Спецпроєкти

10 фільмів, які вселяють віру в людей


Як казав Роман Поланскі «Кіно має змусити глядача забути про те, що він сидить в кіно». Але ми в сучасному світі ставимо до кінематографу трішки більше вимог і вимагаємо від нього все нового і нового. Саме тому ми вже розбирались і шукали 13 найстрашніших фільмів для романтичного вечора чи серіали для всієї сім’ї.

Сьогодні ми вирішили звернути увагу на дидактичну складову кіно, а саме на життєствердні сенси кінематографу. І зібрали 10 фільмів, які вселяють віру в людей.

Збірка промінців надії

Ідеально підійде для вечора перед знайомством з батьками

Надихаючий ромком з Бредлі Купером та Дженіфер Лоуренс в головних ролях. Саме за цю стрічку Лоуренс отримала свою поки єдину статуетку «Оскар». Головний герой дізнається про зраду коханої та намагається згасити біль седативами. Лікарі діагностують у нього психічне порушення шизофренію та перепади настрою. Після 8-місячного курсу лікування медики заборонили зустрічі з колишньою, він втрачає старих друзів, переїжджає до батьків і на його шляху трапляється героїня Лоуренс, яка ще більш неврівноважена й горить ідеєю взяти участь у танцювальному конкурсі. Однак, немає партнера.

Не найсмішніша романтична комедія, зате режисеру вдалось показати стійкість духу людини і створити фільм через який можна посміятися над дійсно важливими речима. Паралельно згадати про них.

Рейтинг IMDb: 7.7

Біллі Елліот

Дивитись перед походом на співбесіду

Ця стрічка розповідає про 11-річного сина шахтаря з маленького містечка, якого батько бачить в майбутньому боксером. Малого Біллі цей вид спорту не цікавить, але він не може піти проти волі батька і ходить на тренування. І на одне з таких тренувань через форс-мажорні обставини завітали дівчата з балетного гуртка. В той момент Біллі і зрозумів, чим хоче займатись.

Новина про балетні вподобання сина просто розлютила батька і Біллі заборонила відвідувати танцювальні тренування. Але викладачка балету помітила талант та бажання хлопчика до танцю і пропонує вступити до Королевської балетної школи.

Рейтинг IMDb: 7.7

Заплати іншому

Для рекомендації другу\подруги, який\-а позичив\-ла півроку тому гроші і робить вигляд, що забув\-ла

Тревор МакКіні – звичайний 7-класник, якого виховує лише мама. Точніше, намагається виховувати, адже часу сину вона приділяє мало, постійно розриваючись між двома роботами і випиваючи у вільний час. Всі спроби Тревора зблизитися з мамою зустрічають опір з її сторони.

З початком нового навчального року у школі з’являється новий викладач. Його обличчя усіяне шрамами від протистоянь з батьком-алкоголіком. Вчитель розповідає дітям про місце людини у світі і дає завдання – придумати, як той же світ змінити на краще. Поки однокласники вигадують створити сайт, де китайської попросити всіх жителів Китая стрибнути, щоб відкорегувати земну ось, Тревору приходить ідея покраще.

Він створив концепцію, де людина майже безоплатно допомагає трьом іншим людям, необов’язково близьким. Єдина плата, яку можна взяти за свою доброту – попросити того, кому ти допоміг зробити те ж саме. Таким чином добро буде розповсюджуватися в геометричній прогресії. Чудова для втілення у реальному житті, як гадаєте?

Рейтинг IMDb: 7.2

Рудий пес

Для ситуації, коли думаєш на що витратити відкладені гроші – на мандрівки чи одяг

Фільм заснований на реальних подіях і розповідає історію австралійського пса–мандрівника з декількома іменами – Бродяжка, Таллі Хо і Пес з Північно-Заходу. Але світ дізнався про суміш австралійської келлі та австралійської собаки-пастуха під іменем Рудий Пес.

Перший власник собаки Коль Каммінгз дав їй кличку Таллі Хо і привіз пса в місто Дампір. А ім’я Рудий Пес з’явилося через червону багнюку в тому регіоні (хоча дана кличка є поширеною у червоних келпі і вівчарок). Другим власником Рудого Пса був Джон Стаззонеллі, водій автобуса. З ним пес проїхав по Західній Австралії, відвідуючи такі міста, як Перт, Брум, Роборн, Пойнт-Самсон і Порт-Хедленд. Після смерті Стаззонеллі в 1975 році Рудий Пес провів багато часу, подорожуючи самостійно. І одного дня прибіг до «пункту А» – Дампіра, де його прийняли в члени місцевого спортивного і громадського клубу і профспілки працівників транспорту.

Саме про такі життєві перипетії звичайного собаки і розповідає кіноісторія Кріва Стендерса.

Рейтинг IMDb: 7.4

Маленька міс Щастя

Перед поїздкою до родичів

Сімейна пригодницька комедія про старання семирічної Олів Хувер. Вона хоче перемогти на конкурсі краси, але не підпадає під загальноприйнятні норми для учасниць подібних конкурсів. Ці ж норми Олів і хоче ламати разом зі своєю сім’єю – батьком, який намагається стати новим Тоні Роббінсоном, пише для людей книги, як добитися успіху, а сам є невдахою; мамою, яка корчить з себе берегиню сімейного затишку, але мучає близьких вічною вечерею з куркою; веселим дідом, який сидить на тяжких наркотиках; дядьком-геєм-філософом, який хотів вчинити суіцид через нерозділене кохання до студента і братом, який начитався Ніцше, вирішив стати льотчиком і дав обітницю мовчанці. Як вам команда?

Весь цей дрім-тім відправляється на роздовбаному мікроавтобусі до Каліфорнії, щоб здійснити мрію маленької Олів.

Рейтинг IMDb: 7.8

Невидима сторона

Дивитись після походу до українських держорганів

Заснована на реальних подіях спортивна драма розповідає про великодушність та милосердя. У центрі історії успішна, багата та доброзичлива Сандра Буллок. Вона приймає в свою сім’ю неблагополучного Майкла – в дитинстві його забрали від матері-наркоманки та батька-злодія. Він шукав щастя по прийомним сім’ям, але стикався лише з болем. І ось одного разу він знову опинився на вулиці, де його підібрало подружжя Туі. Вони дали йому прихисток та дах над головою. Але найважливіше – вони подарували йому сім’ю, любов і ласку.

Завдяки своїм величезним габаритам йому вдається спробувати свої сили в американському футболі. Все це лягло в основу книги Майкла Льюїса «The Blind Side: Evolution of a Game» про перипетії долі американського футболіста Майкла Оера.

Рейтинг IMDb: 7.7

Ларрі Краун

Для перегляду, коли здається, що на цій роботі доведеться мучитись до скону віків

Тому Хенксу знову вдалось показати образ магнетичного простачка, якому починаєш співпереживати, неначе близькому другу і щиро радієш його успіхам. Його Ларрі Краун – 50-річний невдаха, який вирішив вступити до коледжу. Саме нестача освіти зумовила його звільнення з великої компанії, адже у нього не було шансів на просування по службі.

Ларрі давно розлучився і живе один, він не може знайти роботу і ледь не втрачає свій будинок. Сусід Ламар (на жаль, не Кендрік) радить йому вступити в місцевий університет і отримати освіту, щоб мати в майбутньому більше перспектив. В університеті Ларрі заводить друзів серед молодших одногрупників, купує скутер, вивчає економіку, починає працювати в закусочній і закохується в розчаровану в роботі і шлюбі вчительку Мерседес.

Рейтинг IMDb: 6.1

Всередині я танцюю

Дивитись, коли, здається, потрапляєш у халепу і не можеш знайти вихід

Стрічка Деміена О’Доннела розповідає про двох парубків з інвалідністю, які познайомились в спеціальному закладі. Майкл в дитинстві захворів на ДЦП та майже всі 24 роки життя провів у візку. У клініці він знайомиться з Рорі, який теж не може рухатися, але це йому не заважає «жити на повну катушку». Рорі випиває, знайомий з наркотиками та притягує дівчат магнітом. Новий знайомий Майкла доводить йому, що візок – лише умовності, не треба через це відкладати гульки і тусовки.

Фільм показує неймовірну силу духу головних героїв і провокує по його завершенню нарешті зайнятися ділом. Коли ти бачиш таких героїв, то постійно задаєшся питанням «О боже, це у мене проблеми були? Та вони просто мізер, у мене купа можливостей, треба щось робити прямо зараз». Картина заряджає енергією і оптимізмом, які випромінюють головні герої, доводячи, що можна в будь-якій ситуації жити без обмежень.

Рейтинг IMDb: 7.9

Білий полон

Дивитись, щоб пустити скупу сльозинку

Обережно, висока концентрація милості та радості крізь сльози. «Білий полон» – історія однієї невдалої експедиції до Антарктиди. Двоє працівників арктичної станції відправились на собачій упряжці на пошуки метеориту. Але один з них поранився й поламав ногу, а інший обморозив кінцівки, тому їм довелось покинути континент. На жаль, у гвинтокрилі не знайшлось місця їх вірним помічникам, тому собак залишили самих на декілька днів. Але після цього почався буревій і на сніжний континент прийшла зима, тому повернутись за чотирьохлапими друзями вчасно повернутись не вдалось.

Користувачі, що дивились фільм відзначають видатні акторські здібності собак. Після того, як вони залишились «гуляти самі по собі» картина не втратила в напрузі, ба навіть навпаки. Пси відзначились неймовірним магнетизмом і не відпускають глядача ні на секунду, долаючи складні перепони, які їм створює матінка-природа.

Чудове кіно про відданість, дружбу і любов.

Рейтинг IMDb: 7.3

50/50

Дивитись для тверезої оцінки своєї важливості і місця в світі

Трагікомедія про звичайного молодого журналіста, який дізнається, що у нього рак. Це не звичайна мелодрама  з хеппі ендом чи трагічна драма  – «50/50» або ж «Життя прекрасне» навдивовижу реальна. Вона схожа на реальне життя. Тому комедії у неї ж стільки, скільки й у житті. Так само і з жалем та болем.

Головний герой у виконанні Джозефа Гордон-Левітта на початку малюється режисером штампами-мазками – чудова робота, прекрасна кохана, великий будинок, благополуччя та перспективна кар’єра, але все перекреслюється хворобою. Втім, картина показує, якщо у тебе рак, всі навколо не повинні ходити з сірими обличчями, обіймати і плакати. Життя триває. Його друг, котрого грає Сет Роген намагається відволікти друга від сумних думок власним курсом по пікапу (кохана від головного героя пішла). Як і має бути в картині з Рогеном – це все проходить дико смішно і забавно.

Але цей фільм – не про рожеві мрії про те, як герой переосмислює своє життя і робить останні дні незабутніми. Якщо у тебе рак, залишок життя не вибухає яскравими фарбами на наступний день після діагнозу. Ти не стаєш ультрамудрим філософом, суть речей не стає тобі раптом повністю зрозуміла. Життя залишається таким же і смішним, і занудним. Додається тільки онкологічний корпус, хворобливі процедури і блювота ночами.

Істина «50/50» в тому, що якщо у тебе рак, нічого, по суті, не зміниться. Особливо для інших. Це важко прийняти, але ми дорослі і знаємо, що життя не казка. Знайомі ніби в розумі викреслюють тебе з учасників цієї вечірки, і продовжують нудьгувати і веселитися. Світ ніколи не зупиняється. Все навколо добре – це просто ти вмираєш, вибач.

Рейтинг IMDb: 7.7

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь