Спецпроєкти

Журавлина – користь, шкода, як використовувати


Журавлина користь

Напевно, всі куштували ці кислі ягідки та страви з ними – варення, соління, соуси тощо. Давайте поговоримо про корисні властивості журавлини, про які ви могли не знати.

Яка користь журавлини? У цій ягоді багато органічних кислот, необхідні нашому організму. Також у ній достатньо вітаміну С, яким нам теж дуже потрібен і який радять за застуди, щоб полегшувати симптоми. Втім, класний імунітет вона вам не дасть, так що не варто дуже тішитись.

Також морс із журавлини корисний для профілактики карієсу. Важливо, звичайно, щоб у цьому морсі не було підвищеного вмісту цукру, інакше вся профілактика нанівець.

Є також і міфи про користь журавлини. Наприклад, журавлиною радять лікувати застуду – але, як ми сказали вище, вона швидше полегшує симптоми, але ніяк не викорінює віруси, які викликали нежить, кашель та температуру. Так що якщо у вас легка застуда і ви думаєте, що вилікуєтесь тільки журавлиною – краще зверніться до лікаря.

Поговоримо про користь та шкоду журавлини для жінок. Також є помилка, що журавлиною можна вилікувати цистит. Достовірно це не відомо – принаймні переконливих доказів немає. Гірше при циститі журавлина точно не зробить, але й очікувати, що складна форма захворювання пройде після ягідного морсу, теж не найкращий варіант. Якщо у вас цистит, звертайтеся до лікаря: є ймовірність, що вам потрібні антибіотики, а не ягоди.

Журавлина заморожена користь

Заморожені ягоди зберігають вітаміни, тому, якщо ви хочете отримати користь із заморожених журавлин, це хороший варіант. У журавлинний сезон можна заморозити ягідки і використовувати їх при приготуванні чаїв, компотів, варення або різних страв у холодну пору року.

Важливо: правильно заморожуйте та зберігайте журавлину, інакше просто зіпсуйте ягоди.

Журавлина користь при вагітності

Знову ж таки, не будемо приписувати журавлини цілющі властивості і говорити, що журавлина однозначно корисна при вагітності. В інтернеті можна знайти статті про те, що журавлина лікує цистит у вагітних, нормалізує тиск і т.п. Втім, краще зверніться до фахівця: можливо, у вас є протипоказання до журавлини при вагітності, і вам варто відмовитися від неї. І так, про користь при циститі журавлини ми вже писали вище – краще лікувати його за допомогою доказової медицини.

Чай з журавлиною користь

Чаї з журавлини – користь їх незаперечна. Вони, всупереч термічній обробці, є вітаміни. Розповідаємо про те, які корисні напої з журавлини можна приготувати вдома – це швидко та нескладно.

Мохіто з журавлиною

  • журавлина (свіжа або заморожена) – 1 склянка
  • цукор — 1 склянка
  • вода – 1 склянка
  • лайм – 1 шт.
  • білий ром — 100 мл
  • мінеральна вода з газом
  • гілки розмарину для прикраси

Готуємо журавлинний сироп. Для цього складаємо журавлину, цукор та воду в каструлю та доводимо до кипіння на середньому вогні. Зменшуємо вогонь до мінімуму і продовжуємо варити доти, доки ягоди не почнуть лопатися. Знімаємо з вогню, охолоджуємо та проціджуємо через сито. У склянки видавлюємо сік із лайма (на одну склянку йде сік із половинки лайма). Перемішуємо. Додаємо лід і вливаємо по 50 мл сиропу та рому в кожну склянку. Заливаємо все газованою водою і прикрашаємо ягодами журавлини і гілочками розмарину.

Гарячий журавлинний пунш

  • журавлина свіжа – 300 г
  • журавлинний сік або морс – 750 мл
  • апельсиновий сік – 750 мл
  • коньяк – 300 г
  • апельсини – 2 шт.
  • груша чи яблуко – 1 шт.
  • кориця – 2 палички
  • імбир мелений – 0.5 ст.л
  • мускатний горіх – щіпка
  • мед або цукор – за смаком

У каструлю наливаємо всі рідкі інгредієнти: коньяк, апельсиновий і журавлинний сік (до речі, можна обійтися без алкоголю і зробити безалкогольний пунш). Насипаємо всі спеції та доводимо до кипіння. Коли з’являться перші бульбашки, додаємо в каструлю журавлину та нарізані апельсини та грушу чи яблуко. Варимо на слабкому вогні близько п’яти хвилин. Пробуємо на смак, за бажанням додаємо цукор чи мед та розмішаємо до повного розчинення. Подаємо гарячим.

Журавлинний коктейль з шампанським і сидром

  • журавлина – 200 г
  • вода – 100 г
  • цукор – 100 г
  • шампанське (брют) – 200 мл
  • сидр – 200 мл 

Готуємо журавлинний сироп. Складаємо журавлину, цукор та воду в каструлю та доводимо до кипіння на середньому вогні. Зменшуємо вогонь до мінімуму і продовжуємо варити доти, доки ягоди не почнуть лопатися. Знімаємо з вогню, охолоджуємо та проціджуємо через сито. Змішуємо сироп із шампанським і сидром і відразу подаємо.

Cosmopolitan

  • горілка – 40 мл
  • лікер “Куантро” – 15 мл
  • сік лайма або лимона – 15 мл
  • журавлинний сік – 30 мл

Горілку, лікер, сік лимона або лайма, а також журавлинний сік наливаємо в шейкер з льодом. Ретельно струшуємо та виливаємо в коктейльну чарку.

Прикрашаємо часточкою лимона або смужкою цедри.

Лайфхак: якщо шейкера немає, можна використовувати банку з кришкою, що щільно закручується.

Мілкшейк з журавлиною

  • журавлина (свіжа або заморожена) – 2 ст. л.
  • молоко або йогурт – 1 склянка
  • білий пломбір – 4 ст. л.
  • тертий шоколад (за бажанням)

Усі інгредієнти складаємо у блендер. Добре подрібнюємо. Розливаємо в келихи чи чашки. При подачі посипаємо тертим шоколадом чи збитими вершками.

Лайфхак: якщо додати в такий коктейль вівсяні пластівці (звичайні, не швидкого приготування), насіння, горіхи та мед, то вийде дуже поживний сніданок.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь