Спецпроєкти

Довженко-Центр та KINO42 розпочинають серію кінопоказів «Дивне химерне фантастичне»: який фільм покажуть першим?


Довженко-Центр та KINO42 розпочинають серію кінопоказів «Дивне химерне фантастичне». Ця програма розкриває приховані сторінки українського кіно і включає в себе класику. Об’єднує всі ці фільми тема містичного або фантастичного. 

Який фільм покажуть першим?

Першим фільмом із серії «Дивне химерне фантастичне» став горор Михаїла Рашеєва «Оберіг», який представить кінознавець та режисер Станіслав Битюцький.

Історія двох побратимів з далекого поліського села, які перебралися до Києва в пошуках кращої долі. Один з них одразу опиняється у вирі життя, інший – на його узбіччі. Після загадкової смерті першого з них, його справу продовжує другий. Проте його шлях до гори зіштовхується з неабиякою перешкодою – поступово він перетворюються на справжнісінького вурдалака.

«Оберіг» – один з рідкісних гррорів в історії українського кіно. На відміну від того ж «Вія» (першого знакового українського горору), місцем фантастичних подій виявляється Київ, а до містичної складової додаються ще елементи соціального реалізму і навіть комедії абсурду. Все разом це створює похмуру історію про вічну опозицію між селом та містом, класичну для 90-х розповідь про прихід доби «несподіваних можливостей» та розповідь про маленьку людину, що поступово втрачає не лише своє коріння, але й себе.

«Оберіг» – останній фільм режисера Микола Рашеєва, що більшу частину своєї кар’єри знімав комедійні історії, а його найвідомішою роботою і досі лишається фільм «Бумбараш». Та саме «Оберіг» можна вважати найбільш непересічною та унікальною стрічкою в його фільмографії, і разом з тим фільмом з найбільш трагічнішою долею. Кінокартину свого часу так і не випустили до прокату, показавши лише в ряді кіноклубів та пізно в ночі на деяких українських телеканалах.

Показ відбудеться у п’ятницю, 8 липня, о 19:15 в кінотеатрі KINO42 (Костянтинівська, 11Б). Квитки можна придбати онлайн та на касі кінотеатра.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь