Спецпроєкти

Можливості для стажерів і попит на middle+: кого потребує ІТ-індустрія у 2023 році


У 2022 році ІТ стала єдиною галуззю в Україні, що зростала попри війну: асоціація IT Ukraine зазначила, що частка компʼютерних послуг в експорті становить майже половину (47%), а сама галузь нараховує майже 309 тисяч фахівців. У 2023 найм IT-фахівців зменшився на 13%, але компанії продовжують залучати спеціалістів. Кого наразі потребує індустрія, розповідає GlobalLogic.

За даними GlobalLogic, попит і пропозиція у секторі зберігаються, незважаючи на виклики воєнного стану. У компанії розповіли про відкриті позиції всередині і як змінився попит на фахівців у IT-індустрії в Україні.

Серед відкритих позицій GlobalLogic в Україні представлені можливості для стажерів (trainee) та молодших спеціалістів (junior). Це дозволить почати карʼєру одразу в одного з лідерів ринку. Відкриті позиції першочергово пропонують внутрішнім фахівцям через програми професійного розвитку reskilling та upskilling. 

«Ми бачимо найбільший попит на middle+ спеціалістів, причому нішевих технологій, як-от QNX, Kotlin, Python. Великий потенціал для початківців представляє напрям Embedded — розробка вбудованого програмного забезпечення. Також GlobalLogic активно шукає фахівців для роботи за напрямами Automotive (AUTOSAR) та DevOps», – зазначає Юлія Шмуля, директорка з рекрутингу GlobalLogic.

Топ вакансій в Україні та регіоні EMEA за різними напрямами представлено на інфографіці:

Менший попит – на спеціалістів популярних напрямків.

«Очевидний тренд — падіння попиту на інженерів Java та .Net. Якщо запит є, він має певні особливості, специфічні фреймворки. Фахівці, які мають досвід у нішевих технологіях або ж актуальну індустріальну спеціалізацію мають перевагу в ситуаціях, коли загальна кількість відкритих позицій залишається невеликою», — коментує Юлія. 

Скільки треба часу для професійного зростання в IT 

Спеціалісти GlobalLogic відзначають: шлях від стажера до team lead можна пройти за 6 років. В середньому від позиції стажера до junior можна вирости за 9-12 місяців.

Щоб стати інженером рівня Middle, фахівцю знадобиться у середньому ще близько одного року. Для переходу від Middle до Senior позиції інженеру треба близько 2 років. Крок від Senior до Lead-позиції займає принаймні 2 роки.

Раніше ми розповідали про Дія.Освіта – можливість опанувати нову професію безоплатно онлайн.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь