Спецпроєкти

Пунктуаційні помилки: коли треба і не треба ставити коми


Зібрали найрозповсюдженіші помилки при розставленні ком і пояснюємо, як правильно (на прикладах).

Кома між підметом і присудком. Діти, прийшли до школи. Сьогодні вони, доробляють свій проєкт. Не треба так. Якщо між підметом і присудком є, наприклад, дієприслівник (Оксана, жахаючись, відскочила від вікна), коми ставити треба. Якщо таких слів немає, кома між головними членами речення не потрібна.

Кома перед «і», що не повторюється. Я люблю нічого не робити, і їсти морозиво. Купи хумус, і моркву. Якщо речення трохи змінити, додавши ще «і» (Я люблю нічого не робити, і лежати на дивані, і їсти морозиво. Купи і хумус, і моркву, і ще пару помідорчиків), коми вже потрібні.

Зайва кома у реченні, де є одне пояснювальне слово. Коли дощ закінчиться, і вулиці висохнуть, я буду гуляти босоніж. Кома перед «і» в цьому випадку не потрібна, бо обидва речення «дощ закінчиться» і «вулиці висохнуть» відносяться до слова «коли».

Не виділене комами звертання. Привіт Андрію, підкажи, будь ласка, номер Олі. Мар’яно вітаю! Звертання потрібно виділяти комами.

Виділення комами звороту, що починається з «як» і має значення «у ролі». Шевченко, як художник, мені подобається більше. Якщо можна сказати – Шевченко у ролі художника мені подобається більше, – коми ставити не треба.

Виділення комами фразеологічних зворотів. Ллє, як з відра. З нього все, як з гуся вода. Фразеологічні звороти комами не виділяються.

Коми у фразеологічному звороті. Петро ні риба, ні м’ясо. Визначся зі своєю політичною позицією, а то ти ні туди, ні сюди. В усталених висловах коми не потрібні.

Кома перед тощо. Нам треба забігти до магазину і купити фруктів, овочів, тощо. Перед «тощо» кому ставити не потрібно.

Кома між неоднорідними прикметниками. Висока, білява дівчина усміхнулася мені. Цей зимній, довгий вечір, здавалося, ніколи не закінчиться. Якщо прикметники описують різні якості предметів/явищ/осіб, кома між ними не ставиться.

Не виділені комами дієприслівникові звороти. Закінчивши статтю піду за пивом. Виділяти дієприслівниковий зворот потрібно завжди.

Рекомендоване відео:

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь