Спецпроєкти

Брак фахівців, віддалена робота та неформальне навчання. Чим жила українська ІТ-галузь у 2021 році


За минулий 2021 рік українська ІТ-галузь показала ріст на 36% з $5 млрд експорту до $6,8 млрд. А кількість людей, залучених у цю сферу зросла з 244 до 285 тисяч. І при цьому галузь досі відчуває брак кваліфікованих кадрів.

Чим іще жив ІТ-сектор у 2021 і які у нього плани на майбутнє –  розповідаємо далі.

ІТ-професії – кар’єра найближчих років

В Україні в 2-4 рази менше ІТ-спеціалістів на 100 тисяч населення, ніж у країнах-конкурентах. Це свідчить про високий потенціал розширення зайнятості в ІТ-сфері за допомогою формальної освіти або перекваліфікації. 

У своєму щорічному звіті за 2021 рік Асоціація IT Ukraine виначає попит на кваліфіковані кадри як один із ключових напрямків розвитку сфери.

До прикладу, якщо в кінці 2017 року в Україні працювало 158 тисяч ІТ-спеціалістів, то в кінці 2021, за підрахунками експертів, їх стало майже вдвічі більше – 285 тисяч.

Щорічно IT-галузі необхідно додатково 25 000 випускників технічних спеціальностей. А українські виші готують 16-17 тисяч бакалаврів на рік. 

Ідеальні перспективи для навчання

Попитом найближчим часом користуватимуться не лише нові кадри, а й школи та курси підвищення кваліфікації, ІТ-університети та онлайн-курси. Зараз неформальна освіта готує 10-12 тисяч нових ІТ-фахівців на рік. За прогнозами Асоціації, у найближчі роки їх кількість зросте до 20-25 тисяч.

Серед основних компаній, які надають послуги з навчання для майтутніх ІТ-спеців: EPAM, SoftServe, Luxoft, ELEKS, Beetroot та багато інших. Також спільно з університетами ІТ-компанії розробляють освітні програми, надаючи власну експертизу та менторську підтримку студентам.

37 мільярдів доларів за 4 роки від ІТ-галузі

За останні 6 років фіскальні надходження від ІТ-індустрії зросли більш ніж втричі. Галузь показує стабільність, постійно розвивається. А також отримує податкові пільги від держави: запровадження спеціального правового режиму для ІТ-індустрії — Дія Сіті має надати компаніям низку додаткових стимулів. Це спеціальний податковий режим та більш гнучкі умови працевлаштування. У перспективі Дія Сіті дійсно стане наступним кроком подальшого розвитку цифрової економіки в Україні.

ІТ-галузь і віддалена робота

Для ІТ віддалена робота звичне явище: ІТ-проєкти, зокрема аутсорсингові, передбачають віддалений від клієнта
режим співпраці. Пандемія COVID-19 додатково змушує працювати навіть поза офісом. Також це дає додаткові
можливості для ІТ-бізнесу – якщо деякі галузі страждають від карантинних обмежень, то на ІТ вони впливають мінімально.

До того ж, віддалена робота дозволяє розглядати у якості співробітників фахівців з різних міст і навіть країн. А ще – суттєво зекономити на оренді офісу.

Офіси для ІТ-спеціалістів

Незважаючи на те що ринок офісної нерухомості в Україні залишається меншим порівняно з іншими ринками
Центральної і Східної Європи (ЦСЄ), він активно розвивається у 5 найбільших містах, особливо в Києві та Львові,
а також меншою мірою в Харкові, Дніпрі й Одесі. Також ці міста цікаві для розвитку більшості ІТ-компаній,
які працюють в Україні або планують вихід на український ринок.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь