Спецпроєкти

В Україні за рік зросла кількість громадян, що підтримують легалізацію цивільної вогнепальної зброї


Проєкт Закону «Про обіг цивільної вогнепальної зброї» ВР України ухвалила в першому читанні ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну. Наразі законопроєкт готують до розгляду в другому читанні.

Дослідницька компанія Gradus Research провела опитування, щоб дізнатись про ставлення українців до легалізації зброї для цивільних осіб зараз, під час воєнного стану.

Результати опитування

Зараз 43% громадян скоріше або повністю підтримують легалізацію цивільної вогнепальної зброї в Україні, тоді як рік назад таку позицію висловлювала третина населення (34%). Вища підтримка легалізації спостерігається серед українців, що через війну були змушені покинути місця свого постійного проживання та переміститися до інших регіонів України (46%).

Серед причин на користь легалізації зброї для цивільних:

  • можливість відчувати себе в безпеці, захищати себе та своїх близьких (71%),
  • бути готовими до оборони у разі масштабного військового конфлікту (56%).

Українців, які негативно ставляться до легалізації цивільної вогнепальної зброї, зараз 41%. Рік тому таку позицію поділяли 52%.

Аргументи проти легалізації:

  • побоювання, що це може призвести до зростання рівня злочинності (71%),
  • опасіння, що українське суспільство ще не готове до цього (58%),
  • переживання, що використання вогнепальної зброї буде складно проконтролювати (53%).

Бажають придбати травматичну зброю більше половини опитаних. Ще 37% відповідають, що однозначно або скоріше не придбали б її, якби у них була така можливість. Ці показники залишаються стабільними з минулого року.

Опитування проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку. Онлайн-панель Gradus відображає структуру населення міст розміром більше 50 000 жителів у віці 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіону. Період проведення поля: 23-26 вересня 2022 року, розмір вибірки: 2000 респондентів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь