Спецпроєкти

Як боротися із тривожністю: 7 способів, які нам допомогли

Ми не психоаналітики і навіть не психотерапевти. Але не раз стикалися із тривожністю і нападами безпричинного страху. Тому зібрали поради, які рятували нас та допомагали почуватися краще в цілому.

Якщо тобі щось не підійде – це нормально, всі ми різні, і для кожного існують власні способи боротьби із поганими станами. Але спробувати хоча би щось зі списка варто: гірше точно не стане.

Отже, що ми пропонуємо:

Менше гортати новинну стрічку

Особливо, якщо у тебе підписки на всі можливі ЗМІ. Тобі дійсно потрібні новини про те, як п’яна жінка ледве не зарізала чоловіка, бо приревнувала його до Наді Дорофеєвої, або про пожежі, щоденні мінування та те, як взагалі страшно жити?

Потік новин, особливо негативних, не змінить твоє життя на краще. Тож фільтруй інформацію. Краще раз на день дивитися відео з котиками, ніж маніакально гортати кримінальні сводки.

Прислухатися до себе

Вловлюй моменти, коли стає некомфортно. Ірраціональна тривога може виникати у певних місцях: у занадто освітленому величезному супермаркеті або, навіть, на природі, поруч із якимись людьми, під час перегляду певних фільмів тощо. У причинах появи такого страху варто розбиратися із спеціалістом. А те, що ти можеш зробити вже зараз (крім запису на прийом) – не ігнорувати сигнали організму і не йти вночі гуляти районом, якщо тобі від цього лише гіршає.

Проходити наші тести

Ми створюємо їх максимально об’єктивними і до кожного підходимо з любов’ю. І таким чином, питання можуть відволікти тебе від поганих думок. Не обіцяємо, що ти станеш найщасливішим/ою у світі після цього, але настрій з поганого перетвориться принаймні на нейтральний. А це вже немало.

Створити вдома максимально комфортну атмосферу

На жаль, ти не зможеш самостійно облаштувати вагони метро, офісне приміщення та всі вулиці міста під свій смак. Але квартира/кімната – у твоєму розпорядженні. Знайди час викинути мотлох чи хоча б скласти його в якусь красиву коробку, прибрати з підвіконня дохлих жуків, розкласти шкарпетки за кольорами та розвісити гірлянди – так, їх можна вмикати не лише взимку.

Експериментуй, прикрашай оселю милими дрібницями (але слідкуй, щоб це не було як тарілки із котиками в кабінеті Амбрідж), роби дім таким, щоб там було затишно і туди хотілося повертатися. Якщо в тебе буде цей острівець спокою, уникнути нападів тривожності буде легше.

Відмовитися від спілкування з токсичними людьми

Змушувати тебе почуватися гірше можуть не тільки набридливі далекі родичі з тупими порадами. Іноді тривожність може підійматися після розмови із вічно невдоволеним приятелем або туси з колегами (не всім щастить з колективом). Якщо повністю позбутися тих, хто несе негатив, не виходить, за можливістю, мінімізуй спілкування з ними. Не треба постійно погоджуватися на спілкування і прогулянки, від яких тебе нудить.

У деяких випадках краще сказати “вибач, мені зараз зовсім не хочеться з тобою говорити”, ніж терпіти до останнього, нервувати і мучитися.

Не розказувати про свої проблеми всім поспіль

Як би цього не хотілося зробити. Глибокодумне “мені б твої проблеми, у мене кіт диван новий зіпсував” або “ти просто себе накручуєш” – навряд чи те, що тобі потрібно. Це сумно, але факт – більшості людей чхати на твої проблеми. Вони просто не сприймають їх або знецінюють. Тож, якщо хочеться поділитися і сказати комусь “слухай, мені погано і страшно, і я не знаю, в чому причина”, – краще звернися до близьких. А ще краще – до психоаналітика, якщо підвищена тривожність та постійне бажання плакати не зникають вже кілька тижнів.

Сходити до спеціаліста

Так, ми вже порадили це мільйон разів і порадимо ще. Серйозні проблеми не варто ігнорувати – від цього вони не зникають. Постарайся знайти час у своєму графіку і виділи кошти на психоаналітика. Можливо, тобі варто почати лікуватися, а не списувати все на втому чи невеличкий стрес після роботи.

Раніше звернешся – швидше полегшає. Тому не зволікай. Ми підтримуємо тебе і стискаємо кулачки, чесно-чесно.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь