Спецпроєкти

Технології як джерело тривоги: що таке технофобії та які вони бувають


Гаджети оновлюються швидше, ніж ми встигаємо до них звикнути, технології змінюються швидше, ніж ми встигаємо їх засвоїти. А, як ми знаємо, все малозрозуміле й невідоме часто супроводжує страх. 

Феномен страху технологій полягає у тривожності, яка супроводжує використання техніки, застосунків, нововведень на кшталт 5G. Технофобія може мати різні форми: просто упереджене ставлення, підвищена тривожність, страх, негативне сприйняття тощо.

Важлива й суттєва різниця між технофобією та іншими фобіями полягає в тому, що уникнути технологій сучасній людині майже неможливо. Тому технофоби постають перед неминучим завданням впоратися зі своїм песимізмом щодо майбутнього світу та технологій і необхідністю користуватися ними. 

Зрозуміло, що це викликає певну тривогу й відчуття втрати контролю над власним життям. 

Наразі технофобія не належить до клінічних психологічних розладів. Проте вона може спричиняти цілком клінічні випадки панічних атак, тремору тощо. 

Хто найвразливіший до технофобій?

Власне технофобія – це ірраціональний незрозумілий страх перед світом диджиталу й новими технологіями. Згідно з даними досліджень, опублікованих у журналі Behavioral Sciences, люди старшого віку уникають використовувати навіть такі технології, як інтернет, у буденному житті. 

За складом характеру інтроверти менше схильні до того, щоб пробувати щось нове й активно користуватись усіма новинками техніки та цифровізації. Важливими факторами, які впливають на потенційну можливість розвинення в людини технофобії, вважають соціальний статус і рівень освіти: чим вищий рівень освіти, тим краще людина сприймає нововведення та технічний прогрес. 

Існує також зв’язок між культурним середовищем, у якому живе людина. Якщо ми зростаємо й розвиваємося в індивідуалістичному суспільстві, то нам легше спиймати нововведення. 

Важливо усвідомлювати, що технофобія часто пов’язана з тим, що ми боїмося стати заручниками технологій, ми боїмося, що роботи замінять нас на робочих місцях, що стануть нашими партнерами та знецінять наші почуття. 50-60 років тому людство покладало великі надії на технічний прогрес, роботизацію і диджиталізацію. Ми були переконані, що це розв’яже соціальні проблеми. Але технічний прогрес відбувається стрімко, а ми ніяк не здолаємо фінансові кризи, безробіття, злочинність та інше.

Технофобів можна умовно розділити на 3 категорії:

  • незручні технофоби – вони майже не освоюють нові технології, використовують лише ті, які вже вивчені;
  • когнітивні технофоби – використовують технології, але з певним острахом;
  • нетерплячі технофоби – переживають ірраціональний страх перед використанням нових технологій.

Як впоратися з технофобією?

Опановувати по одній технічній новинці застосунку, гаджету тощо за певний час. Не засвоювати все й одразу.

Дати собі час на те, щоб стосунки з технологіями склалися, не пришвидшувати момент.

Цікавитися історією винаходів, відкриттів і технічного прогресу шукати наукові пояснення.

Змінити коло спілкування і потоваришувати з кимось, для кого девайс чи застосунок друг.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь