Спецпроєкти

Криптомистецтво, нова візуальна айдентика й сильніша орієнтація на ком’юніті: на що чекати від ювілейного Ukrainian Fashion Week?


Цьогоріч Ukrainian Fashion Week виповнюється 25 років! Так, у 1997-му був заснований перший на теренах Східної Європи тиждень prêt-à-porter, який об’єднав українських дизайнерів в індустрію та допоміг їм вийти на міжнародний рівень.

Розповідаємо докладніше, як розвивався Ukrainian Fashion Week, на що чекати від цьогорічного івенту й куди рухається українська та світова мода.

Трохи історії: підтримка молодих дизайнерів/-ок, фестиваль fashion-фільмів

У 2003-му, коли тижню prêt-à-porter виповнилося шість років, започаткували відразу два проєкти – New Names та Fresh Fashion. Вони були покликані шукати та підтримувати талановитих молодих дизайнерів/-ок у межах Ukrainian Fashion Week. Завдяки цим проєктам ми дізналися імена дійсно талановитих митців.

У 2014-му покази дизайнерів/-ок-початківців, які брали участь у цих проєктах, об’єднали. Так у програмі UFW виділили окремий день, присвячений молодим дизайнерам. Довгий час він називався New Generation Day, а з позаминулого року має назву New Generation of Fashion.

Щорічно завдяки Ukrainian Fashion Week відбувається низка важливих для України проєктів: 

  • Best Fashion Awards (Перша українська премія в галузі моди) – з 2010 року;
  • Holiday Fashion Week (покази круїзних колекцій та пляжних аксесуарів, що відбувались в Одесі) – з 2007 по 2018 роки;
  • Всеукраїнський конкурс молодих дизайнерів одягу «Погляд у майбутнє» – з 2000 року;
  • фестиваль fashion-фільмів Fashion Film Festival Kyiv – з 2018 року.
01/4

Також Ukrainian Fashion Week є майданчиком, який приймає в себе міжнародні fashion-проєкти. Свої колекції представляли дизайнери зі світовим ім’ям Елі Сааб (у 2009-му) та Стефан Роллан (у 2010-му). 

У 2011-му році свою колекцію під час Ukrainian Fashion Week представив Антоніо Берарді (Antonio Berardi). А вже наступного року в березні ми стали свідками проєкту Eurofashion, що зібрав дизайнерів із 16 країн-учасниць EURO-2012.

У 2018 році в Україні вперше відбувався International Young Designers Contest. Це міжнародний конкурс молодих дизайнерів, ініціатором якого став Ukrainian Fashion Week. До конкурсу долучилися 16 дизайнерів із Грузії, Естонії, Литви, Молдови, Польщі, Словаччини, Угорщини, України та Чехії. 

У 2018-му в Нью-Йорку під час New York Fashion Week та Токіо під час Amazon Tokyo Fashion Week оргкомітет UFW представив проєкт FASHION EXPERIMENT 01. Глядачі/-ки мали змогу побачити резидентів UFW із колекціями SS19 – bobkova., DZHUS, FROLOV, Ruslan Baginskiy, the COAT by Katya Silchenko, Valery Kovalska, Yelizavetta Volosovska.

А що цьогоріч: екологічність, колаборації та диджиталізація

Навіть якщо ви не слідкуєте за світом моди, напевне помічаєте в ньому радикальні зміни останніми роками. Так, світова й українська мода відходить від тем надмірного вироблення одягу, поступаючись усвідомленому споживанню, екологічності матеріалів та відмови від хутра; мода перестає бути «не для всіх», рухаючись у бік інклюзивності та різноманіття. 

01/2

Також із 2020-го всі зрозуміли важливість диджиталізації, тож цифрове мистецтво ще сильніше перетинається з модною індустрією. Україна – не виняток: у нас створюють цифровий одяг, дизайнери колаборуються з представниками криптомистецтва й проводять покази онлайн.

«25 років ми наполегливо працювали, щоб стати об’єднуючою силою індустрії та її найвпливовішим гравцем. У 1997 році дизайнери отримали від Українського Тижня Моди заклик об’єднуватися в індустрію, а сьогодні ми готові говорити про її майбутнє», – зазначає співзасновниця та CEO Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська.

Ірина Данилевська.

За словами Данилевської, індустрія має розвиватися в найважливіших напрямках – sustainability, диджиталізація, інклюзивність та різноманіття.

Цьогоріч Ukrainian Fashion Week готує насичену програму: 

  • лютневий та вересневий Тижні моди;
  • BE SUSTAINABLE! Fashion Summit;
  • проєкт FRAMELESS – колаборації fashion-дизайнерів із цифровими художниками та представниками криптомистецтва;
  • проєкт Ukraine is the Сenter of my Universe у програмі London Fashion Week, а також спеціальні проєкти на ресурсах впливових національних та міжнародних медіа. 

А ще команда Ukrainian Fashion Week планує масштабну мультимедійну виставку, присвячену 25-річчю сучасної української моди. Проєкт поєднає найінноваційніші формати: інтерактивні, диджитальні та імерсивні. Завдяки йому можна буде дізнатися про перемоги української fashion-індустрії з 1997 року до сьогодні. 

Також команда в межах «FashionMETROpolis» перетворить Київський метрополітен на місце, де всі охочі надихнуться естетикою і творчістю сучасних українських дизайнерів/-ок. Ця колаборація, за словами представників UFW, відкриє нову сторінку в історії української моди та засвідчить її інклюзивність і прагнення до відкритості.

До 25-річчя Ukrainian Fashion Week оновлює візуальну айдентику, над розробкою якої працювала лондонська креативна агенція Foxall Studio. 

Візуальний вигляд UFW демонструє зміни всередині компанії на її шляху до технологічності та сильнішої орієнтації на аудиторію і ком’юніті.

«Мода – це про захопливі емоції, і немає нічого більш емоційного ніж святкування 25-річчя… Саме тому  айдентика, яку ми розробили, комунікує найяскравіші моменти, які кожен майже підсвідомо асоціює з модою, від спалахів камер та вечірок до гучної музики та танців», – каже креативний директор Foxall Studio Ендрю Фоксалл.

Коли слідкувати за новим сезоном UFW?

Почнеться все вже незабаром – FW22-23 відбудеться в Києві з 3 по 6 лютого.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь