Спецпроєкти

Недовіра до держави, маски-шоу та робота ФОПів: експерти «Дія City» відповідають на запитання ITшників


Спеціальний правовий та податковий режим «Дія City» має запрацювати вже наприкінці січня-початку грудня. bit.ua опитав топів IT-індустрії, і вони загалом позитивно поставилися до «Дія City»

Але настрої серед найманих працівників протилежні. DOU провів опитування і з’ясував, що 80% ІТ-спеціалістів проти «Дія City». Чверть із них навіть мають намір звільнитися з роботи в разі вступу компанії до нового правового режиму. 

bit.ua теж поспілкувався з ІТшниками. Ми взяли найчастіші запитання та поставили їх експертам «Дія City». Відповіді публікуємо нижче.

Є побоювання, що з часом зміниться каденція депутатів і нові люди змінять систему оподаткування. Чи можливо таке та які є гарантії, що цього не станеться? 

Ми створюємо «Дія City», щоб Україна стала привабливою для західного інвестора. І чим більше інвестицій зайде в країну, тим нижчий ризик зміни законодавства. Оскільки іноземні компанії можуть звернутися до міжнародного арбітражу проти держави України. Ідеться не лише про іміджеві втрати, а й про великі суми компенсацій у разі прийняття судом рішення не на користь нашої країни.

Саме тому ми створюємо особливі сприятливі податкові умови, правові інструменти й додаткові стимули для інвесторів. Зокрема буде звільнено від оподаткування дивіденди, якщо вони виплачуються не частіше ніж раз на 2 роки. 

Також надаватиметься податкова знижка в разі придбання частки в стартапі. Додатковий захист інвестор матиме завдяки імплементації в українське законодавство елементів англійського права.

Також законодавчо закріплено незмінність умов «Дія City» впродовж 25 років.

Цілком можливо, що заможна IT-галузь стане мішенню для корумпованих правоохоронців. Які є механізми захисту бізнесу?

Сьогодні на рівні держави ведеться активна робота з боротьби з корупцією. На рівні Мінцифри – це цифровізація державних послуг. 

Щоб уникнути можливих неправомірних дій правоохоронців, ми наразі розробляємо зміни у КПК, які дозволять захистити ІТ-бізнес від неправомірних дій правоохоронних органів. Докладніше зможемо розповісти про цей документ, коли він буде фіналізований.

Може бути таке, що «Дія City» запуститься без закону про «Маски-шоу стоп»?

Для запуску «Дія City» вже прийнято два необхідні закони – базовий і податковий. Також розробляється вся необхідна підзаконна база. Закон про зміни у КПК ще в роботі, але це не вплине на запуск спецрежиму. 

«Дія City» забере в працівників можливість працювати як ФОПи? 

По-перше, «Дія City» – це додаткова можливість для розвитку. Умови, за яких досі розвивався ІТ-бізнес в Україні, залишаються незмінними. Для тих, хто не захоче скористатись особливими умовами спецрежиму, нічого не зміниться.

По-друге, у межах «Дія City» діятимуть лише певні обмеження на співпрацю компаній-резидентів спецрежиму з ФОП. Однак для поступового та комфортного переходу бізнесу на нові умови запроваджується перехідний період: до 2024 року – жодних обмежень, у 2024 році – витрати резидентів на ФОП не повинні перевищувати 50%, з 2025 року – 20%.

Водночас резиденти, які сплачуватимуть податок на прибуток і чий річний дохід не перевищує 40 млн грн, зможуть працювати з ФОП без жодних обмежень на весь час їхнього резидентства. Гіг-спеціалісти також можуть паралельно працювати як ФОП, ми не змінюємо чинні правила гри.

У чому перевага «Дія City» для працівника?

У межах спецрежиму діятиме нова форма співпраці фахівців із компаніями – гіг-контракти. Ми пропонуємо альтернативу відносинам «компанія-ФОП». Гіг-контракти дають можливість компанії та спеціалісту не тільки зафіксувати прийнятні для обох гнучкі умови праці, але й соціальні гарантії для фахівця, яких ФОП позбавлений: лікарняні, відпустки з догляду за дитиною, нормований робочий день тощо. Вибирати цю альтернативу чи ні – кожна компанія та фахівець будуть вирішувати на свій розсуд.

Окрім цього, у «Дія City» діятимуть особливі умови оподаткування доходів працівників та гіг-спеціалістів. Вони будуть майже аналогічні ФОП (окрім 1,5% військового збору) та значно нижчі, ніж за трудового контракту – 28,5% проти 41,5%.

IT-галузь розвивалася майже без регулювання, то чому це регулювання зараз піде на користь?

Ідеться не про регулювання. У «Дія City» немає регулятора. Можливості уповноваженого органу дуже обмежені:

  • принцип мовчазної згоди: якщо впродовж 10 днів немає рішення – воно вважається позитивним;
  • вносить відомості про заявника до Реєстру резидентів «Дія City»;
  • повідомляє заявника про прийняте рішення.

Ми надаємо бізнесу можливість вибирати, на яких умовах йому краще працювати. Вступ у «Дія City» добровільний. 

Водночас ми впевнені, що запровадження спецрежиму дозволить реалізувати величезний потенціал української ІТ-галузі. Ми очікуємо, що темпи росту становитимуть 40-50% на рік проти нинішніх 20-30%. 

Ми створюємо спецрежим, щоб Україна не була лише продавцем робочого часу своїх розробників, а виробляла та постачала на зовнішні ринки високотехнологічний продукт. Ми прагнемо, щоб Україна стала найбільшим ІТ-хабом Європи.

Є побоювання, що через «‎біле» оподаткування можуть знизитися зарплати. Ви аналізували зарплатні перспективи працівників? 

Не секрет, що сьогодні більшість ІТ-компаній співпрацюють із розробниками через ФОП. У «Дія City» запроваджуються ставки податків фактично на рівні ФОП. Для тих спеціалістів, які працюють за трудовим договором, податкове навантаження значно знизиться, що дасть можливість компаніям підвищити оплату праці таких фахівців.

У такий спосіб система оподаткування «Дія City» ніяк не може негативно вплинути на рівень зарплат ІТ-спеціалістів. 

Окрім цього, завдяки спецрежиму очікується зростання кількості ІТ-компаній, зокрема завдяки виходу на український ринок іноземного бізнесу. Це призведе до зростання попиту на розробників і, відповідно, до підвищення рівня оплати праці. 

Якщо підсумувати, то всі ці коментарі про недовіру державі. Що можете сказати про це? 

В Україні так історично склалося, що до ініціатив влади ставляться з певною пересторогою. Ми вдячні ІТ-бізнесу як за підтримку в розробленні концепції спецрежиму, так і за критику. У цьому діалозі ми створили максимально комфортний спецрежим, який дозволить індустрії інтенсивно розвиватися.

Слід зазначити, що сприйняття індустрією «Дія City» з часом змінюється. Цьому також сприяє постійна комунікація з ІТ-спільнотою. 

Ми впевнені, що після запуску спецрежиму в нього майже не залишиться опонентів, оскільки він доведе свою ефективність, прозорість та стабільність. 

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь