Спецпроєкти

SpaceX відправить мінілабораторії українських школярів на МКС


SpaceX відправить мінілабораторії двох українських шкільних команд на МКС.

Про це заявили в МАН.

Що відомо про наукові проєкти школярів?

Раніше МАН і UNIT.City підписали меморандум про співпрацю, який відправить наукові проєкти українських школярів на ракеті від компанії SpaceX на Міжнародну космічну станцію.

16 грудня стало відомо, яких саме команд наукові проєкти відправлять на МКС і протестують у межах американської програми студентських експериментів SSEP.

Вплив мікрогравітації на структуру пломб

Учні 11 класу Харківської гімназії №47 створили науковий проєкт «Затвердіння стоматологічних матеріалів в умовах мікрогравітації», який вивчає вплив мікрогравітації на структуру пломб і міцність їх з’єднання із зубами.

«Їжа космонавтів недостатньо тверда для стимуляції оновлення дентину – зуби з часом декальцифікуються та стають крихкими. Тож у тривалих перельотах часто виникає потреба пломбування», – розповіли в МАН.

Мінілабораторія учнів відправиться в космос, де над нею працюватимуть астронавти МКС за чіткими інструкціями школярів. Вони мають з’ясувати, чи відрізняються стоматологічні матеріали, що затверділи в космосі, від тих, які затверділи на Землі.

Вплив мікрогравітації на кристали

Восьмикласники з Рішельєвського наукового ліцею Одеси створили науковий проєкт «Вплив мікрогравітації на калію гексаціаноферат(III)».

«Існування людини поза межами Землі потребує вирішення багатьох технологічних завдань, зокрема вирощування кристалів. Саме цьому й присвятила свій проєкт команда», – пояснюють у МАН.

Під час досліджень на МКС астронавти з’ясовуватимуть, чи впливає відсутність гравітації на розміри, кількість і форму кристалів.

Мінілабораторії для наукових експериментів учням українських шкіл надала американська програма студентських експериментів у космосі (SSEP). А влітку 2022 року, якщо не буде карантинних обмежень, обидві команди зможуть потрапити на Мис Канаверал, щоб подивитися запуск ракети Falcon 9 із їхніми мінілабораторіями, і відвідати наукову конференцію у Вашингтоні.

«Україна – одна з трьох держав, яка отримала можливість долучитися до програми, окрім США та Канади. Ми віримо, що майбутнє належить тим, хто його створює, і тому хочемо дати змогу усім бажаючим українцям до нього хоча б доторкнутися на практиці. Це фантастично – у 14-16 років спробувати схоже у своєму житті. Ми впевнені, що такий крок – дуже важливий у просуванні інновацій в Україні, і раді сприяти залученості нашої держави у такі масштабні міжнародні програми», – заявив керівний партнер інноваційного парку UNIT.City Костянтин Євтушенко.

Як відбувався відбір наукових проєктів?

  • Участь у конкурсі могли взяти учні 8-11 класів. На старті вони отримали від SSEP мінілабораторії, де могли ставити наукові експерименти в різних галузях біології. 
  • Упродовж 5 тижнів під керівництвом викладачів біології, фізики та хімії (залежно від спрямування дослідження) проєктували власний експеримент, докладні інструкції та розробляли наукову гіпотезу. 
  • З жовтня по листопад відбувалася презентація проєктів перед місцевими комісіями. 16 грудня було обрано 2 переможців. Загалом було прийнято понад 238 заявок від 750 старшокласників із 7 шкіл України. 
#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь