Спецпроєкти

Препарати, які з квітня продаватимуться за е-рецептом, і раніше були рецептурними. Чому їх можна було вільно купити – пояснення


Вже з квітня 2023 року МОЗ запроваджує електронний рецепт на всі рецептурні ліки. У міністерстві пояснили, що перелік препаратів не розширювався, а додатковий інструмент (е-рецепт, крім звичайного паперового) стосується вже чинного списку.

Марія Карчевич, заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, в коментарі для LIGA.Life пояснила:

«МОЗ не розширює перелік рецептурних препаратів, а вводить на них додатковий цифровий інструмент – електронний рецепт. Такі ліки, як Німесил, завжди були рецептурними. Оскільки існують застереження щодо профілю безпеки цього лікарського засобу, зокрема щодо його гепатотоксичності», – стверджує Марія.

Протизаплідні і знеболювальні за рецептом: як їх продавали раніше?

Втім, у соцмережах новина викликала бурхливе обговорення, зокрема інформація про те, що протизаплідні (і екстрена контрацепція теж) відтепер продаватиметься за рецептом. Та й до того популярний засіб екстреної контрацепції Постинор був рецептурним препаратом, але, судячи з усього, в частині українських аптек його можна було вільно купити.

Та сама історія зі знеболювальним Німесилом, який теж до цього був у категорії рецептурних препаратів.

Анонімне джерело LIGA.Life у МОЗ припускає, що не було налагодженої системи контролю, а відповідно – покарання. А от у МОЗ відповідають, що контроль за цим здійснює Держлікслужба.

«На час воєнного стану: якщо Держлікслужба отримує скарги від пацієнтів щодо порушення порядку реалізації ліків, то може здійснити відповідну перевірку. Відповідальність за порушення порядку реалізації лікарських засобів встановлена чинним законодавством, зокрема Кодексом України про адміністративні правопорушення», – йдеться у коментарі.

Де подивитися перелік рецептурних ліків?

В інструкції до препарату (можна знайти на сайтах аптек) або через Державний реєстр лікарських засобів.

Загалом до рецептурних ліків відносять:

  • антибіотики;
  • протисудомні;
  • гормональні (у тому числі протизаплідні та екстрена контрацепція);
  • для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні;
  • деякі вітаміни;
  • кроворозріджувальні;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі знеболювальні, жарознижувальні, антигістамінні та протизастудні.

Як отримати рецепт на ліки?

Е-рецепт на рецептурний препарат може виписати будь-який лікар, який відповідає за лікування: з державного, комунального, так і приватного закладу чи лікар-ФОП.

Повторний рецепт можна отримати дистанційно, якщо ви тривало лікуєтеся від хронічних захворювань чи маєте продовжити лікування чи профілактику,. Також лікарі можуть виписувати паперові рецепти за відсутності світла тощо.

За паліативного хворого ліки за е-рецептом може отримати будь-хто з родичів, маючи з собою відповідні документи.

Важливо: якщо у вас статус ВПО і ще немає декларації з сімейним лікарем, ви можете отримати рецепт і без цього документу.

Чим аргументують важливість купівлі ряду ліків за рецептом?

  • Це дозволить контролювати відпуск рецептурних ліків в аптеках;
  • мінімізує негативні прояви самолікування серед українців;
  • допоможе відстежувати дотримання режиму прийому ліків;
  • убезпечити пацієнтів/-ок.

За яких умов рецептурні ліки можна купити без рецепту?

Уу регіонах, де ведуться бойові дії, рецептурні препарати за потреби можна рецепта взагалі, окрім наркотичних (рецептурних) препаратів.

Військові адміністрації, підрозділи ЗСУ, волонтерські й благодійні організації можуть закуповувати рецептурні ліки оптово безпосередньо у дистриб’юторів теж без рецепту.

Додатково

Табличка, в якій коротко спростовуються основні міфи щодо купівлі ліків за рецептом:

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь