Спецпроєкти

В Україні обмежили виїзд чоловікам-артистам – як відреагувала культурна спільнота?


Міністерство культури та інформаційної політики України подало на затвердження Уряду жорсткий  порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон для чоловіків призовного віку. Це стосується і чоловіків творчих професій, які виїжджають з метою благодійних виступів.

«МКІП сприяє виїздам різних митців, творців, художників, артистів, музикантів, журналістів тощо, які свідомі своєї справи та громадянської позиції, але через подібні випадки, як з Андрієм Щегелем, ситуація для тих, хто дійсно боронить Україну та веде боротьбу на культурному фронті, ускладнюється», – йдеться у повідомленні. 

В інтерв’ю Роману Скрипіну український стендапер Андрій Щегель розповів, що зміг виїхати як артист (отримав відповідний дозвіл від МКІП) та ухвалив рішення залишитися в Туреччині. Також стендапер пояснив – він має вже три повістки і зрозумів, що в Україні йому некомфортно. 

Раніше для виїзду за кордон чоловіки призовного віку мали надіслати Мінкульту контракт про співпрацю з агентством або запрошення від організаторів і лист-запит від осіб, які хочуть виїхати.

«Відмова у дозволах була частим явищем і раніше. Але зараз стало зрозуміло, що система з дуже великими дірками, якщо реальним музикантам треба сподіватись на удачу в отриманні дозволів, а “артисти” без запланованих концертів та інших підстав можуть вільно виїжджати та не повертатись. Питання виникає не тільки до порушників, а й до органу, що видає дозволи.

Знаю також, що зараз готуються до масштабних турів кілька відомих закордоном українських гуртів, зокрема White Ward. Якщо їхній тур на десятки концертів скасують через недосконалу процедуру, це буде велика фінансова і репутаційна втрата», – розповіла СЛУХ Катерина Войчук, співзасновниця фонду Musicians Defend Ukraine. 

У фонді Musicians Defend Ukraine зазначили, що щомісяця у звітах вони вказують назви гуртів, що надсилають прибуток із концертів, від продажу музики і мерчу в Україні та за кордоном.  

Київський дез-метал-гурт Schizogen, який хотів зібрати гроші на підтримку ЗСУ, скасував тур. 

«Українські артисти мали можливість покинути нашу країну та зіграти шоу, представити нашу культуру і повернутися додому. Але деякі особи порушили ці правила, не повернулися в Україну, і одна з них сказала про це на інтерв’ю минулих вихідних дуже непохитним тоном», – зазначили учасники гурту. 

Вчора, 9 березня Всеукраїнська Асоціація Музичних Подій запустила ініціативу #культурнийшлях. Ініціатива закликає українську владу «притягнути зрадників до відповідальності» і створити прозору процедуру отримання дозволів на перетин кордону.

Раніше ми повідомляли, що Міністерство культури пообіцяло змінити порядок отримання дозволів на виїзд за кордон чоловікам призовного віку. Таку заяву оприлюднили після скандалу з українським стендап-коміком Андрієм Щегелем.

Фото: Океан Ельзи

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь