Спецпроєкти

Бананове борошно. Що це таке, і чому всі через нього з’їхали з глузду


Що таке бананове борошно? Чи солодке воно на смак? Чому його хвалять адепти здорового харчування? Чи можна приготувати таке борошно вдома самостійно? Та що з ним потім робити? Відповідаємо на всі запитання по черзі.

Що це таке

Бананове борошно – це порошок, який виготовляють із зелених бананів (саме зелених, так). Банани очищають від шкірки, ріжуть, сушать, а потім подрібнюють. Сушити банани можна як на сонці, так і у печі, чи у спеціальній сушарці для фруктів і овочів. Після цього бананові чіпси подрібнюються у ступці або блендері. Аби отримати 1 кг бананового борошна, необхідно висушити й подрібнити 8-10 кг сирих зелених бананів.

На вигляд бананове борошно має сіро-коричневий відтінок, а на смак таке борошно – зовсім не солодке, навіть нейтральне, з ледь чутним горіховим присмаком. Бананове борошно має дуже низький глікемічний індекс, завдяки чому у людини не виникають великі коливання цукру у крові. Також це борошно містить менше калорій, ніж, наприклад, мигдальне чи будь-яке інше горіхове борошно.

Хто це придумав

Історично бананове борошно використовувалося на Ямайці та в Африці в якості дешевої альтернативи пшеничному борошну. Нині бананове борошно часто використовують як безглютеновий замінник пшеничного борошна або як джерело крохмалю, який є необхідним організму під час деяких дієт. В останні роки в Африці і Південній Америці почалося великомасштабне комерційне виробництво бананового борошна. А в Чилі розробили альтернативний метод виробництва такого борошна, який використовує відходи виробництва стиглих бананів.

Користь бананового борошна

Борошно із зелених бананів містить багато рослинних волокон, які містять багато клітковини. А клітковина, у свою чергу, довше перетравлюється організмом. Калорійність бананового борошна набагато нижча від інших видів борошна, оскільки у ньому міститься менше вуглеводів і сахарози. Також у складі бананового борошна відсутні жири, проте є достатньо вітаміну С, який сприяє розщепленню жирів.

Крім того, бананове борошно допомагає організму засвоювати кальцій і з цієї причини його вважають дуже корисним для зміцнення кісток. А ще до складу борошна входить резистентний крохмаль, який здатний знизити ризик захворювання на діабет, оскільки цей вид крохмалю не засвоюється у тонкому кишечнику і не трансформується потім у глюкозу.

Як приготувати бананове борошно

Для приготування бананового борошна нам знадобляться виключно зелені банани. Спочатку потрібно очистити банани. Потім порізати їх тонкими кільцями та поставити у нагріту до 150 градусів духовку. І сушити банани до тих пір, поки вони не висохнуть і не стануть твердими. Дати бананам охолонути і дрібнити їх у блендері або кавомолці аж поки вони не перетворяться на порошок. Просіяти через дрібне сито. Зберігати бананове борошно можна до двох тижнів у щільно закритому посуді.

Додавати таке борошно можна в супи, випічку та салати. Тим, хто намагається скинути зайву вагу, дієтологи радять приймати бананове борошно перед їжею разом із напоями – водою, соком, кефіром або нежирним натуральним йогуртом – для зниження апетиту. Якщо ви хочете додати у борошно більше клітковини, то можна різати й сушити банани разом зі шкіркою.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь