Спецпроєкти

ChatGPT написав пісню у стилі Ніка Кейва. Як відреагував сам музикант?


Австралійський музикант Нік Кейв відповів фанату на пісню «у стилі Ніка Кейва», створену програмним чат-ботом ChatGPT.

На своєму фан-сайті The Red Hand Files Кейв виклав текст, який надіслав йому шанувальник Марк з Нової Зеландії. Слова були написані штучним інтелектом.

Текст містить біблійні алюзії і має такий приспів:

Я грішник, я – святий,
я – темрява, я – світло,
я – мисливець, я – здобич,
я – диявол, я – рятівник.

Співак відповів, що вже десятки фанатів надсилали пісні «в його стилі», написані ChatGPT. Кейв вважає – ШІ «рухає нас до утопічного майбутнього або, можливо, до нашого повного знищення».

«Апокаліпсис уже на порозі. Ця пісня відстій», – написав музикант.

Продовжуючи коментувати контент, створений ШІ, Кейв наголосив – на його думку, ChatGPT не може створити справжню пісню. Навіть якщо з часом її не можна буде відрізнити від написаного людиною твору, це завжди буде реплікацією:

«Пісні виникають через страждання […] вони базуються на складній внутрішній людській боротьбі творіння, і, наскільки я знаю, алгоритми не відчувають. Дані не страждають. ChatGPT не має внутрішньої істоти, він ніде не був, він нічого не витримав, він не мав сміливості вийти за межі своїх обмежень, і, отже, він не має здатності до спільного трансцендентного досвіду, оскільки він не має обмежень, з яких переступати. Меланхолійна роль ChatGPT полягає в тому, що він призначений для імітації та ніколи не може отримати справжній людський досвід, незалежно від того, наскільки знеціненим і незначним може стати людський досвід з часом».

ChatGPT – чат-бот з штучним інтелектом, який є розробкою лабораторії OpenAI. ШІ може створювати будь-який текстовий контент на основі заданих вами параметрів. Після релізу ChatGPT у листопаді оцінка OpenAI виросла до 29 мільярдів доларів.

Поки в Україні чат-бот недоступний наряду з рф, білоруссю, Іраном, Афганістаном, Венесуелою та Китаєм. У Мінцифри вже надіслали запит до OpenAI з проханням розблокувати українцям доступ до ChatGPT.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь