Спецпроєкти

Премʼєра фільму «Зона інтересу» та виставка «Тридцять шість видів Говерли». Куди сходити в Києві цього тижня


bit.ua зібрав події – від стендапів до кінопоказів, – щоб ви могли обрати, куди сходити в Києві цього тижня.

Благодійний стендап «Гнів Пречистий»

Мета проєкту «Гнів Пречистий» від фонду «Повернись живим» – зібрати 220 000 000 гривень на підсилення 100 снайперів для ефективної розвідки та ураження цілей на відстані понад 2 км. Стендап проведуть задля підтримки проєкту та збору коштів.

Хто буде?

  • Настя Зухвала – українська стендап-комікеса, радіоведуча, сценаристка та колумністка. Переможниця телешоу «Розсміши коміка», резидентка клубу «Підпільний Стендап».
  • Повар Даніл – комедіант з Києва, автор смішних Тік-токів, стендап комік і просто людина в котрої закінчуються гроші.
  • Женя Коротков – комік з акторською подачею. Генеральний директор «Розумного подкасту», автор «Короткого Каналу»

Де: Pepper’s Club (вулиця князів Острозьких, буд. 8, корпус 7)
Коли: 21 лютого, початок о 19:00
Квитки: за посиланням

Кінопоказ «Любов варта всього» – добірка коротких метрів про кохання в умовах воєнного стану

До добірки увійшли фільми, зняті сучасними українськими режисер(к)ами після 24 лютого 2022 року. Автор(к)и фіксують нову воєнну реальність з перспективи особистого життя та романтичних стосунків.

Серед фільмів:

  • учасник офіційної програми минулорічного Каннського кінофестивалю «Як це було» Анастасії Солоневич і Дам’яна Коцура;
  • лавреат фестивалів «Молодість», KISFF, Wiz-Art «Войси з Бахмута» Ігоря Бабаєва;
  • учасник низки міжнародних і українських фестивалів «Поки тут тихо» Олени Подолянко і Новруза Хікмета;
  • щемка документальна стрічка «Лелеки завжди повертаються додому» Ґали Козютинської.

Де: KINO42 (вул. Костянтинівська, 11Б)
Коли: 21 лютого о 19:30
Квитки: за посиланням

Виставка «Тридцять шість видів Говерли» – фотопаломництво Дмитра Купріяна

Дмитро Купріян – фотограф-документаліст і воїн ЗСУ, який у своїх фотопроєктах він досліджує насилля, війну та її наслідки, людську природу та середовище існування.

Його фотосерія «Тридцять шість видів Говерли» є посиланням на цикл гравюр японського митця Кацушіки Гокусая (1760–1849) «Тридцять шість видів гори Фуджі» (1829–1833).

На 36 основних і 10 додаткових аркушах серії Гокусай зобразив околиці міста Едо (нині Токіо) та сцени з життя тогочасних японців, що розгортаються на тлі гори Фуджі. Дмитро Купріян обрав гравюри Гокусая як взірець для створення 36 світлин із зображенням краєвидів довкруж Говерли та сценами з життя українців Закарпаття. У роботах обох серій ми бачимо реальних людей з їхніми повсякденними справами.

Де: Музей Ханенків (вул. Терещенківська, 15-17)
Коли: відкриття виставки 22 лютого о 17:00
Квитки: вхід вільний
Важливо: під час повітряної тривоги подія призупиняється, учасники мають залишити територію музею та пройти до укриття (найближче – метро Площа Українських Героїв).

Українська премʼєра стрічки «Зона інтересу»

Номінований на «Оскар» та власник нагороди BAFTA як найкращий іноземний фільм, «Зона інтересу» розповідає про родину Рудольфа Гесса, яка облаштовує своє найкраще життя. Чоловік з дружиною та пʼятьма дітьми живуть у великому будинку, запрошують гостей та родичів, ходять гуляти на природу.

Сімейну ідилію Рудольфа та його дружини Гедвіги аж ніяк не порушує концтабір прямо за стіною їхнього маєтку. В цьому концтаборі голова родини працює комендантом.

Фільм про банальність зла, яке продовжує існувати і зараз, буде для українців особливо болючим і водночас зрозумілим. Питання, чи можливо було не зважати на масові вбивства, які відбуваються у тебе за парканом, перегукується з іншим – чим від цього відрізняється поведінка росіян, які купують житло у вщент зруйнованому російськими військами Маріуполі і, вочевидь, не думаючи, де зараз власники придбаних ними квартир, де ще залишаються чужі речі?

Де: в кінотеатрах
Коли: 22 лютого
Квитки: на сайті чи в касах кінотеатрів

Презентація книжки «Бахмут» і фотовиставки про місто

У новій книгарні Сенс на Хрещатику цього тижня презентують книжку «Бахмут» – репортажі та есеї про українське місто, автором яких є письменник і воєнний документаліст Мирослав Лаюк.

Крім автора, до події  долучаться фотограф-документаліст Данило Павлов, чиї роботи включено до книжки, та головна редакторка видавництва Ukraїner Євгенія Сапожникова.

Книжка «Бахмут» описує місто в період зими й початку весни 2023 року, в час, коли за нього йшли найінтенсивніші бої. Вона складається з двох розділів: перший, «Фіксація» — репортажі Лаюка та світлини Павлова про воїнів, які тоді захищали Бахмут, і цивільних, які там лишалися. Другий  — «Коментування», куди ввійшли есеї Мирослава — роздуми, своєрідні передмови й післямови до історій, описаних у репортажах.

Виставка Данила Павлова складається з фотографій Бахмута 2022 – 2023 рр. Світлини фіксують місто, охоплене війною, та вчергове доводять важливість документальних знімань в умовах повномасштабного вторгнення. Фотовиставка триватиме з 23 лютого до 8 березня.

Де: нова книгарня «Сенс», Київ, вул. Хрещатик, 34
Коли: 23 лютого, 19:00
Квитки: подія безкоштовна, та варто зареєструватися за лінком

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь