Спецпроєкти

В Україні можуть заборонити оформляти співробітників ФОПами: що це означає?


В Україні можуть заборонити оформляти співробітників ФОПами третьої групи.

Про це заявив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Що це означає?

Таке нововведення передбачає податкова реформа, яку зараз розробляють. Уряд хоче заборонити ФОПам третьої групи надавати послуги юридичним особам, щоб боротися з тими, хто не хоче платити податки.

Компанії часто оформлюють свої працівників як ФОПів, тому що в такому разі потрібно платити лише 5% податку, а, як у разі найманих працівників, не 22% ЄСВ і сукупно військового збору та ПДФО – 19,5%.

Також у межах податкової реформи передбачено:

  • зниження податку на зарплату (з 37% до 30%, а потім поетапно на 1% щороку до 25%);
  • можливість без оформлення ФОП платити 5% податку за 20 видами діяльності;
  • розширити можливість для декларування;
  • запровадити сімейне декларування;
  • запровадити податок на виведений капітал як опцію для середнього бізнесу з оборотом до 200 млн грн.

Реформу та законопроєкт про детінізацію зарплат ще не розглядали в парламенті. Але перші впровадження, імовірно, заплановані на 2022 рік.

Нагадаємо, що у межах «Дія City» діятимуть лише певні обмеження на співпрацю компаній-резидентів спецрежиму з ФОП. Однак для поступового та комфортного переходу бізнесу на нові умови запроваджується перехідний період: до 2024 року – жодних обмежень, у 2024 році – витрати резидентів на ФОП не повинні перевищувати 50%, з 2025 року – 20%.

Водночас резиденти, які сплачуватимуть податок на прибуток і чий річний дохід не перевищує 40 млн грн, зможуть працювати з ФОП без жодних обмежень на весь час їхнього резидентства. Гіг-спеціалісти також можуть паралельно працювати як ФОП, ми не змінюємо чинні правила гри.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь