Спецпроєкти

Це зробила вона: в українській Вікіпедії створили 140 статей про видатних українок


На початку жовтня у Вікіпедії відбувався марафон «Це зробила вона», завданням якого було чимнайбільше створити та покращити статті про видатних українок. У результаті марафону в українській Вікіпедії створили 140 статей і поліпшили близько 40.

У Вікіпедії статей про жінок приблизно в чотири рази менше, ніж про чоловіків – лише 15 %. Щоб боротися із гендерними стереотипами і заохочувати реалізацію жінок-лідерок, важливо розповідати та ділитися досягненнями видатних жінок.

Були створені статті про художницю та діячку феміністичного руху Галичини Марію Дулемб’янку, науковицю, першу жінку-доктора Львівської Політехніки Богуславу Єжовську-Тшебятовську, арфістку Наталію Ізмайлову, художницю Олесю Джураєву. Суттєво поліпшено статті про оперну співачку Марію Сокіл, американську науковицю українського походження Віру Кістяківську, українську і французьку художницю Марію Башкирцеву та інших.

З нагоди марафону хочемо розповісти про українок, яких ви могли не знати:

Даувальдер Валерія 

Українська художниця, скульпторка, письменниця. Народилася у Маріуполі, у юності з родиною емігрувала до Європи. Писала казки, вірші та романси. Її проникливі романси виконували кращі голоси світу:  італійський тенор Джузеппе ді Стефано, Марія Каллас, Григорій Виноградов. Проілюструвала “Сказку о царе Салтане” Олександра Пушкіна.

Художниця відома тим, що створювала незвичайні рельєфні мозаїки з дорогоцінним камінням (аметисти, сапфіри, рубіни, турмаліни): «Троянда миру», «Пісня Леля», «Троянди Донбасу». Твори скульпторка подарувала Музею історії м. Єнакієве, де зберігають також її особисті речі, фотографії, листи, книги, фотокопії малюнків.

Братійчук Мотря 

Українська науковиця із Рівненщини майже все життя присвятила астрофізиці та дослідженню штучних супутників Землі у другій половині 20 століття. У 30 років вона власними зусиллями заснувала лабораторію космічних досліджень в Ужгороді.Вчена написала понад 120 наукових праць, саме вона заснувала при Ужгородському університеті аспірантуру з астрономічних напрямків. Братійчук робила відкриття та займалась пошуком штучних об’єктів у космосі, вивченням їх поведінки на орбітах до кінця життя, не полишаючи призвання.

На її честь названо астероїд 3372 Bratiychuk. Братійчук – єдина жінка серед українських учених, на честь якої названа планета.

Майя Дерен

Майя Дерен – американська кінорежисерка українського походження, хореографиня, етнограф, теоретик кіно. Її називають першим американським режисером незалежного кіно та «матір’ю американського авангарду».

Режисерка девяти короткометражних фільмів та документальних матеріалів про релігійні обряди на Гаїті народилася в Києві, а у віці п’яти років вона разом з батьками переїхала в США. Її перший фільм «Полудневі сіті» приніс Майї Каннську «Золоту пальмову гілку». Авторський стиль її відзначався сюрреалістичною атмосферою, зображенням галюцинацій, снів та підсвідомих фантазій. Кінокритики вважають, що стиль її фільмів допоміг сформуватись і художньому стилю Девіда Лінча з його химерними образами та специфічною атмосферою.

У 1946 році Майя стала першим лауреатом стипендії Гуггенхайма за внесок у кінематограф. Отриманий грант дозволив їй поїхати на Гаїті досліджувати ритуали вуду. У 2011 році її короткометражні стрічки показали в рамках кінофестивалю «Молодість» у Києві.

Монзуль Катерина 

Катерина Монзуль – перша українська жінка-арбітриня. Катерина потрапила в елітну категорію арбітрів ФІФА та була першою жінкою-арбітром, яка обслуговувала матчі прем’єр-ліги України. Також вона судила фінал жіночої Ліги чемпіонів 2013/14 «Тюресо» — «Вольфсбурґ» і фінал жіночого чемпіонату світу 2015 США — Японія.

Міжнародна федерація футбольної історії та статистики назвала Монзуль найкращою жінкою-арбітром світу 2015 року. За межами батьківщини Катерина одразу стала візитною карткою українського суддівського корпусу, точніше – жіночої його частини.

Будинок в селищі, де виросла Катерина, знаходився поруч зі стадіоном, на якому вона провела все своє дитинство, граючи в футбол з хлопцями. Так, «не дівчаче» хобі стало справжньою професією. Зараз Катерина продовжує роботу в українській чоловічій прем’єр лізі. Під час гри здатна легко заспокоїти емоційних футболістів  – як от “динамівського велетня” Хачаріді чи гравців збірної Бразилії.

Марафон організували Національний Демократичний Інститут (НДІ), Посольство Швеції в Україні, ГО «Вікімедіа Україна» та компанія Grammarly.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь