Спецпроєкти

Каньє Вест купує платформу Parler. Це cоцмережа без цензури, яку називали «твітером для праворадикалів»


Parlement Technologies оголосила, що уклала угоду про продаж Parler – сайту, що позиціонує себе як «перша у світі платформи свободи слова». Покупцем став Ye, раніше відомий як Каньє Вест. 

Що передувало

Новина про придбання з’явилася трохи більше ніж через тиждень після того, як Ye заблокували в обліковому записі Instagram, а потім у Twitter через публікацію антисемітського твіту.

До цього Каньє піддавали критиці за носіння футболки «White Lives Matter» на Паризькому тижні моди. Крім цього, під час інтерв’ю Fox News із Такером Карлсоном музикант також робив антисемітські заяви та підтримував різні теорії змови – про це свідчать невидані фрагменти інтерв’ю.

Угоду про купівлю соцмережі Каньє прокоментував так: «У світі, де консервативні погляди вважаються суперечливими, ми маємо переконатися, що маємо право вільно висловлюватись».

Генеральний директор Parlement Technologies (материнська компанія Parler – прим.ред) Джордж Фармер заявив:

«Ye робить революційний крок у медіа-простір свободи слова, і вам більше ніколи не доведеться боятися, що вас видалять із соціальних мереж. Ще раз він доводить, що є на крок попереду медійного наративу. Для Parlement буде честь допомогти йому досягти його цілей».

Сторони мають намір укласти остаточну угоду про купівлю та розраховують завершити її протягом четвертого кварталу 2022 року.

Про Parler

Parler з’явився ще у 2018-му та відомим у нас став наприкінці 2020-го. Поштовхом до цього було кілька події: штурм Капітолія, загибель кількох людей і блокування акаунтів Трампа у Facebook і Twitter через можливе провокування насильства.

Ще до цих подій до соцмережі активно долучалися праворадикали, яких заблокували в інших соцмережах, – внаслідок чого її і почали асоціювати з носіями правих поглядів та консерваторами.

Про власників та інвесторів платформи відомо не дуже багато. Засновники Parler – Джон Матце і Джаред Томпсон, а однією з інвесторок – Ребекка Мерсер, яка активно підтримує Республіканську партію. Також у ЗМІ ходили чутки про «російський слід» на платформі, адже один з засновників платформи Матце одружений з громадянкою рф Аліною Мухутдіновою

У лютому 2021-го Матце звільнила рада директорів. Він прокоментував це так: «Майбутнє Parler більше не в моїх руках».

Початок 2021-го ознаменувався для соцмережі тотальним блокуванням: після штурму Капітолія Apple вилучив застосунок з App Store, його прикладу послідував Google. Того ж місяця Amazon відмовив Parler у хостингу, і платформа тимчасово стала недоступною.

Втім, доволі швидко Parler відновив роботу, хоча повноцінно не працював ще певний час. Соцмережа отримала хостинг від DDoS-Guard – фірми, керівниками якої є росіяни Олексій Лихачов та Євген Марченко. Серед клієнтів DDoS-Guard – міноборони рф, деякі російські ЗМІ, зокрема «Эхо Москвы» і «Аргументы и Факты».

Про роботу Parler в інтерв’ю bit.ua розповідав керівник відділу розробки ПЗ Владислав Вчерашній. Інтерв’ю з ним можна почитати за посиланням.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь