Спецпроєкти

Бустерні дози та схеми комбінування: як в Україні щеплюють проти COVID-19


В Україні відкрили онлайн-запис на бустерну дозу щеплення проти COVID-19 та змінили схеми комбінування вакцин. 

Бустерна доза

Сервіс Helsi.me розпочав онлайн-запис на бустерну дозу щеплення проти COVID-19. Запис доступний для українців, старших від 60 років, у яких із моменту другої дози минуло шість місяців. Окрім того, на бустерну дозу можуть записатися медичні працівники та співробітники будинків інтернатного типу.

Як записатися:

  • перейти на сайт;
  • вибрати пункт щеплення;
  • забронювати день, час і записатися.

Зазначимо, бустерне щеплення для медиків та працівників будинків інтернатного типу уряд запровадив у грудні 2021 року. Для людей, старших від 60 років, із січня 2022-го. Сьогодні, 5 січня, Національна технічна група експертів з імунопрофілактики розгляне можливість бустерного щеплення для інших категорій українців. Згенерувати сертифікат про бустерну дозу можна буде в застосунку «Дія» наприкінці січня 2022 року.

Схеми комбінування вакцин

Міністерство охорони здоров’я змінило в Україні схеми використання різних вакцин для основного курсу щеплень проти COVID-19.

Згідно з наказом МОЗ, можливі такі схеми використання різних вакцин:

  • перша доза інактивованої вакцини (CoronaVac/Sinovac) + друга векторної (AstraZeneca) або мРНК (Pfizer, Moderna);
  • перша доза векторної вакцини (AstraZeneca) + друга мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna);
  • перша доза мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna) + друга доза векторної вакцини (AstraZeneca).

Такі самі схеми можна застосовувати також для додаткової чи бустерної дози. Інтервал між введеннями для всіх схем – 28 днів.

Окрім того, експерти рекомендують жінкам, які отримали першу дозу вакцини Coronavac/Sinovac, а потім завагітніли, використати для другої дози вакцину на іншій платформі. Перевагу слід віддавати мРНК-вакцинам Pfizer або Moderna.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь