Спецпроєкти

У Таллінні представлять виставку «Футуромарення: Україна і авангард»


Нова версія виставки «Футуромарення», яка проходила в Мистецькому арсеналі, буде представлена в Художньому музеї KUMU у Таллінні з 8 квітня.

Виставка «Футуромарення: Україна і авангард» представить новаторське мистецьке бачення майбутнього, що зародилося в українському історичному підґрунті 1910-1920-х років.

Виставка надає базу для критичного постколоніального перегляду історії західного та російського авангарду, демонструючи широкий спектр особливостей мистецького життя на українських теренах, спорідненість із міжнародними ідеями у мистецтві того часу, зазначають організатори.

Експозиція складається з понад 100 оригінальних робіт — картин і малюнків, зразків графічного оформлення книжок й плакатів, театральних костюмів і декорацій, історичних фотографій та відеоматеріалів.

Також в експозиції виставки представлять сучасні реконструкції, виконані в техніці вишивки, 3D-моделі, документальні кадри історичних «місць сили», дві мультимедійні інсталяції, які допоможуть відвідувачам зрозуміти феномен авангарду в Україні не лише в історичному, а й у сучасному контексті.

Відкриття виставки відбудеться у суботу, 8 квітня.

Відвідувачі зможуть завітати на майстер-класи для різних вікових груп та екскурсії від кураторів з Мистецького арсеналу. Композитор Янек Мурд, натхненний українською музикою, виконає музичні композиції.

Для українських біженців війни вхід до музею безкоштовний за документом, що посвідчує громадянство.

Серед різноманітних подій публічної програми відбудеться показ фільму Дзиги Вертова «Одинадцятий рік» (1928), його першого експерименту з розробки специфічної авангардної мови кіно, інакшої за мову театру та літератури. Показ відбудеться 10 травня о 18:00 в KUMU Auditorium. Повна публічна програма буде опублікована на сайті музею.

Виставка триватиме до 10 вересня 2023 року.

Фото з обкладинки: Олександр Попенко

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь