Спецпроєкти

Уряд США попросив Макса Полякова, власника Firefly Aerospace, продати свою частку компанії


Уряд США попросив українського підприємця Макса Полякова продати свою частку в ракетній компанії Firefly Aerospace Inc.

Про це пише Bloomberg.

Про Firefly Aerospace Inc.

Компанія українця Макса Полякова розміщена поблизу Остіна, штат Техас. Це досить успішне ракетне підприємство. Наприклад, раніше Firefly уклала контракт із NASA в межах програми Lunar Payload Services на суму 93,3 мільйона доларів.

Вони планують доставити 10 наукових приладів на поверхню Місяця у 2023 році. Прилади планують доставити за допомогою місячного посадкового модуля Blue Ghost.

Зараз уряд США побоюється, що цінні технології можуть потрапити в Україну, Росію чи інші країни, які намагаються розробити ракетні програми.

Що відбувається?

За даними видання Bloomberg, наприкінці листопада Комітет з іноземних інвестицій у США (CFIUS) надіслав Максиму Полякову лист із побоюваннями щодо національної безпеки Америки. У листі Полякова та його інвестиційну компанію Noosphere Venture Partners попросили продати приблизно 50% акцій Firefly.

Представники Полякова заявили, що він погодився з вимогою уряду США, але не бачить загрози національній безпеці.

«Noosphere Ventures і пан Поляков розуміють, що дії CFIUS відбуваються на тлі напруження між Україною та Росією, що зростає. Noosphere Ventures докладає всіх зусиль, щоб розвʼязати проблеми із CFIUS найбільш ефективним і відповідним способом», – пояснили в компанії.

Також у Firefly заявляють, що Максим Поляков пройшов ретельну перевірку, і проблем із безпекою не виявили.

Водночас через те, що проблеми власності Полякова загострюються, уряд США призупинив поточні операції із запуску ракет Firefly у Ванденберзі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь