Спецпроєкти

Що привезти з Ізраїлю замість магніту. 9 смачних сувенірів


Редакторка розділу «Їжа» Маша Сердюк переконана, що за кордоном на сувеніри треба купувати не магніти та брелоки, а їжу, та розповідає, що можна привезти з тієї чи іншої країни як подарунок.

Минулого разу ми розповідали, які смачні сувеніри можна привезти з Грузії та що купити в Києві замість «Київського торту» та цукерок «Вечірній Київ». Цього разу ви дізнаєтеся, які смаколики можна привезти з Ізраїлю.

Хумус

Найбанальніша річ, яку тільки можна придумати. Проте набагато краща, ніж ті самі магніти чи горнятка з фото Єрусалима або зіркою Давида. Хумус в Ізраїлі майже національне надбання, а купити його можна в будь-якому магазині чи супермаркеті. Хумус буває різний: класичний, з паприкою, з кедровими горішками, з оливковою олією або ж із гострим перцем.

Тхіна (тахіні)

Ще одна типова страва Близького Сходу. Соус тхіна, або, як його ще називають, тахіні, – це звичайне перемелене насіння кунжуту, і насправді приготувати його в домашніх умовах дуже легко. Але сам факт того, що ви привезете баночку з Ізраїлю, впевнені, потішить ваших близьких. Можна заправляти тхіною салати замість майонезу, а також використовувати її як соус до печених і смажених овочів.

Авокадо

Авокадо – ще одна візитівка Ізраїлю. Їх також можна купити в будь-якому магазині, починаючи з величезних супермаркетів і закінчуючи крихітними овочевими лавками біля дому. Найцікавіше, що врожай авокадо в Ізраїлі збирають цілий рік: різні сорти дозрівають у різні пори року. Тому, коли б ви не приїхали до Ізраїлю, ви завжди зможете придбати цей «сувенір». Раджу брати зелені авокадо – ті, що тверді на дотик. Тоді ви гарантовано довезете їх додому і зможете не переживати, що вони вже стиглі і вам треба з’їсти їх якомога швидше.

Амба

А це популярний близькосхідний соус, який роблять із м’якоті нестиглих плодів манго. Спочатку манго маринують у солоній воді два тижні, потім додають цедру й сік лимона, насіння пажитника та куркуму. І зрештою виходить яскраво-жовтий, густий, кислувато- солодкий гострий соус. Його зазвичай додають у піту з шаурмою або в сабіх – так називають піту з вареною картоплею, смаженими баклажанами, вареним яйцем, хумусом або тхіною. Крім того, амбу можна подавати як приправу до м’яса, риби й овочів.

Схуг

Ще один популярний соус, який готують на основі гострого перцю, часнику і додаткових приправ. Основними різновидами цього соусу є червоний схуг із сушених стручків червоного гострого перцю та зелений схуг, який роблять зі свіжих стручків зеленого гострого перцю. Коричневий схуг, як правило, є сумішшю зеленого схуга з тертими помідорами. Цей соус можна як подавати окремо, наче кетчуп, так і додавати до різних підлив.

Оливки й оливкова олія

Оливкова олія є одним з найголовніших продуктів на кухні будь-якої ізраїльської родини. Його використовують для маринування, заправки салатів, а також для смаження. Коли купуватимете олію, краще проконсультуйтеся з кимось із місцевих, адже сортів олій дуже багато, і деякі з них підходять саме для салатів або саме для смаження. Також зверніть увагу на оливки – їх також можна везти як сувенір. Раджу купувати оливки в банках і вакуумних упаковках:  їх зручніше везти у валізі.

Спеції

Ізраїльські спеції – це окрема тема. Найпопулярніша приправа тут – камун, або ж, як називають її у нас, зіра. Цю спецію в Ізраїлі додають практично до всіх страв. Також надзвичайно популярна в Ізраїлі паприка, яка буває тут кількох видів: солодка, гостра та копчена. Крім того, раджу звернути увагу на заатар – запашну зелену траву. Заатар додають до тушкованої картоплі або курки, а також змішують з оливковою олією, а потім поливають цією сумішшю арабський йогурт, салати з помідорів і хлібні коржі. Купити спеції можна як у супермаркетах, де вони продаються у красивих баночках, так і на ринках на вагу.

Кунжутна халва

Єдиний солодкий пункт у нашому списку. Традиційну ізраїльську халву готують із насіння кунжуту. На смак вона дуже відрізняється від звичної нам соняшникової халви: кунжутна більш ніжна, м’яка й не така жирна. Смаків у неї безліч: є халва зі смаком какао або ванілі, є із вкрапленнями волоських горіхів, фісташок, мигдалю тощо. Купити халву можна в магазинах, де вона продається в коробочках, або ж на ринках, де продавці дадуть вам скуштувати різні види, а потім відріжуть шматок тієї, яка смакує найбільше.

Вино

Вино в Ізраїлі заслуговує на окрему згадку. Хоча ізраїльські вина не такі популярні, як французькі чи італійські, в Ізраїлі є безліч чудових виноградників. Для євреїв вино – це коріння релігії, історії та культури. Саме тому винні тури в Ізраїлі користуються величезною популярністю. І саме тому ми радимо купити пляшечку якогось місцевого вина як подарунок.

Якщо ви думаєте, що все вино, зроблене в Ізраїлі, є кошерним, то ви помиляєтеся. Чим кошерне вино відрізняється від звичайного та чому кошерне та веганське вино не одне й те саме, можна дізнатися тут.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь