Спецпроєкти

Уряд США змусив Макса Полякова продати свою частку компанії Firefly


Український підприємець і засновник аерокосмічної компанії Firefly Макс Поляков продав 58% акцій компанії за $1 своєму партнеру Тому Маркусіку. 

Про це підприємець повідомив на своїй сторінці в соцмережі.

«Я віддаю за $1 всі свої 58% акцій Firefly моєму співзасновнику й партнеру Тому (Том Маркусік – Ред.). Шановні CFIUS, Air Force і 23 агентства США, які зрадили мене й засуджують мене всіма своїми діями за останні 15 місяців. Сподіваюся, тепер ви щасливі. Історія розсудить всіх вас, хлопці. Макс любить Україну і так, у мене український паспорт і я засновник Firefly!!! Прощай, моя „пташко“, і в кінцевому підсумку я пишаюся тим, що я зробив для душі та спадщини моєї Землі», – написав Макс Поляков у себе на сторінці Facebook.

Чому це сталося?

Уряд США раніше попросив Макса Полякова продати свою частку в ракетній компанії. Влада країни боялася, що американські технології можуть потрапити в Україну, Росію чи інші країни, які намагаються розробити ракетні програми. 

Наприкінці листопада Комітет з іноземних інвестицій у США (CFIUS) надіслав Максиму Полякову лист із побоюваннями щодо національної безпеки Америки. У листі Полякова та його інвестиційну компанію Noosphere Venture Partners попросили продати приблизно 50% акцій Firefly.

Представники Полякова заявили, що він погодився з вимогою уряду США, але не бачить загрози національній безпеці.

«Noosphere Ventures і пан Поляков розуміють, що дії CFIUS відбуваються на тлі напруження між Україною та Росією, що зростає. Noosphere Ventures докладає всіх зусиль, щоб розвʼязати проблеми із CFIUS найбільш ефективним і відповідним способом», – пояснили в компанії.

Також у Firefly заявляють, що Максим Поляков пройшов ретельну перевірку, і проблем із безпекою не виявили.

Більше про компанію

Компанія Макса Полякова розміщена поблизу Остіна, штат Техас. Це досить успішне ракетне підприємство. Наприклад, раніше Firefly уклала контракт із NASA в межах програми Lunar Payload Services на суму 93,3 мільйона доларів.

Вони планують доставити 10 наукових приладів на поверхню Місяця у 2023 році. Прилади планують доставити за допомогою місячного посадкового модуля Blue Ghost.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь