Спецпроєкти

Безплатна гра-головоломка допомагає вченим досліджувати рак грудей – як це працює?


Безплатна гра-головоломка для смартфонів допомагає вченим досліджувати рак грудей. 

Про це пише EurekAlert.

Що відомо?

Учені з Барселони створили мобільну гру-головоломку Genigma, яка залучає гравців до розгадування головоломок, генеруючи реальні наукові дані, які можуть виявляти зміни в послідовностях геному й у підсумку просувати дослідження раку молочної залози. Користувачам потрібно лише з’єднувати різнокольорові блоки різних форм у певну послідовність.

Genigma є результатом двох із половиною років наукового проєкту, який розробила група дослідників із Центру регуляції геному (CRG), Centro Nacional de Análisis Genómico (CNAG-CRG) та розробників ігор.

Рішення гравців під час розв’язання головоломки можуть допомогти вченим побудувати геном ракових клітин та дізнатися, яка його частина визначає розвиток хвороби.

«Відсутність довідкових карток геному обмежує поточний науковий прогрес. Ми ніби намагаємось орієнтуватися в сучасних містах за картами минулого. За допомогою гравців ми можемо оновити ці карти, що дозволить нам зробити крок уперед у дослідженнях раку молочної залози», – пояснив професор Марк Марті-Реном.

Гра доступна на iOS та Android англійською, іспанською, каталонською та італійською мовами.

Як грати?

Гравцям потрібно розгадати головоломку, що містить низку блоків різних кольорів, форм і має своє число. Кожен рядок представляє генетичну послідовність у лінії ракових клітин, і те, як гравці організують блоки, є потенційним рішенням розташування генів.

Гравці повинні реорганізувати блоки, щоб отримати якнайвищий бал. Чим більша кількість гравців і чим вищі результати, тим зростає ймовірність того, що дослідники знайдуть правильну послідовність для цього конкретного місця на контрольній карті.

Ось кілька правил, коли ви тільки відкриваєте головоломку:

  • подивіться на колір і номер кожного фрагмента. Змінюючи порядок, ви можете отримати вищий бал. Починайте з фрагмента з найвищим числом;
  • з кожним переміщенням вартість фігур зростає або спадає, а також загальна оцінка. Вам потрібно досягти вищого результату, ніж це зробив суперкомп’ютер;
  • якщо деталь розміщена в кращому положенні, її колір і номер зміняться. І рахунок гри збільшується;
  • рішення, які запропонували гравці загалом, покращать те, що пропонує суперкомп’ютер;
  • якщо ви перевершили попередній рекорд до моменту завершення гри, ви отримаєте три зірки. Зірки вказують на рівень вашого внеску в науку. Більше зірок означає кращий внесок!

Учені залучили людей до дослідження, тому що вважають, що колективний розум гравців упорається із цим завданням ефективніше, ніж штучний інтелект. Люди краще за машини розпізнають візуальні образи й можуть пропонувати нестандартні рішення.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь