Спецпроєкти

Посольство України в Сербії радить українцям зараз не відвідувати південні райони республіки


Посольство України в Сербії радить українцям зараз не відвідувати південні райони республіки та уникати місць скупчення людей.

Якщо сталася надзвичайна ситуація, просять телефонувати на гарячу лінію Посольства для громадян України (+381)63-111-31-85 чи на цілодобову «гарячу лінію» МЗС України +380442381588.

Сербія і Косово: що відбувається?

З 1 серпня мала набути чинності заборона на в’їзд до Косова осіб з сербськими документами та автівок із сербськими номерами.

Етнічні серби на півночі Косова користуються автомобільними номерами, які видані сербськими установами з 1999 року, з абревіатурами косовських міст. Уряд Косова вважав таблички незаконними, але дозволив їх у чотирьох північних муніципалітетах з сербською більшістю. Тепер влада наголошує на необхідності заміни номерів на знаки, видані Косово, до кінця вересня.

Влада Косова заявила, що такі заходи є відповіддю на дії Сербії, яка не визнає Косово.

Загострення в Косово супроводжувалося сиренами біля кордону з Сербією. У соцмережах можна знайти відео, де чути звуки стрілянини.

Президент Сербії Александар Вучич звинуватив Косово у намірі почати силову операцію проти сербів. У зверненні до громадян він заявив, що хотів би владнати ситуацію мирним шляхом, але якщо Косово почне переслідувати сербів, капітуляції з боку Сербії не буде, і вона виграє.

Прем’єр-міністр Косова Альбін Курті своєю чергою заявив, що місцеві жителі незабаром зіштовхнуться з сербським націонал-шовінізмом. Він назвав винним у масових заворушеннях сербського президента і додав, що наступні години, дні та тижні для Косова можуть бути складними.

Згодом заборону на в’їзд до Косова з сербськими документами та номерами відтермінували до 1 вересня.

Автор фото з обкладинки: Dennis Jarvis

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь