Спецпроєкти

Маленька зима в листопаді: як зігрітися, якщо у квартирі стало надто холодно


З настанням холодів в умовах повномасштабної війни на думку спадають рядки з вірша Жадана: «Зима буде довгою. Готуйся, коли іще не готовий». Готуватися дійсно варто – і до щоденного відключення електрики, і до проблем з опаленням. Не у всіх домах досі є тепло, а у когось опалення зникає разом з електрикою.

Що робити, коли батареї досі годяться хіба що для охолодження продуктів або ж гріють недостатньо, і як зігрітися – пояснюємо в матеріалі.

Утеплення квартири

Починайте з перевірки усієї квартири на наявність місць, через які втрачається тепло. Це можуть бути щілини на стиках вікон, біля вхідних дверей, вентиляція у ванній тощо.

В ідеалі, звісно, варто подбати про вікна заздалегідь і замінити їх на нові, але далеко не всі мають таку можливість. Тож на допомогу приходять більш дешеві варіанти, як-от утеплення віконних швів герметиком (наприклад, силіконовим) чи спеціальним скотчем. 

Також можна утеплити саме скло – наклеїти на нього термоплівку чи навіть звичну пухирчасту плівку, в яку зазвичай загортають крихкі речі.

Важкі штори підійдуть для часткового стримування холодного повітря. Але коли на вулиці сонячно, краще не закривати вікна шторами, аби дати променям можливість освітлювати і трішки утеплювати кімнати.

Для утеплення дверей підійде той самий герметик чи валик. Загалом навіть закрити щілини поролоном (варіант з дев’яностих і нульових) буде краще, ніж не зробити нічого: так ви принаймні збережете тепло хоча б частково.

Холодна пора – час повернути сховані на балконах чи антресолях килими: вони тепліші, ніж будь-яке голе покриття. Дивани, крісла та інші меблі можна застелити пледами: це теж допоможе утеплитися.

Тепла ковдра – обов’язково! Якщо любите все натуральне, обирайте між пуховою та вовняною – щоправда, ціна на перші кусається, водночас як вовняна зігріє не гірше і коштує удвічі-утричі дешевше. Синтетичні ковдри гріють гірше, проте можуть стати в пригоді людям з алергією.

Одяг

Для лютих холодів радять надягати термобілизну під флісовий одяг: нижній шар, тобто білизна, відведе вологу від тіла, а верхній – зберігає тепло, пропускаючи пар від тіла назовні.

З класних і зручних варіантів – вовняна термобілизна: якщо ви не плануєте займатися в ній активним спортом, а просто використовувати в будні вдома. З суттєвих мінусів – ціна на натуральну вовну чимала. Також цю термобілизну треба обережно прати, бо вона може сісти.

Найпопулярніша термобілизна – синтетична: підходить для занять спортом і для дому, її не страшно прати, бо вона не втратить форму; доступна за ціною. 

Прати термобілизну радять регулярно, краще після кожного носіння. Жодних агресивних мийних засобів та високих температур, якщо не хочете зіпсувати цей одяг. Також не варто сушити термобілизну на батареї чи біля обігрівача.

Вдома, крім термобілизни, також можна носити вовняні светри поверх футболок: вони гарно зігрівають і зберігають тепло. У пригоді стануть вовняні шкарпетки (не забувайте регулярно змінювати, щоб ноги не були у волозі), теплі капці, флісові штани. 

Обігрівачі

Коротко пояснюємо, які вони бувають, чим відрізняються і який краще обрати.

З найпопулярніших обігрівачів можна виділити конверторний обігрівач, масляний радіатор, тепловентилятор,  інфрачервоний обігрівач, конвектор, інверторний кондиціонер та керамічну панель.

Найбільш безпечними є конвекторні обігрівачі. Вони мають низьку температуру корпусу, яка зазвичай не перевищує 60 градусів, і їх можна залишати ввімкненими без нагляду. Працюють обігрівачі так – холодне повітря проходить через отвори в нижній частині приладу, контактує з нагрівальним елементом, і, нагріваючись, виходить назовні через отвори у верхній частині. Тепле повітря постійно рухається, що дозволяє швидко обігріти приміщення.

Також з безпечних можна виділити інверторні кондиціонери, які й до того ж споживають менше енергії і доволі швидко підвищать температуру в кімнаті до комфортної вам.

Інфрачервоні обігрівачі є відносно безпечними, але сильно нагрівають повітря, і перебувати надто близько біля них, особливо тривалий час, не радять. Втім, вони є доволі ефективними, бо нагрівають предмети в приміщенні, від яких стає тепло вже в самій кімнаті, і це тепло зберігатиметься довше.

Популярні масляні обігрівачі (електричний тен всередині нагріває масло) можуть призводити до пожеж, якщо ними неправильно користуватися. Ці прилади не можна перевертати, бо порушується циркуляція масла, і можуть перегоріти важливі елементи обігрівача. З інших мінусів – цей вид обігрівачів дуже нагрівається, і є ризик випадково обпектися.

Спеціалісти не радять і тепловентилятори, які надто пересушують повітря у приміщенні. 

З інших електроприладів, які не рекомендують використовувати:

  • газові обігрівачі;
  • дизельні обігрівачі;
  • вентиляторні печі;
  • обігрівачі «кустарного виробництва».

Важливо: на жодні обігрівачі не варто вішати одяг; біля масляних та інфрачервоних також не варто розвішувати сушитися речі поруч або ставити самі обігрівачі поблизу занавісок чи будь-чого, що легко спалахує.

Плюси: багато доступних варіантів; швидко обігрівають кімнату. 

Мінуси: зараз це не кращий варіант через проблеми з електрикою в Україні. Віялові відключення та необхідність економити електроенергію не дають можливості увімкнути обігрівач на весь день. А якщо ви живете у будинку, якому більше 40 років, є вірогідність, що в ньому проблеми з проводкою – і масове користування обігрівачами призведе до чергового відключення енергії.

Їжа і напої

З очевидного – краще зігріває тепла їжа, тому старайтеся їсти майже одразу після приготування і не лінуйтеся розігрівати те, що тільки дістали з холодильника. 

Раціон має бути збалансованим: нежирне м’ясо чи риба, бобові, яйця, крупи, повільні вуглеводи (наприклад, макарони з твердих сортів пшениці), свіжі чи тушковані/запечені овочі, фрукти.Консервовані овочі – не на кожен день: у них зазвичай багато солі.

Обережніше зі швидкими вуглеводами: в холоди так і хочеться наїстися якоїсь випічки, яка дає тимчасову ситість, але краще не зловживати, адже це не найкорисніша їжа. Старайтесь замінювати хліб на салат/суп, замість чергового бутерброду перекушуйте жменькою горішків чи яблуком. 

Навіть прості страви можна покращити спеціями: куркумою, паприкою, чорним перцем тощо. 

Келих-другий вина на тиждень – не страшно, та не зловживайте ним для обігріву: алкоголь дає тимчасовий зігрівальний ефект і є шкідливим для судин. Кава, чай (можна трав’яний, якщо хочете зменшити споживання кофеїну), какао, цикорій – вибір гарячих напоїв доволі великий. Можна зранку заварювати напій і наливати в термочашку або термос, щоб зберігати його тепло довше. 

Якщо все ж іноді хочеться чогось зігрівального і алкогольного, ось добірка рецептів пуншу (безалкогольні варіанти тут теж є!).

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь