Спецпроєкти

Інклюзивний bit: Як розмовляти жестовою мовою


Сьогодні, 24 вересня, у Міжнародний день нечуючих bit.ua розповідає, що таке жестова мова, як вона виникла, а головне — ми даємо урок базових фраз: від привітання до прохання поділитися профілем у Facebook.

Жестова мова як така виникла раніше, ніж мова звукова — як би дивно це не звучало. Вважається, що перша комунікація відбувалася саме завдяки жестам, а набір звуків був доволі обмеженим. Жестова мова використовувалася монахами під час особливо суворих постів, під час ритуалів, обрядів, але звична нам звукова витіснила її. Друге дихання жестова мова отримала приблизно 200 років тому — у XVIII ст. абат де л’Епє починає працювати з нечуючими і стає одним із перших сурдопедагогів.

Може здатися, що жестова мова універсальна, але це не так — насправді вона прив’язана до території і дуже часто будується на основі звукової мови певної країни. Наприклад, англійська й українська — дві різні жестові мови (як і звукові). Дата народження української жестової мови — 1805 рік, саме тоді вона була описана вперше. В Україні розмовляють і українською, і російською жестовими мовами — вони відрізняються дактилями.

Зараз створені словники, відеоуроки, онлайн-курси та додатки для тих, хто хоче навчитися розмовляти жестовою мовою. Коли заглиблюєшся в цю тему, то розумієш дві речі: по-перше, люди з вадами слуху аж ніяк не безпорадні, а по-друге — важливо точно знати, що означають твої слова-жести. Тому bit.ua разом з Наталією Кравцовою створив зовсім маленьке, але корисне керівництво з користування простими фразами жестової мови, що можуть знадобитися у будь-який момент.

Важливо розуміти: жестова мова — це не те ж саме, що мова жестів, яка супроводжує наше вербальне спілкування й додає емоційного забарвлення. Жестова мова — це особливий вид дослівного перекладу, де відсутні метафори й образи — це мова сенсів і конкретики. Тому важливо знати, як правильно сказати ту чи іншу фразу, навіть якщо вона здається інтуїтивно зрозумілою (наприклад, «Привіт»). І ще один момент — артикуляція. Багато нечуючих вміють читати по губах, тому проговорюйте все голосом, але виразно, й обличчя при цьому повинно бути відкритим.

Привіт

Здається, немає нічого простішого, ніж привітання, але й тут є свої нюанси — доброзичлива посмішка (люди з вадами слуху тонко вловлюють настрій за мімікою), характерні рухи руками:

Мене звати…

Достатньою вивчити своє ім’я українською жестовою мовою — і «проговорити» кожну літеру.

Радий вас бачити

Ця фраза банальна, але приємна. Ми ж кажемо це друзям, коли зустрічаємося з ними? То чому не навчитися говорити це жестовою мовою?

Маєте гарний вигляд

Компліменти люблять усі — і з цим не посперечаєшся.

Можна ваш Facebook?

Що б там не було, а якщо ви не володієте досконало жестовою мовою, текстова комунікація буде простішою. Та й для роботи і постійного зв’язку Facebook підійде завжди.

Чи потрібна моя допомога?

Ми вже говорили про те, що не треба нав’язувати свою допомогу. Але поцікавитися, чи все ОК і чи не треба ваша участь, ні для кого не буде зайвим — незалежно від того, якою мовою це буде сказано.

Вам допомогти із замовленням?

Термінали самообслуговування трапляються в Україні нечасто, а деякі працівники сфери послуг відбивають бажання контактувати навіть у тих, хто досягнув урбаністичного дзену, проте іноді це неминуче, і допомога із замовленнями потрібна всім.

Вам допомогти з покупками?

Ця фраза — радше жест ввічливості та дружнього ставлення. Купувати щось зовсім не складно, проте допомога з вибором продуктів чи речей і спільна шопінг-терапія інколи бувають незайвими.

Дякую

Вміння бути вдячним — це круто будь-якою мовою. Тому наступного разу подякуйте, наприклад, нечуючому касирові з «Ашану» жестовою — це не так часто роблять, щоб знехтувати цією можливістю.

Будь ласка

І ми знову про ввічливість. Це дуже просто, але з таких деталей і складається наша взаємодія.

Обережно!

Від ожеледиці і до трамвая, який не помітили, — це просте слово, сказане вчасно, може як мінімум допомогти уникнути неприємностей, як максимум — врятувати життя.

Ви не виходите?

Не обов’язково просто тикати пальцем людину, що стоїть попереду, кричати на неї або просто мовчки пхатися до дверей (підставити сюди назву будь-якого громадського транспорту). Це неприємно завжди. Тому якщо ви розумієте, що перед вами нечуюча людина, останнє, що допустимо в такій ситуації — мовчки відштовхнути. Якщо кількість людей на метр квадратний дозволяє — запитайте жестовою мовою.

Ні

Найпростіша фраза з нашого переліку — усім зрозуміло, як відмовляти, але переконайтеся, що точно робите це правильно.

Так

І це теж нескладно.

Я люблю тебе

Короткий словник будь-якої мови не обходиться без цієї фрази. І перед тим як звинувачувати нас у попсовості, згадайте, що всім нам так важливо це час від часу чути — і скажіть, коли буде така можливість.

До побачення

Теж дуже просто, але ми нагадуємо.

Я не розмовляю жестовою мовою

Якщо наш урок і посилання в статті дали вражаючий ефект, але ви все одно не впевнені у своїх силах — відразу про це скажіть.

Показаних нами фраз дуже мало. Але не так важлива їхня кількість, як той факт, що це окрема мова, яку треба було б знати хоча б на базовому рівні. Ми намагаємося розмовляти англійською правильно, а не вигадуючи на ходу слова, правда ж? То чому б не говорити жестовою мовою так само правильно, а не безладно махати руками? Це нескладно — варто тільки трішки постаратися.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь