Спецпроєкти

Вигляд пемзи чи лійки для душу лякає? Можливо, у вас трипофобія – пояснюємо, що це


Можливо, ви стикалися з неприємними відчуттями, коли дивилися на пемзу, корали, деякі види грибів чи навіть звичайну лійку для душу. Такі відчуття іноді називають трипофобією. Пояснюємо, що це й чи варто її лікувати.

Трипофобія

Трипофобією називають страх або відразу від вигляду неправильних узорів чи накопичення невеликих отворів – наприклад, пори на губці, поверхня пемзи тощо.

Поява самого терміну не надто пов’язана з наукою: сильну нелюбов до скупчення отворів охрестили трипофобією на онлайн-форумі в уже далекому 2005-му. Саме слово походить від грецьких τρῦπα , trŷpa (діра, отвір) та φόβος , phóbos (страх).

Назва швидко розійшлася соцмережами, де багато користувачів розповідали про подібні відчуття від зображень із багатьма отворами, і залишається використовуваною і досі.

Чи є трипофобія хворобою? 

Відповідь неоднозначна. З одного боку, у Міжнародній класифікації хвороб її не виділяють як окремий психічний розлад, тому діагнозом вона не є. Втім, трипофобію можна віднести до розділу специфічних фобій – за умови, якщо людина дійсно відчуває стійкий страх, пов’язаний із дистресом.

Варто розділяти також емоції страху та відрази. Багато людей – згідно з опитуваннями, близько 16% – відчувають саме друге, коли дивляться на скупчення отворів. 

Дослідники висувають гіпотезу, що такі емоції можуть бути наслідком сприйняття нашого мозку трипофобних форм як небезпечних чи хворобливих. Іноді мозок пов’язує трипофобні форми зі шкірними хворобами тощо, на чому наголошують деякі вчені. 

Дослідники намагалися визначити зв’язок трипофобії з ОКР, та не знайшли кореляції між цими розладами.

Тож питання, що лежить в основі вашого небажання дивитися фотографії коралів або камінців на кшталт пемзи – страх чи відраза – залишається відкритим. 

Через невелику кількість досліджень трипофобії і переважно реакцію як на щось відразливе можна ставити під сумнів існування її як конкретної фобії.

Чи лікують трипофобію?

Наразі немає жодного специфічного лікування. Втім, якщо вас надто напружує страх перед поверхнями із численними отворами, можливо, все ж варто звернутися до спеціаліста – як і за будь-яких інших страхів, які заважають нормально функціонувати.

Трипофобія тест

Якщо ви почнете гуглити, побачите безліч тестів, де пропонується дізнатися, страждаєте ви від трипофобії чи ні. Втім, не факт, що ці тести відкриють вам очі: якщо дійсно боїтеся скупчення отворів, ви й так про це знаєте. А відчуття відрази через подібні зображення – взагалі не рідкість і доволі природне явище, як ми згадували раніше. Тож краще витрачайте час на тести bit.ua – вони смішніші та подекуди навіть пізнавальні.

Трипофобія на шкірі

Оскільки трипофобія маловідома широкому загалу, багато людей із цим захворюванням не знають її назви та вважають, що вони самотні у своїх трипофобних реакціях і думках, поки не знайдуть інтернет-спільноту, з якою можна поділитися ними. 

Це призвело до збільшення трипофобних зображень у соцмережах. Деякі користувачі намагаються навмисне спровокувати в інших трипофобію, демонструючи їм трипофобні зображення. 

Вважається, що найсильнішими тригерами трипофобії є отвори та грона (особливо голівка насіння лотоса), які прифотошоплені на шкіру людини. За словами дослідників, спостерігання таких картинок підвищує рівень огиди.

Автори науково-популярних статей зауважують, що подібні зображення можуть спровокувати напади трипофобії навіть у людей, які нейтрально ставляться до скупчення отворів на поверхні.

Іноді різновидом трипофобії називають відразу до нерівностей шкіри – глибоких пор, чорних цяток тощо. Втім, ця тема також недостатньо досліджена, щоб стверджувати, що це дійсно є розладом. Вірогідніше, що це пов’язано з естетичними поглядами, сформованими завдяки стереотипам про ідеально гладеньку шкіру.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь