пандемія лише загострила загальну проблему – як забезпечити якість і безперервність виробництва, якщо робоча сила недоступна через певні причини. Тож на відміну від віддаленої роботи, яка стала вимушеним кроком, тенденція роботизації та автоматизації із закінченням пандемії не піде на спад.

Вантажники, офіціанти та поліціянти. Де вже використовують роботів?

Автоматизація – це дуже широка сфера, і вона охоплює багато технологій. Наприклад, машинне навчання, розпізнавання об’єктів, нейронні мережі тощо. Роботи все глибше проникають у наше життя й міцно вкорінюються в щоденному житті. Розглянемо кілька прикладів роботизації бізнесу.

Дезінфектор UVD Robots

Шведська компанія UVD Robots розробляє роботів, які самостійно дезінфікують приміщення та об’єкти. Працюють вони завдяки технології ультрафіолетової дезінфекції. Вчені довели, що ультрафіолет наразі є одним із найбільш дієвих способів боротьби з коронавірусом.

Робот має вбудовані сенсори присутності, попереджає про небезпеку характерним звуком, автоматично відключається за небезпеки опромінення людей і тварин. UVD Robots має можливість програмування та дистанційного керування. Знезаражує територію будь-якої площі.

Робот-офіціант PUDU

В Україні процес роботизації теж не стоїть на місці. В Оболонському районі столиці у фуд-холді Gastrofamily Food Market працює робот-офіціант. Робокотика назвали Фіц. Він швидко розвозить замовлення до столиків і навіть мурчить, якщо погладити його за вушком. У цього робота є вбудовані 3D-датчики й модульні шасі. Робокотик може зупинятися та обходити перешкоди, щойно їх виявить. Розробники розповідають, що акумулятор апарата витримує від 12 до 24 годин. Вартість робота – більш як 300 000 грн.

Роботи-поліціянти

У Сінгапурі вулиці почали патрулювати роботи-поліціянти. Робот є результатом співпраці компанії Home Team Science and Technology Agency та Агентства з питань науки, технологій та досліджень Сінгапуру. Головна мета створення робота Xavier – скоротити залучення людей до патрулювання. Так правоохоронці можуть працювати одразу з декількома роботами завдяки інтерактивній панелі, а головне – віддалено реагувати на порушення. Робот оснащений датчиками, завдяки яким може автономно пересуватися вулицею та має кругозір 360 градусів, що дозволяє вести розлоге фото- та відеознімання навіть вночі. Робот може виявляти різні правопорушення, наприклад:

  • куріння в заборонених місцях;
  • наявність електросамокатів на пішохідних зонах;
  • неправильне паркування;
  • незаконну торгівлю в неналежних місцях;
  • недотримання епідеміологічних вимог.

Роботи Amazon

Компанія Amazon створила чотирьох роботів для складів, які цілком можуть замінити людей. У компанії розповідають, що це потрібно для безпеки працівників. Ще навесні Amazon повідомила про плани скоротити кількість випадків травматизму на складах на 50% до 2025 року. До кінця цього року компанія має намір інвестувати понад $300 млн у проєкти з гарантування безпеки праці робітників.

Робот Ernie

Ernie допомагає прибирати предмети з роботизованої полиці. Він не дає економію часу, але дозволяє зробити роботу безпечнішою.

Робот Bert

Bert створений для самостійної навігації об’єктами, навіть коли там не працюють робітники. Bert може переміщати вантажі по всьому об’єкту компанії.

Роботи Scooter і Kermit

Scooter і Kermit – роботи для перевезення вантажів. Вони можуть перевозити замість працівників фірми порожні піддони між об’єктами, взявши на себе виконання всієї фізичної роботи.

Робот Bot Handy

Витіснити з ринку можуть і клінінгові компанії. Компанія Samsung презентувала робота Bot Handy. Робот розпізнає об’єкти за допомогою камери та штучного інтелекту. Крім цього, Bot Handy може самостійно оцінювати матеріал, з якого зроблені предмети, і захоплювати їх із потрібною силою. Це можуть бути об’єкти різного розміру, ваги й форми. Робот може виконувати такі функції:

  • збирає розкиданий одяг;
  • прибирає в приміщенні;
  • завантажує пральну машину;
  • завантажує посудомийну машину;
  • сервірує стіл.

Окрім цього, цей робот може навіть наливати вино в келихи та привозити їх людині.

Робот-кухар

У Південній Кореї показали робота, який може самостійно готувати. Його розробила компанія Robo Arete та назвала «Robert Chicken». Його створили для того, щоб у кафе та ресторанах він готував їжу, зокрема смажив у фритюрі курку. Компанія планує значно розширити перелік функцій Robert Chicken.

Які професії можуть піти на пенсію найближчими роками?

Саме зараз «людський фактор» стає своєрідним недоліком роботи та спонукає підприємства покладати все більше обов’язків на роботів. Розглянемо перелік професій, які повільно, але впевнено зникають.

Офіціанти, кухарі – роботи у сфері ресторанного бізнесу набули найбільшого поширення, що значно скорочує робочі місця. Відтак за кухонною плитою тепер не обов’язково стояти людині, а замовлення до столика клієнтів може привезти робот. Окрім того, це значно знижує ризик контактів людей у період пандемії.

Кур’єри – важко уявити, що за кілька років ми не будемо бачити кур’єрів із квадратними наплічниками за спиною. Але такий варіант розвитку цілком можливий. Насамперед послугами доставки будуть опікуватися дрони. Вони доставлятимуть їжу клієнтам прямо з ресторанів, а онлайн-покупки – безпосередньо зі складів магазинів. Зараз у цьому напрямку працюють чимало перспективних проєктів.

Журналісти – так, навіть вони. Журналістів у виданнях зможе замінити штучний інтелект. Одним із перших серед медіа штучний інтелект почало використовувати агентство Bloomberg. Зараз там частину новин для видання пишуть роботи. Затребуваною залишиться лише авторська журналістика, побудована на оригінальному погляді та підході автора.

Фермери – найближчим часом усі аграрні роботи перекладуть на плечі роботів. Вони вже вміють сіяти, орати, культивувати й збирати врожай на полях. Агропромисловість вже активно використовує нові технології у своїй роботі. Наприклад, японська агротехнічна компанія Spread запустила першу у світі повністю автоматизовану ферму з вирощування зеленого салату. Схожа ферма є й в Америці.


Будівельники – на заміну будівельникам прийшли 3D-принтери. Все, що потрібно зробити – вибрати потрібний дизайн та запустити апарат. За певний час він побудує будинок, який не відрізняються якістю від людської роботи.

Запитання: то чи замінять роботи людей?

Під час пандемії ми багато чуємо про те, що роботи можуть убезпечити працівників, оскільки збільшують дистанцію між ними та зменшують кількість контактів. Ми часто чуємо про те, що роботи якісно й швидко виконують свої функції та рідко допускаються помилок. Усе це правда, автоматизація та роботизація не стоять на місці. Наприклад, за даними Всесвітнього економічного форуму, до 2025 року люди й роботи працюватимуть нарівно. Такий процес змін прискорився через пандемію COVID-19 та спричинену нею рецесію.

Аналітики WEF вважають, що до 2025 року у світі зникне понад 85 мільйонів робочих місць у 15 галузях. Проте не варто панікувати. На їхню заміну прийде понад 97 мільйонів. Щоправда стосуватимуться вони не галузей, до який ми звикли. Робочі місця з’являться в галузі штучного інтелекту, ІТ-сфері, створенні контенту тощо. Головним для роботодавця стане вміння людини швидко вчитися та набувати нових навичок.

Водночас у США показали рекордний показник у роботогалузі. Упродовж дев’яти місяців 2021 року американські компанії купили 29 тисяч роботів на 1,48 мільярда доларів для роботи. Причиною масової роботизації США стало високе зростання попиту людства на товари та продукцію, а також труднощі з пошуком фахівців. На тлі пандемії коронавірусу багато підприємств не змогли залучити чи повернути співробітників, тому обрали роботів. Здебільшого роботизації надали перевагу автомобільні та металургійні компанії, а також виробники продуктів харчування.

Крім цього, роботизацію активно впроваджує й компанія Google. Alphabet запустила 100 роботів в офісах Google для виконання щоденних завдань. Роботи оснащені камерами та різними датчиками руху. Вони можуть протирати столи, мити вікна, сортувати сміття, відчиняти двері та переміщувати предмети.

Утім, людська робота залишається потрібною. З роками вона дещо видозмінюється та вимагає інших, новіших навичок та знань, проте вона не зникає назавжди. Так, у роботів немає поганого настрою чи професійного вигорання, він не запізниться на роботу чи не буде пити каву тричі на день, але вони мають один вагомий мінус. Роботи не вміють створювати. У суспільстві завжди будуть потрібні люди, які вміють генерувати ідеї та створювати креатив. Людину, яка продукує нові, цікаві концепції, ніколи не можна буде замінити автоматизованою машиною.

Читайте також

Повстання машин: як програми стали найсуворішими у світі начальниками.

Коли штучний інтелект виходив з-під контролю: найцікавіші випадки. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь