Спецпроєкти

Разом врятуємо світ: 6 незвичайних благодійних проектів України

Від бід – хвороб, відсутності власного житла, голоду – не застрахований ніхто. В Україні є безліч людей і тварин, які потребують допомоги. І надати її може кожен із нас. Причому величезних зусиль не знадобиться: кожна пожертва, як би тривіально це не звучало, є важливою. 10, 50, 100 гривень – ці суми не соромно переказувати на рахунки благодійних фондів. Допомагати можна навіть не грошима: розповсюджувати інформацію в соцмережах, волонтерити, запрошувати допомогти інших людей теж важливо.

Ми зібрали найцікавіші українські благодійні проекти, які варто підтримувати.

«Сука-жизнь»

Переглянути цей допис в Instagram

“Добрый день, меня зовут Михаил Васильевич, мне 58 лет. Родом я из Ивано-Франковской области. Там была жена и сын. Дом у нас был. Четыре года назад умерла жена. Через год у нас сгорел дом. Сын женился и уехал в другой город. Я тоже один там скитаться не мог и уехал работать по стройкам. Там я и работал и жил три года. Начал пить, как-то сложно стало со всем что я пережил просыпаться. Так я работал и ездил и пил. ⠀ Пять месяцев назад мне позвонили и сообщили что мой сын погиб. Денег не было, ездил на заработки в Барышевку, по дороге врезался в КАМАЗ и погиб.. Я поехал на похороны, плохо помню то время, было очень тяжело пережить это всё. После того как я похоронил сына, забрал его документы и собирался поехать домой. Ждал электричку, подошли три парня, попросили закурить, я достал из сумки сигареты, дал всем по сигарете. Когда прятал пачку обратно, почувствовал один удар бутылкой, за ним второй.. Дальше я ничего не помню. Очнулся на лавочке в одних спортивных штанах и рубашке. Всё забрали: курточку с документами, сумку с вещами и документами сына, джинсы сняли, деньги, вообще все забрали. Подошел мужчина и вызвал полицию, они меня сразу направили в больницу, тут я уже два месяца. У меня была выбита челюсть, сломаны ребра и рука. Руку еще нужно будет оперировать, но ни денег ни документов нет, без этого нельзя. ⠀ Здесь в больнице я конечно не пил все это время, но думаю лучше мне было бы попасть в реабилитационный центр для алкозависимых, до конца эту заразу бросить. Оклемаюсь и буду думать, что дальше делать со своей жизнью.” ⠀ В среду Миша уезжает в реабилитационный центр в Херсон. Дальше его заберут и поддержат в восстановлении документов Дом Милосердия Киев. Я купил ему необходимые медикаменты, которые мне продиктовала врач. Завтра отвезу ему еще одежду и мягкой еды, которой он попросил, потому что жевать не может. ⠀ Чем дальше я иду в проекте, тем дольше и сложнее приходится решать ситуации. Спасибо за вашу терпеливость и доверие. С вашей всяческой поддержкой я могу браться за более сложные случаи и помогать тем, кто без этого может не выжить. Вещами, едой, медикаментами и поисками рехаба. ⠀ Поддержать проект можно по ссылке в профиле @suka_zhizn

Допис, поширений мы здесь помогаем людям. (@suka_zhizn)

У 2017 році киянин створив в Instagram сторінку, де публікував світлини бездомних людей. Антиглянцевий профіль соцмережі доволі швидко перетворився на благодійний: його засновник зрозумів, що проект має не лише привертати увагу до проблеми, але й допомагати прямо. 

Хлопець не лише просить небайдужих підтримувати проект, але і вкладає власні кошти: купує безпритульним і бідним те, чого вони потребують: їжу, ліки, теплий одяг тощо. 

Крім того, деяким потерпілим власник сторінки «Сука-жизнь» допомагає відновити документи чи знайти роботу. Проект не дав колишньому атовцю Вадимові залишитися на вулиці. Повернувшися з війни, Вадим дізнався, що дружина йому зраджувала. Залишивши їй квартиру, чоловік подався на вулицю й облаштував собі житло там. Він не перетворився на типового волоцюгу: не запив, слідкував за власною гігієною, читав книжки й активно шукав роботу, проте з останнім певний час були проблеми. Завдяки проекту та підтримці небайдужих вдалося зібрати Вадиму кошти на арендоване житло і знайти роботу. Зараз чоловік працює в Uber.

Спільними зусиллями у 2018 році вдалося зібрати на допомогу близько 100 тисяч гривень. Приблизно чверть грошей віддав сам засновник проекту. 

Автору сторінки «Сука-жизнь» не раз дорікали за те, що він бачить у житті лише погане. Проте киянин впевнений: цей бік світу – неглянцевий, брудний, бідний і страшний – обов’язково треба показувати. Про проект планують зняти документальний фільм. Можливо, після виходу засновнику проекту вдасться втілити ще одну мрію: знайти велике приміщення, до якого зможуть приходити по допомогу люди, які потрапили у скрутне становище.

Благодійний магазин Laska

Уже сьомий рік у столиці існує проект, завдяки якому одні люди можуть позбутися набридлих речей і водночас зробити внесок у благодійність. Laska функціонує так: до неї приносять вживані або навіть нові, але непотрібні речі: одяг, взуття, аксесуари, книжки, сумки, м’які іграшки тощо. Більшість речей надходить до благодійних фондів. Решту можуть придбати відвідувачі магазинів, і частина прибутку також йде на підтримку благодійних проектів.

Нещодавно ми публікували велике інтерв’ю з продавцем магазину Laska, яке можна прочитати тут. Поговорили про усвідомлену моду й усвідомлене споживання: у реаліях, коли до двох столичних магазинів за місяць приносять у середньому близько 10 тонн непотрібних речей, це вкрай важлива тема. А ще дізналися, які найнезвичніші предмети приносили до Laska і чому продавці приходять до магазинів навіть у позаробочий час.

KIND CHALLENGE

Минулого року видавчиня bit.ua Таня Гриньова пробігла 12 марафонів за 12 місяців. Завдяки цій незвичайній акції їй вдалося зібрати мільйон гривень на потреби онкохворих дітей і їхніх родин. Уся сума була перерахована до благодійного фонду «Таблеточки».

Таня все ще бігає марафони, але вирішила, що допомога іншим має стати масовою звичкою і трендом. Тому придумала Kind Challenge – особистий виклик для кожного, що змінює звички та вчить допомагати систематично. Можна допомогти діткам, зробивши звичні справи: з’ївши піцу, замовивши хумус або відвідавши beauty-студію. Частина коштів від послуг буде переказана на благодійність. Можна безпосередньо долучатися до благодійності, перераховуючи кошти прямо чи влаштовуючи власні благодійні акції. 

Повний перелік місць, які беруть участь у Kind Challenge, тут. А про всі добрі акції дізнавайтеся з телеграм-каналу.

Мета проекту крім допомоги дітям полягає також у зміні ставлення до благодійності. Допомога іншим може стати частиною повсякдення: роблячи звичайні речі, можна врятувати життя маленької людини. 

«Життєлюб»

Фонд працює з 2013 року. Його мета – допомагати літнім людям. Це не лише можливість безкоштовно отримати гарячі обіди й ліки – у «Життєлюбі» роблять усе, щоб пенсіонери почувалися повноцінними та щасливими членами сучасного суспільства. Дідусям і бабусям допомагають вчити іноземні мови, опановувати мистецтво танцю, знаходити відповідну  роботу та навіть ставати моделями.

Фонд незвичайний тим, що звернув увагу саме на потреби літніх людей, які загалом у суспільстві ігнорувалися,  – потребу виглядати так, щоб на себе хотілося дивитися в люстерко, цікаво проводити вільний час, вчитися нового. «Життєлюб» допомагає людям забути про вік та вікові стереотипи. Так, не всім пенсіонерам цікаво вирощувати квіти чи 24/7 чекати на приїзд онуків. І класно, що літніх людей у їхніх прагненнях та мріях є кому підтримати.

«Котоярмарок»

Проект з’явився у 2017 році. Його мета – врятувати бездомних котів, обстежити їх, вилікувати в разі необхідності та знайти їм люблячі родини. Обстеження, лікування та утримання котиків у притулку можливе завдяки пожертвам небайдужих людей.

Навесні цього року на базі проекту з’явився Центр кототерапії – простір, у якому можна погратися з котиками, зайнятися з ними йогою та, звісно, знайти нового люблячого пухнастого друга. Також у центрі проводяться благодійні лекції та майстер-класи. Усі зароблені кошти йдуть на утримання котиків.

У «Котоярмарку» ретельно шукають господарів для пухнастих улюбленців: перш ніж забрати кота чи кішку, майбутні власники мають пройти співбесіду та підписати договір. Таким чином мінімізується вірогідність того, що тварину виженуть на вулицю.

Good Bread from Good People

Good Bread – пекарня, у якій працюють люди з ментальною інвалідністю (розумова відсталість, аутизм, синдром Дауна). В Україні із цими діагнозами знайти роботу вкрай важко. Завдяки проекту 11 людей було працевлаштовано.

Зараз Good Bread залишилася без приміщення і тимчасово не працює. Засновники проекту шукають нове – від 80 квадратних метрів, із власним санвузлом і неподалік від метро. Якщо ви маєте відповідне приміщення чи знаєте людей, які можуть із цим допомогти, пишіть у Facebook або телефонуйте за номером +3 8 (063) 897-20-52. Можливо, саме завдяки вам 11 людей знову зможуть працювати.

Світлина з обкладинки: «Життєлюб»

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь