Спецпроєкти

UX/UI дизайн, ШІ чи кібербезпека: як обрати свій фах в ІТ


У 2022 році Україна зайняла 11 місце у ТОП-50 країн із найкращими програмістами. Згідно з версією американської компанії з розробки програмного забезпечення та технологічного консалтингу Grid Dynamics, Україна посідає перше місце серед країн Східної Європи за привабливістю для IT-аутсорсингу.

Попит на фахівців змінюється стрімко, щороку з’являються нові професії. Пропонуємо розібратися, чим займаються UX/UI дизайнер/-ка, product manager, фахівець/-чиня з кіберзахисту та фахівець/-чиня  у сфері штучного інтелекту,  що потрібно для опанування професії і чому вона цікава й перспективна.

Компанія Lenovo та Мала академія наук України спільно створили освітній відео проєкт Cyber Future про найактуальніші сучасні професії, де поговорили з їх ТОП представниками. Запрошені фахівці та фахівчині у десяти відео розказали про особливості своєї професії, особистий досвід у ній, необхідні навички для реалізації та перші кроки, які необхідно зробити, обираючи цей напрям. Познайомимось ближче з деякими з професій.

UX/UI дизайнер/-ка 

Про професію: UX/UI дизайнер/-ка робить дизайн застосунків та інтерфейсів – вигадує візуальну складову та робить все, аби сайтом чи застосунком було зручно користуватись. Ці фахівці роблять так, аби користувач з високою вірогідністю купив щось у інтернет-магазині чи замовив послугу. Легкість завантаження сторінок, шрифти, розміщення кнопок меню – все це потрібно поєднати із дизайном сайту і запропонувати клієнту. UX/UI дизайн постійно розвивається і оновлюється: те, що було популярним рік тому, може застаріти за місяць. Більшість дизайнерів наразі користуються Figma та пакетом Adobe. 

Досвід фахівця

Ліза Хлопкова – UI/UX-дизайнерка, авторка ютуб-каналів і співзасновниця VR-стартапу

«Я почала навчання десь 5 років тому і я повністю самоучка. Почала з уроків на ютубі, бо на той момент взагалі не мала фінансів на те, щоби навчатися дизайну. У мене не було навіть нормального комп’ютера, щоб піти на якісь курси», – ділиться Ліза.  

Є дуже багато шляхів навчання в цій професії: великий вибір курсів для навчання, або ж ти можеш сам навчатися за відеоуроками в ютубі. В чому плюс курсів – тобі дають знання структуровано.

Сама Ліза зацікавилась UI/UX-дизайном ще в 9 класі, починала з графічного дизайну, потім захопилася дизайном застосунків. 

Я почала усім розказувати, що я займаюсь UI/UX-дизайном. І так я почала отримувати перші замовлення.

Головна порада початківцям від Лізи: все ж таки подивитись відео на ютубі, аби зрозуміти, чи це ваше, чи це вас захоплює і цікавить. Вивчайте програму Figma – це безкоштовна програма для дизайнерів, якою всі користуються. Також Ліза радить ознайомитись з конструктором WebFlow – на ньому ви можете тренуватись, а вже згодом робити сайти будь-якої складності.

Рекомендований девайс

Тим, хто хоче якісно працювати з графікою, варто звернути увагу на моноблок Lenovo YOGA AIO 7. Його екран 27-дюймів із роздільною здатністю Ultra HD, який можна обертати на 180 градусів, це справжня професійна знахідка. Девайс має великий об’єм оперативної пам’яті на 32 ГБ та SSD накопичувач на 1 ТБ для зберігання ваших проєктів. Потужний новітній процесор забезпечить швидку роботу в спеціалізованих програмах.

Product manager

Про професію: фахівець/-чиня, чия робота полягає у контролі над програмою, сервісом, застосунком на кожному з етапів – від ідеї та розробки до виходу на ринок. Це спеціаліст/-ка, який/-а працює на стику бізнесу, маркетингу й розробки. Продакт-менеджер/-ка – не суто технічна спеціальність.

Досвід фахівця

Богдан Кіт — керівник продукту в компанії Tumblr

Мені подобається фраза, котра визначає сутність мого фаху як відповідь на питання «що?»: продакт-менеджери визначають, що ми будуємо, над чим ми працюємо, який продукт запускаємо.

«Переламним моментом в моєму житті став досвід студентства за обміном в США в 15 років. Один з моїх однокласників показав додаток на айфоні – такий, як запальничка, у якому під нахилом телефону змінювався кут горіння. Я дуже захотів дізнатись більше про технології. Після повернення додому я вступив на спеціальність “Міжнародне право”. Пробував себе в багатьох сферах, але завжди прагнув створювати якісь речі. На той час я познайомився зі стартап-спільнотою, яка залучила мене організовувати процеси», – розповідає Богдан.

Перша зарплата хлопця була 10 тисяч гривень. Навчатися всьому Богданові довелося в процесі роботи.

Це було поєднання практики і самоосвіти: книги, професійні онлайн-курси, обмін досвідом з колегами.

Рекомендований девайс

Ноутбук продакт-менеджера/-ки має бути багатозадачним та витривалим, як і його власник/-ця. Саме такий ThinkPad T14s від Lenovo. Тонкий і легкий пристрій вагою від 1,2 кг надійно захищений від кіберзагроз. Для цього оснащений модулем довірчої платформи dTPM, сканером відбитка пальця, шторкою приватності вебкамери та наскрізним шифруванням інформації.

Фахівець/-чиня з кіберзахисту 

Про професію: кіберзахисник/-ця займається питаннями захисту особистої, державної та комерційної інформації. Сьогодні із можливістю доступу до баз даних та цифровізацією послуг проблема захисту інформації постала особливо гостро.

Робота полягає у захисті інформації компанії. Фахівець/-чиня з кіберзахисту має вміти писати власне програмне забезпечення, специфічне для конкретної організації, а в разі потреби і створити антивірус.

Хороший/-а спеціаліст/-ка з кібербезпеки зможе відбити будь-яку хакерську атаку на ввірений йому/їй об’єкт, а краще не допустить атаки, заздалегідь перекривши всі канали доступу.

Досвід фахівця

Демид Майорников — СЕО та співзасновник стартап-компанії «SEKURNO»

Всі в цій професії трохи романтики. І цим вона цікава. Кібербезпека – це частина галузі інформаційної безпеки. 

Кібербезпека – це хакінг і перевірка можливостей компанії: чи можна її зламати, отримати доступ до її ресурсів, грошей, інформації.

Хакерів поділяють на три типи: білі капелюхи, або етичні хакери – тобто ті, котрі тестують системи і компанії для їх подальшого захисту. Є чорні капелюхи – ті, хто порушує безпеку інших. У них немає морального кодексу. Є ще сірі капелюхи, які постійно «ходять по лезу» і займаються кіберактивізмом, можуть робити зломи, але не для наживи, а заради ідеї, наприклад.

Галузь ІТ здавалась мені чимось далеким. Мені подобалось вивчати мови, і я пішов на факультет за спеціальністю "Прикладна лінгвістика". Це було поєднання програмування та іноземних мов.

Пройшовши лише один курс, навряд чи можна стати фахівцем/-чинею в галузі кібербезпеки. Тож важливо закінчити виш за спеціальністю «Кібербезпека». Базова технічна освіта також може стати в пригоді.

Рекомендований девайс

Девайс кіберзахисника/-ниці має бути витривалим та міцним. Як-от Lenovo ThinkPad X1 Carbon – один із найлегших потужних лептопів для бізнесу вагою від 1,12 кг.  Захищений зовні карбоновим корпусом та перевірений за 12 тестами стандарту Міністерства оборони США MIL-STD-810H, цей ноутбук доведе свою надійність у роботі. Всередині він не менш захищений: оснащений інфрачервоною камерою для розпізнавання обличчя, сканером відбитка пальця, криптографічним модулем ТРМ та програмами, які не дадуть зловмисникам дістатися до файлів.

Фахівець/-чиня  у сфері штучного інтелекту 

Про професію: ШІ використовують для багатьох уже звичних для нас речей. Наприклад, в алгоритмах пошуку Google, Siri, соціальних мережах, службах виклику таксі тощо. Штучний інтелект може знайти авто, розрахувати оптимальний маршрут поїздки та її вартість тощо. 

Спеціалісти/-ки з питань штучного інтелекту роблять так, щоб комп’ютер міг навчатися на даних та прогнозував майбутнє. Вони створюють системи, які збирають інформацію, ухвалюють рішення та на основі отриманих даних діють – наприклад, можуть передбачити попит на зимову гуму в залежності від погоди чи дати підказку менеджеру по закупівлі. Технології АІ використовуються в галузі медицини, права, геології та бухгалтерському обліку.

Крім того, завдання спеціаліста/-ки у сфері штучного інтелекту також полягає у тому, щоб залучити ШІ в ті сфери і галузі, де він ще не задіяний. 

Досвід фахівця

Антон Бочаров — співзасновник стартапу «IntelSoft Technologies». Зараз він займається більш організаційною діяльністю: пошуком проєктів, замовників, узгодженням проєктів

Штучний інтелект – це та галузь науки, в якій люди намагаються навчити комп’ютер робити ті самі задачі, які робить людина, але з можливістю комп’ютера самонавчатися.

Я вважаю, що можна не закінчувати виш, якщо ти хочеш займатися програмуванням, розробкою, штучним інтелектом і такими технічними спеціальностями. Якщо ти хочеш займатися моделюванням, штучним інтелектом, data-science, потрібно добре вивчати математику. Бо без математики, без знання, як все працює під капотом, нічого не буде.

Головна порада початківцям від Антона: спробувати самостійно зробити щось без навичок – змоделювати, запрограмувати. І прислухатись до себе під час цього процесу. Якщо вам це подобається – це ваше. Якщо вам нудно – взяти паузу і подумати, чи справді це вам потрібно.

Рекомендований девайс

Передусім пристрій має бути надійним та швидким у роботі. Тому при виборі варто звертати особливу увагу на процесор та об’єм пам’яті. Ноутбук ThinkPad X1 Extreme створено для виконання складних задач та екстремальної продуктивності. Корпус з алюмінієвого сплаву та вуглецевого волокна захищатиме пристрій зовні, а всередині – набір засобів збереження конфіденційності: ноутбук має датчик відбитка пальця, інфрачервону камеру для зчитування обличчя, дискретний криптографічний чип ТРМ 2.0, який надійно шифрує дані на носії. 

Микола Антонюк, тімлід у Lenovo в Україні

Безперечно, освіта є основою стійкого майбутнього. Тому компанія Lenovo системно співпрацює з освітніми ініціативами в Україні та світі, зокрема і з Малою Академією Наук. Ми віримо, що технології мають сприяти розвитку, а їх стрімке поширення вимагає постійної підготовки кваліфікованих спеціалістів. Сподіваємось, що практичний захопливий досвід, яким діляться герої проєкту Cyber Future, допоможе майбутнім студентам та усім охочим змінити фах розширити уявлення про те, що насправді актуально, та обрати професію мрії.

Дізнатись більше про інші професії та отримати поради кар’єрної консультантки можна на сайті  проєкту Cyber Future.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram