Спецпроєкти

Музиканти видаляють свої альбоми зі Spotify, а стримінговий сервіс втратив 2 мільярди доларів: розбираємося, що відбувається?


Музиканти видаляють свої альбоми зі Spotify, а стримінговий сервіс втратив 2 мільярди доларів через епізод відомого подкасту The Joe Rogan Experience, де прозвучали фейкові твердження про COVID-19.

Що відомо?

На початку січня 2022 року вийшов епізод подкасту The Joe Rogan Experience, де Джо Роган заявив, що молодим здоровим людям вакцина проти COVID-19 не потрібна. Через це на нього посипалася лавина критики.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Joe Rogan (@joerogan)

У цього подкасту кожен епізод набирає понад 11 мільйонів прослуховувань і він виходить ексклюзивно на Spotify. Тому після цього постраждав і сам стримінговий сервіс Spotify. За січень вартість акцій Spotify впала на 25%.

У Spotify також написали відкритого листа медичні працівники та науковці із засудженням платформи за бездіяльність щодо дезінформації про вакцини проти COVID-19. А Джо Рогана назвали «загрозою для здоров’я населення». Лист підписали 270 людей.

У твіттері набувають популярності хештеги #DeleteSpotify, #DropSpotify, #CancelSpotify та #SpotifyDeleted.

Реакція музикантів та подкастерів

26 січня канадський фолк-музикант Ніл Янг попросив своїх менеджерів негайно видалити його альбоми зі стримінгового сервісу Spotify. Він вважає, що подкаст The Joe Rogan Experience має неабиякий вплив на суспільство, тому платформа відповідальна за поширення дезінформації та повинна корегувати це питання.

«Я хочу, щоб ви негайно повідомили Spotify СЬОГОДНІ, що я хочу, щоб всю мою музику прибрали з платформи. Я роблю це, тому що Spotify поширює фейкову інформацію про вакцини, що потенційно може призвести до смерті тих, хто вірить у дезінформацію, яку вони поширюють. Будь ласка, зробіть це негайно й повідомте мене. Вони можуть мати або Рогана, або Янга. Не обидвох», – написав Янг.

На ультиматум музиканта, що або вони видаляють епізод, або Ніл Янг видалить свою музику, у компанії не відреагували й подкаст не видалили. Тому музикант дотримав свою обіцянку, хоча 60% усього прибутку артиста від прослуховувань приносив йому саме Spotify.

«Ми шкодуємо про рішення Ніла видалити свою музику зі Spotify та сподіваємося скоро привітати його знову», – повідомив прессекретар сервісу.

Про видалення своєї музики заявила виконавиця Джоні Мітчелл. Музикантка є володаркою дев’яти премій «Ґреммі».

«Я вирішила видалити всю свою музику зі Spotify. Безвідповідальні люди поширюють брехню, яка варта іншим життя. Я солідарна з Нілом Янгом та світовою медичною спільнотою», – написала Мітчелл на своєму сайті.

Також вона опублікувала посилання на відкритий лист, про який ми писали вище.

Реакція Spotify

30 січня стримінгова платформа Spotify випустила оновлення правил модерації контенту, який може ввести в оману чи нашкодити. Загалом це вперше компанія опублікувала правила модерації контенту.

В оновлених правила йдеться зокрема про коронавірус та інші захворювання. Так стримінг додасть спеціальні позначки до випусків подкастів, у яких обговорюється COVID-19.

Також відтепер на платформі заборонені:

  • повідомлення про СНІД, COVID-19, рак або інші серйозні захворювання, що загрожують життю, з містифікацією або запереченнями про їхнє існування;
  • повідомлення, що закликають використовувати відбілювальні засоби для лікування хвороб та розладів;
  • дезінформацію про вакцини, які схвалені місцевими органами охорони здоров’я, зокрема що вони призначені для того, щоб спричинити смерть;
  • заклики навмисно заражатися на коронавірус, щоб виробити імунітет щодо нього.

«Ми працюємо над додаванням позначки до кожного випуску подкастів, які містять обговорення коронавірусу. Це попередження направить користувачів на наш портал, присвячений коронавірусу – ресурсу, який надає легкий доступ до фактів, заснованих на даних, актуальної інформації, якою діляться вчені, лікарі, академіки та органи громадської охорони здоров’я у всьому світі», – йдеться в заяві генерального директора та співзасновника платформи Деніела Ека.

Контент, який порушуватиме ці правила, буде негайно видалений.

«Повторні або грубі порушення можуть призвести до призупинення та/або припинення дії облікових записів», – ідеться в нових правилах.

Замість висновків

Випуск подкасту The Joe Rogan Experience із Джо Роганом, де він поширює дезінформацію про вакцини проти COVID-19, наразі недоступний на платформі Spotify. Чи повернуться після цього музикант Ніл Янг та виконавиця Джоні Мітчелл на платформу, поки невідомо.

На тлі цього скандалу Spotify втратили 2 мільярди доларів ринкової вартості.

Цією ситуацією скористався стримінговий сервіс конкурент Apple Music. Вони створили окрему категорію музиканта Ніла Янга з назвою «Ми любимо Ніла».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь